E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Piyasaların gündeminde İngiltere ve ABD enflasyon rakamları vardı. İki ülkede de görülen enflasyon oranı beklentilere nazaran hızlı bir artış gösterdi. İngiltere Brexit gelişmesiyle doğal yollardan devalue ettiği sterlinin meyvelerini yemeye başladı. Son hamlesi ile faiz oranlarını düşüren ve parasal genişleme miktarını bir miktar artıran İngiltere Merkez Bankası, iyi gelen enflasyon rakamlarından destek bularak para politikasındaki genişleyici önlemleri ötelemek isteyebilir. 3 Kasım'daki toplantısında ise, yeni bir sürpriz gelişme olmadığı sürece BOE, bekle-gör politikasını devam ettirerek, FED'in atacağı ana hamleyi beklemek isteyebilir. Yükselen petrol fiyatlarının da ekonomileri hafif de olsa desteklemeye devam ettiğini görüyoruz. Özellikle gelişmiş ülke ekonomilerinin maliyetlerini artıracak bu gelişme FED'i de destekleyecek gibi bir görüntüyü ortaya koyuyor. Çünkü dün açıklanan enflasyon rakamlarında manşet tarafta görülen hızlı iyileşmenin etkisinin büyük bir kısmı enerji fiyatlarında görülen etkiden kaynaklıydı. İç talebin ise zayıf seyri devam ediyor. Bu nedenle daha iyi bir gösterge konumunda olacak çekirdek PCE rakamlarını daha önde tutmakta fayda var.
Gıda ve enerji fiyatlarından ayrıştırılmış çekirdek TÜFE'nin ise yıllık bazda yüzde 2.3 beklentilerine nazaran yüzde 2.2 arttığını gördük. Verinin fiyatlaması çok yüksek boyutta olmadı. En pozitif ayrıntı reel kazançlarda görülen artıştı. Yeniden artıya geçen bu gelişme enflasyon beklentilerini pozitife çekebilir. Ancak bekleyip görmekte fayda var. Aralık ayı her ne kadar yüzde 65'lik bir faiz artırımına işaret etse de, bir çeyrek faiz artırımı piyasaların gidişatını çok fazla sarsmayacaktır. Önemli olan ABD 2017 yılındaki projeksiyonunu nasıl düzenleyecek ? Bunu görmekte fayda olduğunu düşünüyoruz.
Piyasalar ise Asya seansındaki rakamların performansına göre açılış yapacak. Çin'den gelecek büyüme rakamları, sanayi üretimi ve sabit varlık yatırımları aynı zamanda perakende satışlar gibi veri setini takip eedeceğiz. Geçtiğimiz hafta hatırlarsak, Çin'in hem ihracatı hem de ithalatı ciddi bir gerileme göstermiş, ancak bu verinin yarattığı tedirginlik havası, enflasyonda görülen toparlanma ile birlikte dengelenmişti. Ancak gördüğümüz üzere, Çin yuan fiksingini de sürekli olarak düşürmeye devam ediyor. Bu durumda piyasalar bu kanattan gelecek yakın bir tehlikeye karşı hazırlıklı olmaya çalışıyor. Bu nedenle piyasalardaki tedirginlik havasının testini yapacak, Çin verileri önemli olacaktır. Piyasa büyümede 6.7 rakamının bozulmayacağını düşünüyor. 6.5 aşağısında bir rakam görmezsek çok rahatsız olmayız. Ancak çok ciddi bir gerileme yaşanırsa, yine sığınacak limanlara doğru bir yönelim ve riskten kaçış görebiliriz. Ancak piyasanın rahatsız olmayacağı bir veri akışı görmemiz halinde, ABD'nin faiz artırımı belirsizliğinin ortadan kalkacağı, ABD seçimlerinde Clinton'un zaferi gibi iyimser beklentiler fiyatlanmaya devam edecektir. Yani Çin dertlerini piyasalar halı altına sürüklemeye devam edebilir.. Dikkatli olmakta fayda var.
Gün içinde açıklanacak diğer verilerde, İngiltere'den kazançlar, ABD'den inşaat izinleri ve bölgesel FED üyelerinin konuşmaları takip edilecek. Fischer ve Bullard son konuşmalarında ABD büyümesinde asıl önemli noktanın verimlilik artışı olması yönünde görüşlerini bildirdiklerini de hatırlatalım.
EURUSD
Geride kalan günde piyasaların gözü ABD'den açıklanan enflasyon rakamlarındaydı. Eylül ayı TÜFE verisi beklentilerle paralel şekilde yüzde 0.3 artış gösterirken çekirdek rakamda beklentilerin hafif altında kalındı. Son beş ayın en sert yükselişine işaret eden veri Aralık ayında gelebilecek faiz artışına engel değil. Piyasada Fed'in Aralık ayında faiz artışına gideceğine dair oluşan algı taraftar toplamaya devam ediyor. Gün içerisinde ABD cephesinden gelecek olan inşaat sektörüne ait veriler ve Fed üyelerinden gelecek açıklamalar fiyatlamaları etkileyebilir. Paritede ise teknik olarak 1.1000 seviyesinde kalma mücadelesi devam ediyor. 1.1050 yukarıda 1.0950 isse aşağıda takip ettiğimiz önemli seviyeler arasında. Eğer toparlanma sürer ve 1.1050 aşılırsa 1.1080 ve 1.1100 seviyelerinin testi gündeme gelebilir. Satıcılı seyirde ise gözler 1.0920 - 1.0900 aralığında olacak.
