E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dolar endeksi yeniden toparlanıyor. Sterlin'deki zayıflık ise gün itibariyle piyasanın en çok dikkatini çeken gelişmeler arasında. İngiltere Başbakanı Therasa May'in AB üyeliğinden çıkış sürecinin 2017 Mart ayında başlayacağına dair verdiği röportaj Sterlin'in haftaya zayıf bir başlangıç yapmasına neden oldu. Eğer belirtilen süre itibariyle başvuru başlarsa, Lizbon Anlaşmasının 50. Maddesine göre 2 yıl içerisinde çıkış yaşanacak ve İngiltere ortak pazardan 2019 yılı itibariyle çıkışını resmi olarak gerçekleştirecek. Bu durumun Sterlin üzerindeki baskıyı artırdığını ve tarım dışı istihdama dair iyi beklentiler ile birlikte baskının bu hafta itibariyle devam etme ihtimalini yüksek görüyoruz.
Türkiye'den enflasyon rakamları yıllık bazda TCMB'nin beklentilerine paralel düşüş gösteriyor. Eylül ayında yıllık bazda yüzde 7.28 aylık bazda ise, yüzde 0.18'lik bir artış gösteren TÜFE, tahminlerin yeniden revize edilmesine neden oldu. Aynı zamanda çekirdek enflasyonun 8.41'den 7.69'a kadar gerilemesi iç talebin de zayıflamaya devam ettiğini gösteriyor. Gıda fiyatlarında yüzde 0.7 gerileme görülüyor ancak ulaştırma ve eğitim tarafında aynı zamanda alkollü içecekler ve tütün fiyatlarında görülen yükseliş ise, iyimser tabloyu hafif de olsa sınırlıyor. Görüntü itibariyle MB'nin eli enflasyon tarafından rahatlamaya devam ediyor. Sadeleştirme adımlarına temkinli duruşla birlikte devam etmek isteyen TCMB'nin son gelen olumlu data sonrası bir adım için daha yeterli yeri var ihtimalini artırıyor. İçeride ise OHAL kararının 3 ay daha uzatıldığını görüyoruz. Bakanlar kurulu tarafından alınan kararın sinyali Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verilmişti. OHAL sürecinin daha da uzayabileceğini (12 AY) bu durum işten çıkarmaları ve operasyonları artırabileceğine dair beklentileri artırıyor.
ABD'den ISM imalat verisinde görülen artış oldukça önemliydi. Geçtiğimiz ay 50 seviyesinin altına inen ISM imalat verisi sonrası, Dolar'da görülen değer kayıpları devam etmişti. Ancak Eylül ayında hızlı bbir toparlanma görülüyor. Bu hafta ISM imalat dışı verisi de açıklanacak. Veri oldukça önemli. Geçtiğimiz dönemde 55'lerden 50'lere kadar düşüş göstermiş ve hizmet sektörünün de zayıfladığına dair bir algı oluşturmuştu. Bu nedenle sektörde görülen iyileşmeler büyümeye dair olumlu beklentileri bir nebze daha iyileştirecektir.
ALTIN
Altın fiyatlarında yeniden bir dip deneyişi söz konusu olabilir. Deutsche Bank krizi ile birlikte bir miktar yukarı yönlü atak yapmaya çalışsa da, haftanın son işlem gününde gelen iyimser haberler altın fiyatlarının yükselme eğilimini frenledi. Dolar endeksi de hafif toparlanma eğilimine girerken, ABD 10 yıllıkları hafif sıçrama ile 1.62'lere doğru toparlanma gösterdi. Reel getirilerin durumu Altın fiyatlarını yakından ilgilendirmeye devam ediyor. Bugün ise, zayıf veri akışı dikkatleri çekerken FOMC üyesi Lacker'in konuşması fiyatlama yaratabilir. Teknik olarak, aşağı yönlü baskının devam ettiğini görüyoruz. Bu baskı altın fiyatlarına yeniden 1308-1300 bölgessine doğru aşağı yönlü baskıyı tetikleyebilir. Ancak bu noktanın altın tarafında dönüm noktası olduğunu, FED'in güçlü şahin beklentiler oluşturmadığı sürece, bu noktanın aşağı yönlü kırılma ihtimalinin zayıf olduğunu görüşündeyiz. Yukarıda ise, 1315-1320 kısa vadeli direncimiz. Aşılması halinde 1330-1345 bölgeleri önemli olacak.
