E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Son birkaç yıla damgasını vuran emtia rallisi bu yıl sönük geçti. Çin ekonomisindeki yavaşlama petrol, bakır ve diğer emtialara olan talebe ilişkin endişeleri körüklerken yatırımcılar Çin’in 2015’teki yavaşlaması sonrasındaki borsa çöküşü ve emtialarda küresel düşüş olasılığı konusunda alarma geçti.
MarketWatch’un haberine göre emtia firması Leverage Shares’in Kıdemli Araştırma Uzmanı Sandeep Rao, “Çin ekonomisinin ‘iç tüketim’ motoru tekliyor gibi görünüyor. Gayrimenkule olan ilgi düşüyor. İnternet satışları değerlerini desteklemek için indirim stratejilerine ihtiyaç duyulmaya devam ediyor” açıklamasında bulundu.
Standard & Poor’s Goldman Sachs Emtia Endeksi (S&P GSCI) nisan ayındaki zirvesine kadar yıl başından itibaren %12,4 yükselmişti. Ancak endeksin yıl başından bu yana olan güncel performansı ise sadece %3,18’lik bir yükselişi işaret ediyor. Aynı süreçte endeksin endüstriyel metaller alt birimi %1,35, enerji alt birimi %4,73 yükseldi.
Çin'in son zamanlardaki ekonomisine destek sağlama çabaları, emtia talebi endişelerini hafifletmeye pek yardımcı olmadı.
Çin Merkez Bankası (PBOC) geçtiğimiz hafta başında politika faizlerini beklenmedik bir biçimde düşürdü ve 7 günlük ters repo faizini %1,80’den %1,70’e geriletti. Perşembe günü ise orta vadeli borç verme oranlarını %2,5’ten %2,3’e taşıdı.
Rao, geçen haftaki ikinci faiz indiriminden bir gün önce, PBOC'nin faiz indiriminin harcamaları teşvik etmeyi amaçlamış olabileceğini, ancak faiz ortamının “Çinli tüketicilerin tasarruf etmeye ve birikim yapmaya daha meyilli" hale getirdiğini söyledi.
Çin’in CSI 300 Endeksi 20 Mayıs’ta bu yılın en yüksek seviyesinden perşembe günü %7,6 geriledi. Hang Seng Endeksi ise bu yılın zirvesinden %13,3 geride.
2015 çöküşü
Endekslerdeki zayıflık, emtia fiyatlarındaki küresel düşüş, Çin ekonomisindeki yavaşlamanın ve borsalardaki sert kayıpların aynı zamana denk geldiği 2015’teki emtia çöküşünü hatırlatıyor. Kriz PBOC’nin gösterge faiz oranlarını ve mevduat oranlarını düşürme adımlarını atmasına sebep olmuştu.
Mayıs 2015’te Çin hisse senetleri ABD-Çin Ekonomik ve Güvenlik İnceleme Komisyonu’nun ‘olağanüstü düşüş’ olarak adlandırdığı bir krizle karşılaşmıştı.
Rao, Çin’in üretiminde ve üretkenliğinde görülen mevcut zayıflığın 2015-2016 Çin borsası çöküşüne öncülük eden sebeplerle paralelliği olduğunu söyledi.
"Çin ekonomisinin kırılganlığı aynı anda hem yerel hem küresel hem de stratejiktir" dedi. Araştırma uzmanı Batı’nın "tüketim hacimlerini azalttığını ve Çin ekonomisinin 'ihracat' motorunun uzun vadede Hindistan ve Vietnam gibi ülkelerden gelen rekabetle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Ancak Rao, şu anda emtiaların destek bulması için "birden fazla yol" olduğunu söyledi. Zira Hindistan'ın iç tüketimi, Güneydoğu Asya'nın birçok bölgesinde ve Latin Amerika'da olduğu gibi artmaya devam ediyor.
Abrdn ETF Ekibi Yatırım Stratejisi Başkanı Robert Minter ise emtiaların durumunun 2015’ten çok farklı olduğunu belirtiyor.
Minter, “Envanter seviyeleri şu anda çok daha düşük ve herhangi bir fiyat düşüşüne karşı tampon sağlıyor” açıklamasında bulundu.
Emtia uzmanı Çinli yetkililerin ABD’deki başkanlık seçimleri sonuçlanana kadar ekonomiyi canlandırabilecek bir teşvik sunma niyetinde olmadıklarını da belirtiyor.
Değerli metallere etkisi
Themes ETF Başkan Yardımcısı ve Yatırım Stratejisti Taylor Krystkowiak değerli metallerin emtialardaki geri çekilmelere karşı direnç gösterdiğini ve güvenli liman itibarlarını sürdürmeye devam ettiğini söyledi.
Emtia uzmanı 2015 çöküşü sırasında da altın ve gümüşün yıl boyunca kabaca %10,2 ve %11,8 gerilediğini hatırlattı. Aynı dönemde bakır, nikel, alüminyum, çinko, çelik ve petrolün en az %20 değer kaybettiğini de sözlerine ekledi.
Krystkowiak, bu yıl emtia fiyatlarındaki en son geri çekilme karşısında, değerli metallerin yine “endüstriyel metallerden daha iyi performans gösterdiğini" söyledi. Gümüş, bakır ve platin ayı boyunca düşüşteyken altın ise yükselişini devam ettirdi.
Altın fiyatlarında primli seyir
ABD seçimlerinin kazananı altın mı olacak?
Türkiye'nin ham petrol ithalatı arttı, doğalgaz ithalatı azaldı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:47)