E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulis'En başarılı başkan Vedat Akgiray'---

'En başarılı başkan Vedat Akgiray'

'En başarılı başkan Vedat Akgiray'
10 Aralık 2012 - 08:44 borsagundem.com

Piyasaların yakından tanıdığı hukukçu İbrahim Haselçin, SPK operasyonunu kaleme aldı

SPK Başkanı ve kurul üyelerinin görevden alınması finans piyasalarında 'süpriz karar' olarak değerlendirildi, çok sayıda yorum yapıldı. Son yorumu ise piyasaların yakından tanıdığı Habertürk yazarı İbrahim Haselçin yaptı. İşte Haselçin'in çok konuşulacak yazısı:
Sermaye Piyasası Kanunu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi. Kanun Cumhurbaşkanı tarafından onaylanıp Resmi Gazete'de yayınlanınca yürürlüğe girecek. Hayli önemli değişiklikler yapılan yeni Sermaye Piyasası Kanunu önümüzdeki günlerde yoğun bir şekilde tartışılacak. Kanun Türkiye'ye, sermaye piyasasına hayırlı, uğurlu olsun.
Kanunun kabul edilmesiyle birlikte SPK başkan ve üyelerinin görevden alınmaları Kanunun önüne geçmiş oldu. Kanunun geçici 7. maddesi görüşülürken Sayın Ali Babacan tarafından verilen önerge ile SPK Başkanı Vedat Akgiray ve 6 Kurul üyesi görevlerinden alındılar. Neden görevden alındıklarına ilişkin çeşitli spekülasyonlar yapıldıktan yaklaşık 24 saat sonra Ali Babacan görevden alma gerekçesini "başarısızlık" olarak açıkladı. Sayın Bakana göre 2002 yılından bu yana, sermaye piyasası, koşturan Türkiye ekonomisine yetişememiş durumda. Ekonomik veriler de Bakan'ın söylediklerini teyit ediyor. Sayın Bakan yatırımcı sayısının az olduğunu, halka açılan şirket sayısının yetersiz olduğunu vurgulayıp, "Bize ayak uyduracak, Türkiye ekonomisinin hızına ayak uyduracak bir mevzuat ve kadroyla bu işleri yapmak zorundayız" şeklinde açıklamada bulunmuş. Sayın Bakan'a katılmamak mümkün değil. Sermaye piyasası 2000'li yıllardan bu yana kan kaybediyor. Ekonomi kadar büyümediği ve gelişmediği gibi sürekli geriye doğru gidiyor.
Sermaye piyasasının neden gelişmediği ve nasıl büyüyebileceği konusunda önce doğru teşhis, ardından doğru tedavi gerekiyor. 10 yıldan fazla süredir bu yapılamadı. Teşhis ve tedavi için hazırlanan kanun da yeterli olmayacaktır. Kadroların görevden alınması da ne yazık ki sorunun çözümüne katkı sağlamayacaktır. Son 10 yıllık döneme bakıldığında kesinlikle en çok çaba gösteren ve en başarılı başkanın Vedat Akgiray olduğunu herkes söyleyecektir. Görevden alınması doğru olmamıştır ve görevden alınma biçimi de şık olmamıştır.
SPK Başkanı Vedat Akgiray uluslararası tanınan, bilinen gerçekten değerli bir finans hocası. Daha önce de yazdık, Vedat Hoca 30 yıllık SPK tarihinde iz bırakan 3 başkandan birisi. Vedat Hoca oldukça liberal, piyasa dostu, elini taşın altında bulundurmuş, dünyadaki gelişmeleri çok yakından bilen birisi olarak atandığı başkanlıkta alışılmış bürokratik tavırların çoğunu değiştirmişti veya değiştirmeye başlamıştı. Piyasayı engelleyen anlamsız birçok kuralı da değiştirip yeni kurallarla piyasaların önünü açmıştı. Hoca, halka arz seferberliği gibi önemli atılımları başlattı. Hiçbir kurumla kavgalı hale gelmedi, kurumların uzlaşması için sürekli uğraştı. G20 ve sermaye piyasası örgütlerinin tepe kuruluşu IOSCO'da en önemli kişilerden biri olarak Türkiye'yi temsil ediyordu. Tüm bu olumlu yanlarına, yaklaşık 3 yılda hazırlattığı yeni kanunu da eklersek Vedat Hoca SPK'nın unutulmaz başkanları arasına girer.
Piyasaların Vedat Hocaya bir şükran borcu olduğu kanaatindeyiz. Türkiye'nin, Türk finans dünyasının Vedat Hocadan yararlanması lazım. Katkılarının önemli olacağını düşünüyoruz. Bu vesileyle kendisine bundan sonraki yaşamında başarılar diliyoruz. Şimdi önemli olan bundan sonra gelecek yeni başkanın benzer niteliklere sahip olması ve ayağa kalkmaya başlayan sermaye piyasasında bayrağın dalgalandırılmaya devam ettirilmesidir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (30)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Fedai17 Ocak 2013 13:01

    Vedat Hocadan Galatsaray camiasının yararlanması lazım...adamı fedai ettiniz..

