E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İngiltere Merkez Bankası piyasaya beklenilenden daha fazla teşvik verdi. Bundan sonraki görünümü ise zamanla takip edeceğiz. Piyasa beklentilerini karşılayan faiz indirimi ve parasal genişlemenin de artan miktarı oldukça önemli fiyatlamalar yarattı. Rakamsal bazda baktığımızda 2009 yılından itibaren ilk defa indirilen faizler yüzde 0.25 seviyesine çekildi. Parasal genişleme miktarı ise, 375 milyar sterlinden 435 milyar sterline yükseltildi. Programda devlet tahvili alımları 6 ayda tamamlanacak. Şirket tahvili alımları ise, 18 ayda tamamlanacak. Alınacak tahvillerin düzeyi ise, yatırım yapılabilir nota sahip olanlardan tercih edilecek. Ayrıca büyüme rakamlarında da bazı revizeler söz konusu oldu. Büyüme rakamları için tahminler 2017'de yüzde 2.3'ten 0.8'e 2018 için ise, yüzde 1.8'e indirildi.
Genel bir değerlendirme yaptığımızda ise, Brexit sonrası düşen PMI verileri, BoE'yi aşırı derecede korkutmuşa benziyor. Alınan önlemlerin tamamı ekonomik canlılığı sağlamak adına ve Sterlin'in değerini törpülemek adına. Başkan Carney tarafından yapılan açıklamalarda da net olarak görülüyor ki, zayıflayacak ve resesyon ortaya çıkarabilecek Brexit sonrası talebi canlı tutmak ve enflasyonist etkiyi artırabilmek. Zayıflayayabilecek kredi talebini dinç tutmaya çalışan BoE'nin ihracat rakamlarında da iyileşme beklentisi mevcut. Cari açık sıkıntılarını ortadan kaldırmak istedikleri de görülüyor. Bundan sonra ise, İngiltere'den gelecek her veri ayrı bir öneme ulaştı. Enflasyon, ihracat, istihdam verileri önemli fiyatlamalar yaratacaktır. ABD'den sonra ilk faiz artırımı yapabilecek düzeyde bulunduğu düşünülen İngiltere ekonomisinin ise, faiz indirmesi, piyasalarda her şeyin olabileceğini gözler önüne serdi.
Dün itibariyle takip edilen veriler arasında ABD'den haftalık işsizlik başvuruları 269 bin ile beklentilerin üzerinde gelirken, işten çıkarmalar temmuz ayında 45 bin 300'e yükseldi. Geçtiğimiz ay 38 bin 500'dü. Yıllık bazda ise, 57.1 geriledi. Bugün gelecek TDİ verisi ise, oldukça öönemli olacaktır. Ayrıca işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verilerini takip edeceğiz. Tarım dışı istihdam ilk fiyatlama da oldukça etkili olacaktır. ikinci tepki de saatlik kazançların performansına bakacağız. Ücretlerde bu dönem yüzde 0.2 artış bekleniyor. TDİ verisi beklentisi 180 bin gelmesi yönünde. Geçtiğimiz döneme göre beklenti düşük olsa da, 180 bin gibi bir rakam olumlu olarak karşılabilir.
EURUSD
Paritede kararsız seyrin hakim olduğu bir günü geride bıraktık. Geçtiğimiz gün içerisinde açıklanan Avrupa Merkez Bankası raporunda küresel ekonomiye dair risklerin aşağı yönlü olmaya devam ettiği ve bu risklerin siyasi belirsizlik ve finansal dalgalanmayla ilgili olduğunun altı çizildi. Bugün ise ABD tarafından açıklanacak tarım dışı istihdam verisi paritede hareketliliğin üst seviyeye çıkmasına neden olabilir. Son iki aydır karışık sinyaller veren istihdam verisinde beklenti 180 bin seviyesinde istihdama katkı sağlanacağı yönünde. Bu rakama yakın bir veri gelmesi paritedde aşağı yönlü hareketi tetikleyebilir. Beklenmedik bir azalmada ise FED'in faiz artırım ihtimali oldukça düşeceği için paritede sert yükselişler görebiliriz. Teknik olarak ise düşüş trendi içerisindeki hareketine devam eden değerli metalde 1,1110 desteğinin kırılması durumunda satışlar ilk etapta 1,1070'e kadar devan edebilir. Toparlanmalarda ise 1,1200 direnci önemini koruyor. Bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda hareketin bir sonraki direnç olan 1,1250'ye kadar yükseldiğini görebiliriz.
