E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizEmtia ve döviz piyasasında son gelişmeler---

Emtia ve döviz piyasasında son gelişmeler

Emtia ve döviz piyasasında son gelişmeler
07 Eylül 2016 - 08:52 borsaningundemi.com

Işık FX, üst bantta yapılan indirimlere rağmen kredi faizlerinde istenilen düşüşün görülmediğini belirtti

Günün en önemli gelişmesi şüphesiz Merkez Bankası'nın zorunlu karşılıklarda yaptığı indirimdi. Merkez Bankası 9 Ağustos'ta yaptığı ilk indirimin ardından dün zorunlu karşılık oranlarında 50 baz puan daha indirim yaptı.

Rezerv Opsiyonu Mekanizması kapsamında döviz imkânının ikinci, üçüncü ve dördüncü dilimleri ile altın imkânının ilk üç diliminde katsayılar 0,1 puan artırıldı. Rezerv opsiyonu kullanımlarının aynı seviyede kalması halinde, söz konusu değişiklikler ile finansal sisteme yaklaşık 1,2 milyar TL ve 670 milyon ABD doları ilave likidite sağlanmış olacağı belirtildi.

Finansal sistemde likiditeyi artırıcı adımların bankacılık sektöründeki fonlama maliyetlerini bir miktar daha aşağı çekmesi beklenebilir. Üst bantta yapılan indirimlere rağmen kredi faizlerinde istenilen düşüş görülmüyor. Kaynak maliyetlerinin yüksek olmasından kaynaklanan bu durum şimdilik faizlerin düşmesine engel oluyor. Bankaların ortalama %12 ile mevduat toplarken %9 ile kredi vermesi beklenemez. Bunun için bankacılık sektörü üzerinde maliyet oluşturan kalemlerde gevşeme olması gerekiyor.

ABD'de günün en önemli verisi ISM imalat dışı PMI'dı. Veri 55.7 olan beklentinin altında 51.4 ile 2010 Şubat ayından bu yana en düşük seviyeye indi. Endeksin 50'nin üzerinde değer alması ekonominin %90'ını oluşturan sektörün iyileştiğine işaret ediyor. Veri sonrası dolar değer kaybederken ABD 10 yıllık tahvil faizleri %2'ye yakın değer kaybetti.

USDTRY
Dün gün içinde Çetinkaya'nın açıklamalarını takip ettik. Çetinkaya'nın en çok üzerinde durduğu konu, gıda fiyatlarının sadece para politikası araçlarıyla çözülemeyeceğiydi. Faiz politikasıyla gıda fiyatlarını kontrol etmeye çalışmanın ekonomide arzu edilmeyen durumlara yol açabileceğini ifade etti. ABD'den beklentilerin oldukça altında gelen ISM imalat dışı sonrası kurda sert düşüş görüldü. 2.9260 seviyesine kadar gerileyen kurda 2.92 bölgesinin 2014 yılından bu yana süregelen yükseliş trendinin desteği olduğunu ve buradan bir alış gelebileceğini düşünüyoruuz. 2.92'nin altında haftalık kapanış yapmadığımız sürece trendin devam ettiğini söyleyebiliriz. Kurdaki toparlamada 2.9350 ve 2.95 önemli seviyeler. Endeks tarafında ise 78 bin sınırına yaklaştık. 79 bin 500-80 bin bölgesi yükselişin devamı açısından önemli.

EURUSD
ABD cephesinden açıklanan veriler pariteye yön vermeye devam ediyor. ISM imalatı dışı rakamlarında beklentilerin çok altında kalınması pariteye de yeni yükselişi beraberinde getirdi. Verinin ardından kendini 1.1200 seviyesinin üzerine atan hareketlilikte 1.1250 - 1.1260 aralığı önemini korumaya devam ediyor. Yükselişin 1.1300'e kadar devam edebilmesi için öncelikle bu seviyelerin üzerinde kalmamız gerekli. Sert yükselişin ardından görülebilecek geri çekilmelerde ise gözler 1.1200 seviyesinde olacak. Bu seviyenin altındaki kapanışlar düşüş hareketini kuvvetlendirebilir. 1.1150 seviyesi ise düşüşün duraksayabileceği ilk destek olarak gözüküyor. Gün içerisinde pariteyi etkileyebilecek önemli bir gelişme bulunmuyor. Genel anlamııyla teknik fiyatlamanın devam edeceği paritede kuvvetli destek ve dirençler arasındaki bant hareketi korunabilir.

