E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisEn büyük Pamuk Borsası Şanlıurfa’ya---

En büyük Pamuk Borsası Şanlıurfa’ya

En büyük Pamuk Borsası Şanlıurfa’ya
20 Nisan 2016 - 15:55 borsaningundemi.com

Türkiye'nin en büyük lisanslı pamuk deposu ve Pamuk Borsası Şanlıurfa'da kuruluyor. Proje için 10 milyon euro yatırım yapılacak

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği mali işbirliği ile finanse edilen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında gerçekleştirilen Şanlıurfa Pamuk Borsası ve Lisanslı Depo Projesi yaklaşık 10 milyon euro yatırımla hayata geçiriliyor. Proje, pamuğun uygun koşullarda depolanmasını sağlamanın yanı sıra ürün senetleri sayesinde çiftçilere ve KOBİ'lere kolay kredi temin etme imkanı yaratarak bölgenin sosyo ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

Tekstilden gıdaya, film malzemesi yapımından hayvancılık sektörüne kadar 50’den fazla sanayi kolunun en önemli hammaddesi olan pamuk, dünyanın her yerinde yetişmediği için 'beyaz altın' olarak da anılıyor. Ekolojik yapısı nedeniyle bu üretim alanında şanslı ülkelerin başında gelen Türkiye; Çin, Amerika, Hindistan, Pakistan ve Özbekistan ile birlikte dünya pamuk üretiminin yaklaşık %75’ini gerçekleştiriyor.

Türkiye’de pamuk üretiminin %42’si ise Şanlıurfa’da yapılıyor. Bu büyük üretim, GAP çiftçilerinin ve pamuk hammaddesini işleyen KOBİ’lerin en önemli gelir kaynağını oluşturuyor. Orta vadede Şanlıurfa’daki sulanabilir arazilerin artacak olması ise pamuk ekim alanlarının genişlemesiyle birlikte bölgenin refah seviyesinin yükselmesi beklentisini doğuruyor. Ancak bu beklentinin gerçeğe dönüşebilmesi için bölgede yetiştirilen pamuğun diğer illerle rekabet edebilecek seviyeye yükseltilmesi gerekiyor.

PAMUK BORSASI VE LİSANSLI DEPO GELİRİ VE REKABETİ ARTIRACAK

İyi kalitede ve bol miktarda üretilen pamuğun Şanlıurfa’yı gerek çiftçiler gerekse KOBİ'ler açısından rekabet edebilirlik konusunda öne geçirmesi gerekirken bu avantaj sağlıklı bir altyapı olmadığı için doğru değerlendirilemiyor. Talebi tüm yıla yayılan pamuk ancak kısa hasat döneminde elden çıkarılmaya çalışılıyor ve uygun koşullarda depolama olanakları olmadığı için ürün diğer illere gönderiliyor. Elde edilecek katma değer düşerken, nakliyede sorunlar yaşanıyor, maliyetler artıyor ve ürün kalitesinde kayıplar yaşanması nedeniyle kaynaklar boşa harcanıyor.

Bu sorunu çözüme kavuşturmak için Şanlıurfa Ticaret Borsası tarafından Rekabetçi Sektörler Programına sunulan Şanlıurfa Pamuk Borsası ve Lisanslı Depo Projesi, bölgede pamuğu üreten çiftçilere ve işleyen KOBİ'lere sağlıklı bir altyapı hazırlayarak pamuktan elde edilen geliri ve rekabet gücünü artırmayı hedefliyor.

ÜRÜN SENETLERİYLE KALİTE VE VERİMLİLİK KAYBINA SON

Proje kapsamında yaklaşık 25 bin ton lif pamuk kapasiteli, ortak kullanımlı Türkiye’nin en büyük lisanslı pamuk deposu kuruluyor. Daha kaliteli ve verimli üretim için tesiste ayrıca analiz ve değerlendirme laboratuvarları, çiftçi eğitim hizmetleri ve alım-satım müzayede salonları da yer alıyor.

Proje sayesinde çiftçiler ürettikleri pamuğu güvenli, sağlıklı ve sigortalı şekilde depolarken, alacakları pamuk ürün senetleri sayesinde kolay kredi temin edebilecekler. Pamuk satışı tüm yıla yayılacağı için çiftçiler ürünlerini en iyi fiyattan pazarlayabilecek, modern laboratuvar koşullarında ürünlerinin standartları belirlenip tescilleneceği için çok sayıda alıcının getirdiği rekabetten de yararlanacaklar.

KOBİ’ler ise başta işletme, depo inşa etme maliyetlerinden kurtulmanın yanı sıra, sağlıklı depolama yoluyla talep ettikleri miktar, tür ve kalitedeki lif pamuğu güvenli bir şekilde kısa zamanda tedarik edecekler. Ürün senetleriyle fiyat dalgalanmalarından korunan KOBİ'ler, tıpkı üreticiler gibi kolay kredi temin edebilecek. Ürün senetleri ayrıca pamuk ticaretinin kayıt altına alınmasına, daha kaliteli üretimin teşvikine ve depolama zayiatının en aza indirilerek milli ekonomiye katkının yükseltilmesine de zemin oluşturacak.

REKABETÇİ SEKTÖRLER PROGRAMI NEDİR?

Rekabetçi Sektörler Programı, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği mali işbirliği anlaşması çerçevesinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen, yaklaşık 900 milyon euroluk bir bütçeyi projeler aracılığı ile kullandıran bir programdır. 2007 yılından bu yana yürütülen Program ile, Türkiye'deki bölgesel farklılıkların dengelenmesi için KOBİ'lerin rekabet gücünün artırılarak sosyal ve ekonomik kalkınma sağlanması amaçlanıyor.

Programın, 2007-2013 yıllarını kapsayan ilk döneminde yaklaşık 500 milyon euro bütçeyle Hatay'dan Sinop'a, Mardin'den Yozgat'a 43 ilde büyük çaplı yatırımlar hayata geçiriliyor. Rekabetçi Sektörler Programı ile KOBİ'lerin altyapı ve teknoloji ihtiyaçlarını karşılayacak ortak kullanım atölyeleri ve üretim tesislerinin kurulması, yenilikçi teknolojilerle üretimin katma değerinin artırılması, finansa erişim ve turizm altyapısının geliştirilmesini sağlayan projelere mali kaynak aktarılıyor.

Bu önemli yatırım programı, yüzlerce KOBİ ve işletmeye teknik altyapı, AR-GE, dış ticaret, pazarlama ve işletme yönetimi, lojistik ve depolama gibi alanlarda kendisini geliştirme ve bu sayede iş ve rekabet edebilme gücünü artırarak yeni pazarlara açılma şansı sağlayacak. Artan iş ve rekabet gücüyle, yaratılan yeni iş imkanlarıyla Programın hedef bölgelerinde ekonomik ve sosyal refahın da artırılması hedefleniyor. Öte yandan AB-Türkiye mali işbirliğinin yeni dönemi kapsamında, önümüzdeki günlerde hedef bölgesi tüm Türkiye olarak genişleyecek olan Rekabetçi Sektörler Programı, yenilikçilik ve AR-GE gibi alanları da destek kapsamına alarak kalkınma hamlelerini daha geniş bir coğrafyaya yaymayı planlıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)