  • ufuk14 Aralık 2012 09:39

    gordugum en basarısız baskandı.bazılarını zengin etti.

  • yucel 12 Aralık 2012 22:34

    Tamamda son zamanlarda ihrac edilen hisselerin tamaminin spekulatif olmasi tesaduf mu peki. 2 liradan bir haftada 6-7 lira olan hisse bir ay sonra 1 tl ye gelmis, ky cilar yolunurken bunlara kim seyirci kalmis

  • ali filiz11 Aralık 2012 10:54

    editör bey, neden yorumları onaylamıyorsunuz ?

  • Anacan10 Aralık 2012 20:23

    Zorla kimseye kagıt alınmı dıyorlar zarar eden spk baskanını sucluyor hıcmı dusunmuyorsunuz kagıt alırken

  • süleyman10 Aralık 2012 17:04

    [email protected] yazarımızın maili...ama hakaret yok.

  • adil10 Aralık 2012 14:02

    kim bu haselçin ya,,avukat mı

  • ali tutar10 Aralık 2012 12:01

    küçük yatırıcının canına okudular. üç beş zenginin emrine girerek güya borsayı büyüttü. küçük yatırımcı için yapılan bir şey göterin. 15 adet şikayetim var beyefendiler zahmer edipte cevap bile yazmıyor . neyin başarısı.

  • tusi-mami10 Aralık 2012 09:02

    Sayın bakana ben de teşekkür ediyorum şimdi Yusuf Yusuf sırası mübarek pardon vicdansız kardeşlerde.umarım yeni gelecek olan başkan bunların gazını alır .tusimami-mami

  • emre10 Aralık 2012 08:50

    Vedat Bey'in yolu acik olsun. Basarilarini baska uljelerde gostersin. Duseb fiyatlarla zaten basarisini ispatlamistir (!)

  • emre10 Aralık 2012 08:50

    Vedat Bey'in yolu acik olsun. Basarilarini baska uljelerde gostersin. Duseb fiyatlarla zaten basarisini ispatlamistir (!)

  • keser10 Aralık 2012 08:34

    unutulmaz olduğu kesin. Seni hiç unutmayacam akgiray. öbür tarafta helallik isterken,hatırlarım seni..

  • murat10 Aralık 2012 01:28

    hah bu yazı görüşümüzü teyit etti,inşallah sayın bakanımız babacan,bu yazar gibi maaşla çalışanları değil,işi sadece borsa olan,başka işle iştigal etmeyen,manüplasyon yapmamış,borsanın kahrını çekmiş(kar,zarar) ederek,birilerini spk yönetimine getirir,borsayı kumarhaneye çeviren akgiray şakşakçıları,akgiraya manüplasyon suçundan dava açılmalı,düşen kağıda dokunma çıkan kağıdı brüt takasa sok ohhhhh ne ala memleket,kör havuzda tuzu biberi olsun.

  • Çok bilen10 Aralık 2012 01:05

    Sayın Haselçin çok beğendiyse hemen şirketine alsın , nasılsa sıra şakşakçılarada gelecek ky canına. Okumak adetden olmuş cebini dolduranlar insider yapanlar tabiki bundan memnun olmayacaktır . Sayın Babacan bence çok geç bile kaldı.

  • Gs Mağduru10 Aralık 2012 00:30

    bu yazıyı yazan arkadaş GS ya yaptığı iyiliği yatrırımcısına attırdığı ve 2. kazığıda attırmak için yapılan pazarlıktan haberi yok sanırım GS ya yaptırdığı 2 bedellinin toplamı 670 milyon 2011 de halka arz edilen şirketlerin aldığı paraqnın 600 milyon olduğundan haberi yok mu yani halka arz edilen şirketlerin 1 GS bedellisi kadar değerleri yok mu GS kaç fabrika çalıştırıyor kaç kişiyi istihdam ediyor AKGİRAY zenginler için büyük şans olabilir ama benim için iyi kazık attıran olmuştur. Bende zangin birisi olmuş olsaydım sizin gibi düşünebilirdim.

