E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Emtia piyasasında işlem gören 18 ürünün fiyat hareketlerinden derlenen verilere göre, ekimde emtia grubu araçlarından 14 tanesi kazandırırken, 4 tanesi kaybettirdi.
Kasım ayında yatırımcısına en fazla yüzde 25,9 ile Brent petrol kazandırdı. ABD başkanlık seçiminin Joe Biden'in zaferiyle tamamlanması sonrası seçim belirsizliğinin ortadan kalkması, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınına karşı geliştirilen aşı çalışmalarındaki olumlu gelişmeler, Amerikan Petrol Enstitüsünün ham petrol stoklarındaki düşüş tahmininin stok fazlası endişelerini azaltması ve ABD'de talebin artışa geçtiği algısını güçlendirmesi, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve bazı OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan OPEC grubunun 2017'den beri uyguladığı üretim kesintisinin devam edeceğine yönelik beklenti ile Saudi Aramco'nun petrol dağıtım istasyonuna düzenlenen saldırı Brent petrolün yükselmesine neden olan önemli faktörler arasında yer aldı.
Brent petrolün ardından kakao yüzde 18,8, kahve yüzde 18,1, kurşun yüzde 16,1, bakır yüzde 14,7, platin yüzde 14,1, soya fasulyesi yüzde 10,6, çinko yüzde 10,3, alüminyum yüzde 9,4, paladyum yüzde 7,2, nikel yüzde 7, mısır yüzde 6,9, pamuk yüzde 4,7, şeker yüzde 1 değer kazandı.
Emtia piyasasında yatırımcısına kasım ayında en fazla yüzde 16,9 ile doğal gaz kaybettirdi. Ekim ayında emtia piyasasında yatırımcısına en fazla kazandıran doğal gaz olarak kayıtlara geçmişti.
Söz konusu dönemde, altın yüzde 5,5, gümüş yüzde 4,3, buğday yüzde 2,3 kaybettirdi. Analistler, Kovid-19 salgınında artan vaka sayıları, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) "varlık fiyatlarında düşüş görülebileceği" yönündeki uyarısı, Avrupa Birliği (AB) kurumlarının Kovid-19 salgınının ekonomik sonuçlarıyla mücadele için hazırlanan 750 milyar avroluk kurtarma programı ve 1 trilyon avronun üzerindeki bütçe konusunda uzlaşması, ekonomilerin yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınından çıkışlarının düzensiz olabileceği beklentileriyle altının ons fiyatında kasım ayında yükselişler görüldüğünü aktardı.
Bu yükselişlere karşın dolar endeksindeki yükseliş, Kovid-19 aşısına ilişkin olumlu haber akışı, Pfizer ve BioNTech'in aşısının ardından Amerikan biyoteknoloji şirketi Moderna'nın Kovid-19'a karşı geliştirilen aşıyla ilgili açıklamalarının altının ons fiyatında gerilemeler görüldüğünü söyleyen analistler, Kovid-19 aşısının yıl sonundan önce bazı ülkelerde uygulanmaya başlanabileceğine ilişkin haberlerin altının ons fiyatını baskıladığını vurguladı.
Yılın 11 ayında en fazla kazandıran doğal gaz, en çok kaybettiren Brent petrol oldu
Emtia piyasasında ocak-kasım döneminde yatırımcısına en fazla kazandıran yüzde 31,7 ile doğalgaz oldu. Doğalgazın ardından gümüş yüzde 26,6, bakır yüzde 24,8, paladyum yüzde 22,5, soya fasulyesi yüzde 22,3, çinko yüzde 21,8, altın ve nikel yüzde 17, alüminyum yüzde 12,1, mısır yüzde 9,9, şeker yüzde 8,1, kurşun ve kakao yüzde 7,8, buğday yüzde 4,7, pamuk yüzde 4,5, platin yüzde 0,2 kazandırırken, kahve yüzde 4,9, Brent petrol yüzde 28,5 kaybettirdi.
Bakır fiyatları aşı ve teşvikle yükselişte
Altın fiyatları bir aşağı bir yukarı
Yabancılar hangi hisseleri alıp satıyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:03)