E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Hammadde fiyatları yılın ikinci çeyreğinde dalgalı bir seyir izledi. Nisan-haziran döneminde emtia fiyatları yükselme hamleleri yaptı ancak güçlü dolar ve ticaret savaşı söylemlerinin yarattığı belirsizlik ortamı fiyatların beklentilerin altında kalmasına neden oldu. Ancak analistler, yılın ikinci yarısı için daha iyimser tahminlerde bulunuyor. Ticaret savaşının etkilerinin artık fiyatlandırıldığını söyleyen analistlere göre zayıflayan fiyatlar alım fırsatı sunuyor ve önümüzdeki aylarda emtia fiyatlarında yükseliş görülecek.
Yılın ilk yarısında emtia piyasalarında en güçlü performansı Amerikan çeliği, kakao, tomruk, petrol ve buğday fiyatları gösterdi. En zayıf performansını sergileyen ürünler ise şeker paladyum ve ticaret savaşlarının Çin ekonomisi üzerindeki olası etkileri nedeniyle bazı temel metaller oldu. Altın, platin ve gümüş gibi değerli metaller doların baskısını sert bir şekilde hissetti.
Yılın geri kalanı için ise iyimser tahminde bulunan Goldman Sachs, emtialar için tavsiyesini 12 ayda yüzde 10 getiri beklentisi ile 'ağırlığını artır' olarak devam ettirdiklerini ve cari zayıflığı alım için bir fırsat olarak gördüklerini bildirdi. Yapılan değerlendirmede, gelişmekte olan piyasalarda talebe ilişkin endişelerin son dönemdeki petrol ve emtia fiyatlarında zayıflığı yönlendirdiğini vurgulayan Goldman Sachs, İran'a yaptırım haberlerinin ve ek arz aksamalarının hali hazırda petrolde ivmeyi tersine çevirdiğine de dikkat çekti. "Metallerde son dönemdeki zayıflıkta birinci etkeninin Çin'in yurt içi piyasasında kredi temin edilebilirliği konusundaki endişeler olduğuna inanıyoruz" ifadelerini kullanan Goldman Sachs, yüksek faiz, artan emtia fiyatları ve güçlü doların bir arada sürdürülebilir olmadıklarını vurguladı. Finans kuruluşu, ABD-Çin ticaret savaşında en çok gündeme gelen tarım ürünlerinden soya fasulyesiyle ilgili olarak da alım tavsiyesi yaptı. Soyanın 9 yılın en düşük seviyesine geldiğini hatırlatan Goldman, fiyatların yukarı dönmesini bekliyor.
3. çeyrek tarımsal emtia açısından kritik
Hecht Commodity Report'un yazarı Andrew Hecht de yılın üçüncü çeyreğinde jeopolitik gerilimin azalmasının beklendiğini ve bunun fiyatlar üzerinde belirleyici olacağını belirtti. 2018 hasat döneminde 3'üncü çeyreğin önemli olduğuna dikkat çeken analist, ikinci çeyrekte uluslararası ticari gelişmelerin belirleyici olduğu tarımsal emtia fiyatında bundan sonra hava koşullarının ve ürün verimliliğinin izleneceğini belirtti.
Petrolde beklenti 82.5 dolar
Goldman Sachs Brent petrolünün yaz aylarında 82.5 doları göreceği öngörüsünde bulunuyor. Goldman analistleri: “Brent petrolü için petrol fiyatının yıl sonuna kadar kademeli olarak 75 dolar/varile düşeceği temel senaryomuz devam ediyor. OPEC toplantısında alınan karar sonrası ortaya çıkan gerçek, bugünkü arz açığının büyük olasılıkla devam edeceği yolunda" diyor.(Evrim Küçük/Dünya)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
bence emtia da çin ellerindeki dolarları çıkartarak ve altına yatırarak abd ye büyük darbe vuracaktır.abd akıllı olduğunu zannediyor fakat ayağına kurşunu sıkkı.dolar geçerliliini gittikce kayıp edecektir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:51)