USDJPY
Geçtiğimiz günlerde Japonya Merkez Bankası Başkanı Kuroda'nın açıklamaları piyasaların ilgi odağındaydı. Geride kalan günde ise Japonya Başbakanı Abe'nin ekonomik danışmanı Hamada açıklamaları ile gündemdeydi. BoJ'un hamle yapmadan önce Fed kararlarını beklemesi gerektiğini savunan Hamada Fed'in faiz artışına gitmesinin BoJ'un atacağı hamlenin etkisini zayıflatacağını dile getirdi. Paritede ise ABD cephesinden gelen ve beklentilerin hayli altında kalan ISM imalat dışı rakamları fiyatlamayı hızlandırdı. Veri ile birlikte 103 seviyelerinden gevşeyen hareketlilik sert bir geri çekilme gerçekleştirdi. Hareketlilik için önemli destek ise 101.40 - 101.00 aralığı olarak gözüküyor. Bu aralıkta geçilecek olursa düşüş 100.50'ye kadar devam edebilir. Toparlanmalarda ise hareketliliğin yeniden 102.20'nin üzerinde kalması bizler için önemli olacak. Bu seviyelerden yakalanılacak bbir ivme ile yükseliş yeniden 103.00 seviyesinin hedefleyebilir.

ALTIN
Altın fiyatlarında Fed beklentileriyle birlikte yükseliş devam ediyor. Dün ABD'den açıklanan ISM imalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksi(PMI) verisinin beklentilerin altında kalması da bu yükselişe destek oluyor. Fed'in Eylül ayında faiz artırımına gidemeyeceği beklentileriyle altında yükselişin bir süre daha devam ettiğini görebiliriz. Bugün ise akşam saatlerinde ABD'den açıklanacak Bej kitabı takip edeceğiz. Teknik olarak ise son dört günlük güçlü yükseliş ile 1340 doların üzerinde fiyatlanan değerli metalde 1350 direncinin üzerinde kalıcılık sağlanması oldukça önemli. 1350'nin üzerindeki hareketlilik yükselişin 1358-1365 bandına kadar devam etmesine neden olabilir. Özellikle 1358 direncinden gelebilecek tepki satışlarında ise 1347 ve 1340 destekleri önemli olacak. Gümüşte ise yükseliş beşinci güne taşınmış durumda. 20,00 direncine doğru hareketine devam eden değerli metalde 20,00'ın üzerindeki fiyatlamalar yükseelişin sırasıyla 20,30 ve 20,50 dirençlerini test etmesine neden olabilir. Geri çekilmelerde ise 19,50 ve 19,20 destekleri takip edilebilir.

GBPUSD
İngiltere'den açıklanan PMI verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesiyle yükselen parite, ABD'den açıklanan olumsuz veriler ile bu yükselişine destek buluyor. Dün ABD'den açıklanan ISM imalat dışı satın alma müdürleri endeksi(PMI) olumsuz gelen verilerden bir tanesiydi. Dün yaşanan yükseliş ile birlikte 1,34'ün üzerine çıkan paritede, bugün İngiltere'den açıklanacak sanayi ve imalat üretimi verileriyle İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney'in yapacağı konuşma yine hareketliliğin artmasına neden olabilir. Gelebilecek iyi veriler ile birlikte paritede yükseliş bir süre daha devam edebilir ve ilk aşamada 1,3480 ardından 1,3530-1,3540 bandına hareket görebiliriz. Bu seviyenin aşılması durumunda ise teknik olarak bir boşluk söz konusu, bu durum yükselişe ivme kazandırabilir. Geri çekilme hareketinde ise 1,3370 ilk önemli seviye olurken bu seviiyenin aşılması durumunda 1,3290-1,3300 bandına geri çekilme görebiliriz.

BRENT
Geride kalan günde İran'dan gelen açıklamalar piyasaların dikkatini çekti. OPEC genel sekreteri ve İran petrol bakanının görüşmelerinin ardından çıkan sonuç fiyatlarda istikrarın görülebilmesi için ne gerekiyorsa yapılacağı şeklinde. Açıklamalar arz konusunda bir türlü anlaşamayan tarafların ellerini taşın altına sokmaya hazır olduklarının bir göstergesi olarak düşünülebilir. Fakat geçtiğimiz dönemlerde benzer senaryoların hayat bulduğu ve tarafların birçok kez anlaşma yapamadan masadan ayrıldıklarını da göz önünde bulundurmak gerekiyor. 100 günlük ortalama seviyesine yakın seyreden Brent petrolde hareketlilik 47 doların üzerinde kalmayı hedefliyor. Eğer bu koşul sağlanırsa kuvvet toplayabilecek olan yükseliş hareketinin yeni hedefi 49 dolar olacak. Ara direnç olarak ise 48.50 takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 47 doların altındaki kapanışlar satış baskısını artıracaktır. Bu seviyenin altında ise 46.400 piyasalarca dikkat edilecek önemli destekler arasında yer alıyor.

Işık Menkul Değerler A.Ş.

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 07.09.2016

 

Günün önemli şirket haberleri - 07.09.2016

 

Borsa'da teknik göstergeler yükselişi destekliyor

 

Kredi kartında taksit sınırı değişiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)