E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Moody's Türkiye'nin Kredi Notunu Düşürdü
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviye olan Baa3'ten Ba1'e indirerek yatırım yapılabilir seviyenin altına çekti. Negatif olan not görünümünü ise durağan olarak güncelledi. Not indirimine gerekçe olarak ise iki ana unsur öne çıktı. Bunlardan ilki Türkiye'nin yüksek boyutlu dış finansman ihtiyacına bağlı risklerdeki artış. Diğeri ise daha önce destekleyici olan borçlanma temellerinde, özellikle büyüme ve kurumsal sağlamlıkta zayıflık olarak belirtti. Görünümün durağan olarak belirlenmesinde ise büyük ve esnek ekonomi ile güçlü mali disiplinin olduğu söylendi.
Hükümet tarafından karara tepkiler yükselirken, Maliye Bakanı Naci Ağbal yaptığı açıklamalarda; kararın kendi içerisinde rasyonalitesi olmadığını ve yapısal reformların devam ettiğini belirtti. Büyümeyi yukarıya çekecek tedbirlerin alındığını aynı zamanda faiz,enflasyon göstergelerinin iyi olduğunu söyledi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise derecelendirme kuruluşlarına verilecek en iyi cevabın yapısal reformları daha da hızlandırmak olduğunun altını çizdi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi değerlendirmesinde kararın Türkiye ekonomisinin makro dinamikleri ile hiçbir şekilde örtüşmediğini vurgularken, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi; bu zamana kadar kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ile ilgili tahminlerinin büyük oranda tutmadığını ve Moody's'in bu kararının gerçekleri yansıtmadığı vurgusunu yaptı.
Moody's'in kredi notunu düşürmesiyle Türkiye'nin kredi notu üç büyük kredi derecelendirme kuruluşundan ikisinde yatırım yapılabilir seviyenin altına gerilemiş oldu. Daha önce diğer önemli kuruluş olan S&P'de Türkiye'nin yatırım yapılamaz seviyesinde olan notunu artan politik riskler ve dış finansman ihtiyacını öne sürerek bir kademe daha düşürmüştü. Notu tek yatırım yapılabilir seviyede tutan Fitch ise Türkiye'yi negatif izlemeye almıştı. Yakın zamanda Fitch tarafından bir indirim gelme ihtimaliide devam ediyor.
İki büyük kredi derecelendirme şirketinin notumuzu yatırım yapılabilir seviyenin altına çekmesiyle bazı fonlar Türkiye'deki yatırımlarını çekmek durumunda kalacak. Bu durumda ilk tepki ise hem BİST tarafında hem de kur tarafında satışları beraberinde getirecektir. Ancak bu etki atılacak adımlar ve yapılacak açıklamalarla çok uzun sürmeyebilir.
USDTRY
Moody's'in not kararını açıklaması ile 2.9656 seviyesinden haftalık kapanışını yapan parite 2.9944 seviyesinden gapli bir açılış gerçekleştirdi. Oldukça hareketli bir gün geçireceğiz. Yurtiçinde not indirimine yapılan yorumların yanında kapasite kullanım oranı ve imalat güveni de açıklanacak. ABD'de ise FOMC üyeleri üyelerinin açıklamaları var. Özellikle Daniel Tarullo'nun değerlendirmeleri önemli olacaktır. FOMC'de kalıcı oy hakkına sahip olan Fed Guvernörü Tarullo, yakın vadede faiz artırımına mesafeli yaklaşan üyelerden. Ayrıca yeni konut satışları da fiyatlamalarda etkili olacaktır. Pariteye bakacak olursak 2.9950--3.0000 bandının yön açısından son derece önemli olduğunu görüyoruz. Hareketlilik bu seviyenin üzerine devam ederse 3.0150 ve 3.0210 dirençleri test edilebilir. Buranın üzerinde ise 3.0260 direnci yer alıyor. Aşağı yönlü fiyatlamalarda 2.9800'in geçilmesi halinde 2.9770 ve 2.9730 seviyelerine kadar gevşeme görülebilir.