USDTRY
Bugün gözler tarım dışı istihdam rakamlarında olacak. Haziran ayında 287 bin gelen tarım dışı istihdamın Temmuz ayında 180 bin gelmesi bekleniyor. 200 bin civarı gelen rakamlar iş gücü piyasası için pozitif algılanabilir. Ortalama saatlik kazançlarda ise %0.2 beklenti kurdaki hareket açısından önemli. 2.98-3.00 bölgesinin üzerinde yukarı potansiyel devam ediyor. Yukarıda ise 3.0250 ve 3.0430 dirençleri takip edilebilir. Endeks tarafında ise İngiltere'de yapılan parasal genişlemmenin etkisi görülüyor. 76 bine dayanan BİST100'de 76 bin 850 önemli direnç. Yeniden 75 binin altında inerse 73 bin 500 destek olmaya devam edecek. Gram altında ise 130 TL'nin üzerinde kaldığımız sürece 135 TL hedef olmaya devam ediyor.
GBPUSD
Geride kalan günün en flaş gelişmesi kuşkusuz İngiltere Merkez Bankası'nın vereceği faiz oranı kararıydı. Banka faiz oranında 25 baz puanlık indirime giderek piyasalara istenileni verdi. Varlık alım miktarında da artıırıma giden banka Brexit'in ardından gelişmelere kayıtsız kalmadı. Ülke büyüme beklentilerinde birçok kurum tarafından aşağı yönlü revizyonların geldiğini biliyoruz. İngiltere Merkez Bankası büyüme projeksiyonlarında da benzer bir gelişme yaşandı. Yıl içerisinde bir faiz indiriminin daha gündeme gelebileceğini belirten üyeler ekonomik aktiviteyi izlemeye devame deceklerini belirttiler. Paritede ise alınan karar ve yapılan açıklamalar baskının artmasına neden oldu. 1.3100 - 1.3080 aralığından destek bulmaya çalışan hareketlilik kararssız bir görünüme sahip. Eğer baskı devam ederse 1.3000 düşüşün bir sonraki durağı olabilir. Toparlanma gelirse yükselişin ilk hedefi ise 1.3250 olabilir. Hareketin devamı içinse bu seviyenin aşılması son derece büyük önem taşıyor.
BRENT PETROL
Son günlerde sert satışların hakim olduğu petrol fiyatlarında tepki alımları geldiğini görüyoruz. Piyasaya genel olarak baktığımızda bu iki günlük yükselişin olumsuz faktörleri tamamen ortadan kaldırdığını söyleyemeyiz. Piyasada halen arz fazlasına yönelik endişeler var. Özellikle ABD tarafındaki petrol üretimi ve stoklarına dair gelişmelerin fiyatlamaları etkilediğini görüyoruz. Bugün ise Baker Hughes sondaj kuyusu sayısı açıklanacak. 316'ya kadar gerileyen faaliyetteki sondaj kuyusu sayısı son 9 haftadır yükseliş eğiliminde. Geçen hafta açıklanan rakam ile sondaj kuyusu sayısı 374'e yükseldi. Bu haftada da yeni kuyular faaliyete geçebilir. Teknik olarak ise 44 doların üzerinde kalmaya çalışan Brent petrolde, yükselişin devamında 44.70 seviyesiini takip edeceğiz. Bu seviye son derece önemli. Yukarı yönlü aşılması kısa vadeli düşüş trendine son verebilir ve yükselişlerin hızlanmasını sağlayabilir. Geri çekilmelerde ise 43 dolar desteğini takip edeceğiz. Aşağı yönlü geçilmesi durumunda 42.50 ve 42.00 seviyeleri gündeme gelebilir.
ALTIN
Altında son derece hareketli günler geçiriyoruz. Teknik açıdan son derece önemli seviyeleri test eden değerli metal hala boğa piyasası içerisinde. İngiltere Merkez Bankası'nın kararının ardından yükseliş hareketine bir yenisini katan altın kritik dirençlere yaklaşıyor. 1365 dolar seviyesinin aşılmasıyla birlikte oluşabilecek yükselişin hedefi 1370 - 1375 Dolar aralığı olarak gözüküyor. Gün içerisinde fiyatlamaları etkileyebilecek önemli veri olaraksa tarım dışı istihdam rakamlarını takip edeceğiz. Verinin niteliği altındaki volatiliteyi artırabilir. Geri çekilmelerde ise 1350 dolar desteği hayli kuvvetli gözüküyor. Gümüş içinse senaryomuz değişmedi. Yeni tepeler için 20.50'nin üzerinde kalmamız gerekiyor. Aksi takdirde ağırlaşacak baskı fiyatlamayı yeniden 20 dolara çekebilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Şirket haberleri ve tavsiyeleri 05.08.2016
Günün önemli şirket haberleri 05.08.2016
Borsa küresel piyasalardaki olumlu seyirden etkilenecek
BİST-100'de 76.000 seviyesinin üzerinde kalıcılık önem arz ediyor
Borsa'da son işlem gününde temkinli olma zamanı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:25)