  • ordu mili10 Aralık 2012 00:02

    Ibrahim beye emper Menkul ul nasil batirildigini sorun ? cevabini cok iyi biliyor eger akli unutkanlikla malul oladi ise ... sonra sermaye piyasalari hakkindaki gorusune itibar edelim ...

  • ahmet yanık09 Aralık 2012 23:17

    bu başkan kadar piyasaya zarar veren başkan çıkmadı tüm borsa yatırımcısını şirket patronlarına soydurdu,çagrı yükamlülüüğünü kaldırdı patronlar kendi hissesini en yüksek fiattan satıyor biz şirket ortagıyız yarı fiatına bizim malımızı alan yok,halka açıklıgı %80-)= olan şirketlere bedelli sermaye artırımı veriyor parayı patron bizden alıyor zengin oluyor biz sürünüyoruz.insnmszsa uşak seramigi ihlası incelesin

  • can09 Aralık 2012 22:43

    editör beni yorumumu niye yayınlamıyorsun?

  • 09 Aralık 2012 22:18

    BUNLAR TÜRK MİLLETİNİ SALAK, KENDİLERİNİ ÇOK MU ZEKİ SANIYORLAR ACABA?

  • samimi değil09 Aralık 2012 22:13

    bu açıklama samimi değil. arkasında başka sebepler olabilir. devlet denetleme bu adamı da araştırmalı. neden böyle demeç vermiş?. ortak ne çıkarı vardı da koruma gereği duyuyor?. yüzbinlerce zarar gören yatırımcı hakkında neden demeç vermiyor?

  • faal borsacı09 Aralık 2012 22:09

    vedat akgiray ı savunan ibrahim haselçin sen hangi gezegende yaşıyorsun????

  • borsacı09 Aralık 2012 22:05

    vedat akgiray zamanında küçük yatırımcılar resmen soyuldu. habertürk gazetesindeki bu yazara mail atıp vedat akgiray ın avukatlıgını yapmasın. habertürk gazetesinin sahibi olsam bu yazarı bir dakika tutmazdım. yalan haber yazıyor.

  • Figo09 Aralık 2012 21:24

    Kör havuzu kim getirmişti ? Geçen gün sayın Başbakana ve sayın Babacan'a borsaya neden yatırımcı gelmediğini açıklayan birşeyler yazdım.

  • cem k.09 Aralık 2012 20:15

    Nasıl başarılı Mahkeme kararına rağmen ARENA bilgisayarda REDİNGTON'a çağrı yaptıramadı. Neyin başarısı bu..?

  • vatandaş09 Aralık 2012 20:09

    Bu haberin hiç de tarfsız olmadığı yazdırıldığı ortada. Eh ne diyelim habertürk bu başarılı başkanı gazetesine yazar yapsın onlarda mutlu olsun gittiği için memnun olan biz ky lerde. Onun döneminde küçük yatırımcının nasıl soydurulduğunuda umarım başka bir gazeteci yazar

  • sakıp aga09 Aralık 2012 19:06

    sayın başkan sana güle güle diyoruz lütfen gitmeden önce 5 degerleme ile halka arzına onay verdiginiz şirketlerin mali durumuna bir bakın halka arz gelirlerini ne yapmışlar.birde aceba bu hisseleri alanlar 10 sene sonra kara geçebilirmi

  • EMEKLİ BORSACI09 Aralık 2012 19:02

    katılıyorum en başarılı başkan vedat akgiradı.51 tane halka arz yaptı hepsi yerlerde halka açıldıgı fiatların %70 altında yatırımcının parasını aldı patronların cebine koydu kendi şirketi bimekste buna dahil. sermaye azaltım eksitim dümeni ile yine yatırımcının parasını patronlartın cebine koydu.artık kim aldı kim sattı göremiyoruz yatırımcıyı soyan soyana.bari gider ayak piyasalara bir iyilik yapsa.halka arzına onay verdigi şirketlerin bir kasasına baksın bunlar halka arz gelirlerini ne yapmiş.

  • hure wanabe09 Aralık 2012 17:15

    sadece SPK ekibi değil, ardından lehte kulis yapan şakşakçılar da araştırılsın. onlar da şaibeli bence.

  • salih09 Aralık 2012 16:33

    Bunu bir de yatırımcılara sorsanız derim,,isterseniz bir anket yapın,,başarılı mı başarısız mı daha iyi belli olur.

  • hadise alırverir09 Aralık 2012 15:17

    güldürmeyin ne en başarılısı bireysel yatırımcıyı bitirdi ekranların kapanması takasların 2 gün sonra verilmesi abuk sabuk şirketleri millete geçiren uygulamaların babasımıdır en başarılı...çok hızlıydı evet ama küçükleri bitiren büyük sermaye dostu...