USDTRY
Dün gözler ABD'den gelen enflasyon verilerindeydi. ABD'de tüketici fiyatları beş ayın en hızlı artışını kaydetti. TÜFE Eylül'de yüzde 0.3, yıllık yüzde 1.5 ile beklentiye paralel arttı. Çekirdek TÜFE ise yüzde 2.3'ten yüzde 2.2'ye geriledi. Petrol fiyatlarındaki yükseliş ile birlikte yükselen enflasyon sonrası FED'in enflasyon hedefine yaklaştığına dair beklentilerin artması ile dolar değer kazanmaya devam etti. 3.1141 ile rekor tazelen kurda yukarı isteğin devam ettiğini görüyoruz. 3.10'un üzerindeki kapanışların devam etmesi durumunda kurda 3.1250 ve 3.14 seviyeleri takip edilebilir. 3.0850 bölgesi ise önemli destek. Bu seviyelerden yeni alıcıların geldiğini görüyoruz. Endeks tarafında ise gün içinde 78 bin 500 bölgesine doğru bir hareket gördük. Bu seviye önemli üzzerinde kapanış yapmadığımız sürece bu bölgeden satış gelebilir.
GBPUSD
Geride bıraktığımız gün kurda enflasyon verilerini takip ettik. İngiltere'de hem yıllık hem aylık bazda enflasyon beklentilerin üzerinde artış gösterdi. ABD tarafında ise beklentiler doğrultusunda artış gösteren tüketici fiyatları yıllık bazda Ekim 2014'ten bu yana en yüksek artışı gösterdi. Dünkü verilerle beraber kurda 1.23 seviyesinin üstünde fiyatlamalar görüldü. Bugün ise İngiltere'de Eylül ayı istihdam raporu açıklanırken ABD tarafında ise konut piyasası verileri var. Bunun yanı sıra İngiltere Başbakanı May ve hükümetinin Lisbon anlaşmasının 50. Maddesini yürürlüğe koyarak Avrupa Birliğinden resmi olarak çıkışı 2017 Mart ayında başlatmak istemesi yüksek mahkemeye taşınmıştı. Bu hafta içerisinde bir karar çıkması beklenilen mahkemede en kısa zaman içerisinde karar verileceği açıklandı. Kurda ise teknik anlamda 1.2300 seviyesinin aşılması halinde 1.2350 seviyesi gündeme gelebilir. Geri çekilmelerde ise 1.2250 - 1.2200 seviyeleri destek olarak takip edilebilir.
BRENT PETROL
Petrol fiyatları geride bıraktığımız günü hafif alıcılı geçirdi. Gün içerisinde ise OPEC Genel Sekreteri Mohammed Barkindo, Kasım ayında yapılması planlanan üretim anlaşmasına yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Barkindo, geçtiğimiz ay Cezayir'de yapılan görüşmede üzerinde uzlaşmaya varılan üretim sınırlamasının tüm detaylarının Kasım ayındaki OPEC toplantısında görüşülmesini beklediklerini söyledi. OPEC Genel Sekreteri ayrıca, şu an için üretim konusunda herhangi bir ülkeye imtiyaz tanınmadığını, bunun da Viyana'daki toplantıda detaylıca görüşüleceğini bildirdi. Bugün ise ABD tarafında haftalık ham petrol stokları açıklanacak. Stokların bu hafta 2.7 milyon varil artması bekleniyor. Akaryakıt stokları ve üretimi de yine fiyatlamalara etki edebilir. Teknik olarak ise yeni günde alıcılı seyrin hız kazanabilmesi için ilk etapta 52.25 doların üzerinde kalıcılık sağlanması gerekiyor. Buranın üzerinde 52.60-52.80-53.00 takip eddilebilir. Aşağı yönlü fiyatlamalarda ise 51.50-51.30-51.00 önemli destek seviyeleri.
ALTIN
Altın fiyatları stabil görüntüsünü korumaya çalışıyor ancak enstrümanın halen ayaklanmasını sağlayacak tetikleyici bir unsur piyasalar tarafından sağlanamıyor. Gündemde Musul'a ilişkin jeopolitik risklerin fiyatlaması söz konusu olsa da, bunun altın üzerindeki fiyatlamalarda çok fazla etkisinin olduğunu göremiyoruz. Dolar ve faizi olan ters ilişki devam ediyor. ABD 10 yıllıklarının yukarı da kalması Altının yükselişini sınırlayacak etkiye sahip gözüküyor. 1.75-1.82 arasında gidip gelen faizlerin performansı belirleyici olacaktır. 200 günlük ortama ise, 1.73'lerde. Dolar endeksi ise, 98.00 zirvesine takılarak dinlemeye çekildi. Ancak güçlü seyrini devam ettiriyor. VIX(korku endeksi) 12'lerden bir miktar toparlanma gösterse de, o eski zirvelerine hala uzak seyrediyor. Bu nedenle Altın tarafında 10 yıllıklar ve dolar endeksi güçlü durdukça, piyasalar yeni bir tedirginlik senaryo içerisine girmedikçee yükseliş sınırlı kalabilir diye düşünüyoruz. Teknik olarak ise, 1250 seviyesi kritik öneme sahip. Ara ara 1240'lara doğru salınım yapsa da, 1250'yi net bir şekilde kıramadık. Yukarı da ise, 200 günlük ortalama 1266, 200 haftalık ortalama 1275 seviyesinde bu noktalar olası kırılmalar için önemli olacaktır.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Günün önemli şirket haberleri - 19.10.2016
Fed'e rağmen para gelişen dünyadan çıkıyor
TL üzerinde baskı devam ediyor
Spekülatörler piyasada neye oynuyor?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:19)