E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ağustos ayı enflasyonu gıda fiyatlarındaki düzeltme ve baz etkisi ile birlikte %8.05'e geriledi. Temmuz ayındaki yükseliş sonrası gıda fiyatlarında bir düzeltme görüyoruz. Gıda ve alkolsüz içecekler enflasyonu %9.69'dan % 6.19'a geriledi. En yüksek artış ise %8.38 ile alkollü içecek ve tütün kaleminde. Çekirdek enflasyon ise %8.70'den %8.41'e gerileyerek 11 ayın en düşük seviyesini gördü. Çekirdek enflasyonda gerileme devam etse de henüz istenilen seviyede değil.
Merkez Bankası sadeleşme adımlarının sonuna yaklaşıyor. Bu toplantıda da üst bantta 25 baz puan indirim görebiliriz. Önümüzdeki ay yapılacak toplantıda ise sadeleşme adımları sona erebilir. Ağustos ayında yapılan indirim ile üst bant yüzde 8.5 seviyesine indirilmişti. Ağırlıklı fonlama maliyeti ise şuanda yüzde 8 seviyesinde. Merkez Bankası, tek faiz oranını yüzde %8 olarak belirlemeyi hedefleyecektir.
Kredi büyüme hızını artırmak için atılan adımların yanında, Rusya'nın ambargoları kaldırması ile gıda fiyatlarındaki yükseliş devam edebilir. Turizm sektörünün yeniden canlanması ise hizmet enflasyonunu artırabilir. Enflasyon 3. çeyrekte baz etkisi ile birlikte gerilese de yılın son çeyreğinde yeniden %9'lara doğru bir yükseliş görülebilir.
Bugün Avrupa'da PMI verileri açıklandı. Euro bölgesinde hizmet ve bileşik PMI gerilerken, İngiltere'de hizmet PMI 47.4'ten 52.9'a sert yükseldi. Euro bölgesinde açıklanan rakamlar 3.çeyrek verisinin zayıf gelebileceğini gösteriyor.
EUR/USD
Paritede geri çekilme ikinci gününde de devam etti. ABD'de İşçi Bayramı(Labor Day) olması sebebiyle veri akışı bulunmazken, Avrupa'dan gelen PMI verilerini takip ettik. Açıklanan iki veride beklentilerin altında kalırken 50 seviyesinin üzerinde gelmesi önemliydi. Ayrıca yine bölgeden gelen Temmuz ayı perakende satışlarının beklenti olan yüzde 0,6'nın üzerinde yüzde 1,1 olarak açıklanması olumlu gelişme olarak öne çıktı. Bugün ise Avrupa'dan açıklanacak büyüme verisiyle ABD'den gelecek PMI verileri paritede hareketliliğin artmasına needen olabilir. Teknik olarak ise son iki günlük geri çekilmenin devamında 1,1120 ilk destek seviyesi olurken, aşılması durumunda 1,1070 desteği test edilebilir. Toparlanmalarda ise 1,1200 direnci oldukça önemli. 1,1200'ın üzerindeki fiyatlamalarda 1,1250 test edilebilir.
USD/TRY
Enflasyondaki düşüş Merkez Bankası'na faiz indirimi için alan açtığından, verinin TL üzerinde negatif etkisi olabilir. Kurda 2.92 bölgesinin üzerinde kaldığımız sürece yükseliş devam edebilir. Özellikle Ağustos ayında döviz tevdiat hesaplarında çok ciddi miktarda artış görüldü. Yükselişin hız kazanması için ise 2.9565 ve 2.9720 seviyelerinin üzerinde kapanışlar görmeliyiz. Kısa vade de ise 2.9435'in üzerinde yükseliş devam edebilir. Endeks tarafında ise 78 bin 500 bölgesinin altında ise satış baskısı devam edebilir. Endekste 75 bin- 78 bin 500 bandındaki hareket bu haftada devam edebilir. Satışların hızlanması için 75 binin altında kapanışlar görmeliyiz. Günün önemli verileri ABD hizmet PMI, ISM imalat dışı ve Avrupa büyüme olarak karşımıza çıkıyor.