GBPUSD
Geçtiğimiz hafta İngiltere MB üyesi Forbes Brexit'in ilk etkisinin beklenenden az olması sebebiyle daha fazla parasal genişlemeye ihtiyaç olmadığını ifade etti.ABD tarafında ise gündemde Faiz oranında değişikliğe gitmeyen ve sıkılaştırma öncesi daha fazla veri görmek istediklerini açıklayan Fed vardı. Bugün İngiltere tarafında önemli veri akışı bulunmazken takvimde ABD'den yeni konut satışları verisi var. Geçtiğimiz hafta konut sektöründe verilerin beklentilerin altında kalmasına karşın sektör genel anlamda toparlanma eğilimindeydi. Temmuz ayı konut satışı da beklentilerin oldukça üstünde açıklanmıştı. Teknik anlamda ise 1.2940 seviyesinin altında 1.2900 desteği oldukça önemli. Paritenin 1.3000 seviyesini yukarı yönlü kırması halinde ise 1.3040 ve 1.3070 seviyeleri görülebilir.
BRENT PETROL
Haftanın ilk iki gününde Uluslar arası Enerji Konferansı'nı ve petrol üreticisi ülkelerin gerçekleştireceği üretimi sabitleme görüşmelerini takip edeceğiz. Haftanın son gününe baktığımızda Suudi Arabistan ve İran tarafından gelen haberler ile hareketli geçtiğini görüyoruz. Suudi Arabistan petrol üretimini sabitleme için İran'ı şart gösterirken İran anlaşmada yer almayacağını açıkladı. Toplantının da buna paralel geçmesini bekliyoruz. Konferans boyunca gelecek açıklamalar petrol fiyatlarında hareketlilik yaratacaktır. Teknik olarak ise Brent petrol son derece kritik bir bölgede. 45 dolar desteği kırılırsa 44.80 ve 44.25 seviyeleri görülebilir. Yukarı yönlü fiyatlamalarda ise 46,50 doların üzerinde kalıcılık sağlanırsa 46.80-47.00-47.50 görülebilir.
ALTIN
Haftanın son işlem gününde de değerli metal alıcılı seyrini devam ettirdi. Böylelikle altın fiyatlarrındaki yükseliş üst üste beşinci güne taşınmış oldu. Özellikle hafta ortasında Fed'in almış olduğu faiz kararı ve sonrasında gelen açıklamalar altında yükselişi tetiklerken buna yönelik fiyatlamaların devam ettiğini gördük. Aynı zamanda Cuma günü ABD'den açıklanan üretim PMI verisinin beklentilerin altnda kalması değerli metale destek olan bir diğer gelişmeydi. Bugün ise altın için yine hareketli bir gün olabilir. ABD'den açıklanacak yeni konut satışları verisiyle başlayacak hareketlilik, AMB Başkanı Draghi ve Fed Üyelerinin konuşmalarıyla devam edebilir. Teknik olarak baktığımızda fiyatlardaki sıkışma devam ederken yükseliş hareketinde 1343 doların üzerine çıkılması 1350 dolar denemesinin gelmesine neden olabilir. Geri çekilmelerde ise 1331 ve 1325 destekleri önemli.
EURUSD
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Euro Bölgesi ve ABD'de PMI verileri takip edildi. Euro Bölgesinde imalat PMI 52,6 ile beklentilerin üzerinde açıklanırken, hizmetler PMI 52,1 ile beklentilerin hafif gerisinnde kaldı. ABD'den açıklanan üretim PMI veriside 51,4 ile beklentileri karşılayamadı. Yeni haftanın ilk işlem gününde Euro Bölgesinde Almanya Ifo iş iklimi endeksi ve ECB Başkanı Draghi'nin yapacağı konuşma, ABD tarafında ise yeni konut satışları pariteye hareketlilik getirebilir. Teknik açıdan bakıldığında parite 1,1265 direncinin altındaki sakin seyrini sürdürüyor. Direncin geçilmesi durumunda yükselişin hacim kazanabileceği paritede 1,1315-1,1350 seviyeleri görülebilir. Aşağı yönlü harekette 1,1185 desteğinin kırılması durumunda ise 1,1155-1,1125 seviyeleri test edilebilir.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Borsa'da 78.300 seviyesi ilk destek
Borsanın satışla açılması bekleniyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:14)