USDTRY
Geçtiğimiz günde yurtiçinde enflasyon verisi takip edildi. Ağustos ayında %8.05 olan TÜFE Eylül ayında %7.28'e düştü. Enflasyondaki düşüşün gıda fiyatları kaynaklı olduğunu söyleyebiliriz. Gıda ve alkolsüz içecekler kalemi %0.70 düşüş gösterdi. Açıklanan enflasyon rakamları sonrası Merkez Bankası sadeleşme adımlarına devam edecek. Küresel ekonomi ve gelişmelerde önemli bir engel olmaması durumunda Ekim ve Kasım aylarında 25 baz puan indirim ile adımlar sonlandırılabilir. Kurda 3'ün üzerinde hareket devam ediyor. 3.0250-3.0260 bölgesi önemli. Buradan gelecek satış bizi yeniden 3 seviyesine götürebilir. Yükselişin devamında ise 3.05 bölgesini izleyebilirizz. Güne alıcılı başlatan BİST100 endeki ise gün içinde 77 bin 500 seviyesinden takıldı. Bu seviyenin altında satış baskısı devam edebilir. 76 bin önemli destek. 77 bin 500 üzerinde ise 78 bin 300-78 bin 500 bölgesi takip edilebilir.
EURUSD
Paritede gün içinde yatay hareket devam etti. Deutsche Bank cezasının 5.4 milyar Euro olacağı dedikodusu ile birlikte Euro'da Cuma günü gördüğümüz toparlanma, dün beklentilerin üzerinde gelen ISM imalat sonrası zayıfladı. ABD'de beklentilerin üzerinde gelen ISM imalat sonrası dolar değer kazanırken parite de tekrar 1.12 seviyesine doğru geri çekildi. Bugün FED üyesi Lacker'in konuşması dışında önemli bir gelişme bulunmuyor. Paritede 1.1190 bölgesi önemli destek. Yukarıda ise 1.1250 bölgesi arasında sıkışma var. Kırılma yönünde hareket sertleşebilir. 1.1190 seviyesinin altında 200 günlük basit hareketli ortalama 1.1160 ve altında 1.1130 görülebilir. Bu hafta açıklanacak tarım dışı istihdam rakamları paritenin yönü üzerinde belirleyici olabilir. Dün tattil olan DAX'ta ise 10 575 önemli direncinin aşılması ile 10 700 seviyelerinin görülebilir. 10 575'ten gelecek satışlar ise bizi yeniden 10300 bölgesine getirebilir.
GBPUSD
Yeni haftaya ada ülkesinde yaşanan gelişmeler ile başlangıç yaptık. Birlikten ayrılış sürecinin başlamasına ilişkin açıklamalarda bulunan Başbakan May 2017 Mart ayına işaret etti. Mart ayında sürece başlangıç yapılacağını dile getiren May piyasalara ticari anlaşmalar ile ilgili herhangi bir taslağın varlığından bahsetmedi. Bu gelişmeler sterlinin yeni haftaya değer kaybederek başlangıç yapmasını sağladı. Fransa Merkez Bankası Başkanı Villeroy sürece başlangıç yapılmasıyla yeni bir belirsizlik dönemine geçileceğini ifade ederek gelişmelerin İngiltere ekonomisini yavaşlatabileceğini ifade etti. Paritede ise Brexit'in ardından görülen dip seviyelere yakın takip sürüyor. Teknik açıdan 1.2800 desteği son derece kuvvetli. Eğer bu seviyenin altında kapanışlar görürsek düşüş 1.2700 - 1.2640 aralığına kadar yoluna devam edebiilir. Hareketliliğin yeniden toparlanma evresine girdiğini söyleyebilmemiz içinse 1.2950 - 1.3000 aralığına yeniden dönmemiz gerekecek.
BRENT PETROL
Petrol fiyatlarındaki yükseliş yeni haftada devam ediyor. Geçen hafta OPEC üyelerinin Kasım ayındaki toplantıda üretim miktarında azalışa gitme kararı vermesi ve bu girişimi OPEC dışından Rusya'nın da destekleyecek olması, petrol piyasalarındaki olumlu havayı destekliyor. Öte yandan Rusya MB Başkanı Nabullina, petrol fiyatlarının 25 dolara düşmesi durumunda bile felaket yaşanmayacağını, bu ekonomi modelinin etkisini yitirdiğini söyledi. Düşen petrol fiyatları sebebiyle zarar eden ülkelerin başında gelen Rusya, petrol gelirine bağlı ekonomik modelden yatırıma dayalı modele geçiş için bir dizi reform paketi uygulamaya aldı. Teknik görünümde ise 50 doların üzerine yerleşmeye çalışan bir fiyatlama görüyoruz. Gün içerisinde takip edilebilecek en kritik seviye 51 dolar. Hareketlilik bu seviyenin üzerine taşınırsa 51.25 ve 51.50 seviyeleri görüleebilir. Geri çekilmelerde ise 50.50 desteği kırılırsa 50 dolara doğru düşüş görebiliriz. Bu seviye kuvvetli destek konumunda ancak aşağı yönlü geçilmesi sert düşüşleri beraberinde getirebilir ve 49.75-49.50-49.00 seviyeleri görülebilir.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
ABD’de 100 enerji şirketi daha iflas bayrağını çekecek
Türk ekonomisi krizle karşı karşıya gelir mi?
Kasımda faiz artırma ihtimali yüksek
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:40)