GBP/USD
Geride kalan hafta sonunda açıklamalarda bulunan İngiltere Başbakanı May piyasaların ilgi odağındaydı. Genel olarak Brexit'in ilk etkilerinin ülke ekonomisinde bir yıkım yaratmadığını ifade eden May risklerin henüz son bulmadığını da dile getirdi. Önümüzdeki günlerde yaz ayları boyunca İngiltere'nin çıkış ile ilgili gerçekleştirilmiş olan çalışmaların açıklanacağını söyleyen May açıklamaların sürece ışık tutabileceğinin ipuçlarını vermiş oldu. Geride kalan günde açıklanan hizmet PMI ile de beklentileri aşan ülke ekonomisi sterlindeki değer kaybından destek bulmuşa benziyor. Paritede ise yükseliş hareketi 1.3370 seviyesinin aşmakta zorlanıyor. Önemli bir dirence denk gelen bu seviyenin üzerinde 1.3400 ve 1.3480 var. Geri çekilmelerde ise 1.3250 seviyesi geri çekilmeye destek olabilecek güce sahip.
USD/JPY
Yeni haftaya Japonya Merkez Bankası Başkanı Kuroda'nın açıklamaları ile giriş yaptık. Kuroda merkez bankasının yeni fikirler ve hamlelere yyeri olduğunu dile getiren Kuroda önümüzdeki toplantıda enflasyon hedefine nasıl ulaşabileceklerini tartışacaklarını belirtti. Son zamanlarda doların küresel piyasalarda değer kazanmasıyla 100 bölgesinden kendini kurtaran paritede hareketlilik önemli dirençlere yakın seyrediyor. 104.20 - 104.65 aralığının son derece önemli olduğu paritede görülebilecek cılız yükselişler yeniden yerini sakin satışlara bırakabilir. Ara seviye olarak ise 103.85 gün içi hareketlilikte takip edilebilir konumda. Geri çekilmelerin hızlanabilmesi içinse 103.00 seviyesini dikkatle takip etmemiz gerekiyor. Eğer bu seviyenin altında kapanışlar görürsek düşüş sert bir şekilde yeniden 101.80 - 102.00 desteğine yerleşebilir. 102.50 ise ara destek olarak gün içi fiyatlamada önem taşıyacak.
BRENT PETROL
Petrolde son derece sert fiyatlamaların olduğu bir gün geçirdik. Suudi Arabistan ve Rusya'nın G20 zirvesinde ortak açıklama yapacağı haberi petrol fiyatlarının 3 dolara yakın değer kazanmasını sağladı. Fakat açıklamalarrda üretimin sabitlenmesine yönelik piyasa beklentisini karşılayacak mesajlar verilmedi ve hareket başladığı yere tekrar döndü. Açıklamalarda, Suudi Arabistan ve Rusya'nın petrol piyasasında denge ve istikrar için işbirliği yapacağı, diğer üreticileri de bu yönde teşvik edeceği ifade edildi. Teknik olarak ise, yeni gün satıcılı bir seyir ile başlanması durumunda takip edeceğimiz ilk destek 47.60 olacak. Bir ara destek olan bu seviyenin aşağı yönlü geçilmesi ile düşüş, 47.30 ve 47.00 seviyesine kadar devam edebilir. Yükselişlerde ise 48.00'ın geçilmesi ile 48.50 ve 49.00 seviyelerine doğru bir seyir izleyebiliriz.
ALTIN
Altın fiyatlarında dünkü değerlenme ile birlikte yükseliş üçüncü güne taşınmış oldu. Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde ABD'den açıklanan istihdam verisinin beklentileri karşılayamaması neticesinde Eylül ayında Fed'in faiz artıracağı beklentileri azaldı. Bu beklentiyle birlikte değer kaybeden doların altın fiyatları üzerindeki etkisi pozitif oldu. Bugünde ABD verilerii altın fiyatlarına yön vermeye devam edebilir. Özellikle ülkeden gelecek PMI verileri büyümeye yönelik beklentilerin sinyalini vereceğinden değerli metalde hareketliliğin artmasına neden olabilir. Teknik olarak yükselişin devamında ilk direnç 1333 dolar seviyesinde bulunuyor. 1333 dolar seviyesinin aşılmasıyla birlikte yükselişin 1340 dolara kadar devam ettiğini görebiliriz. Geri çekilmelerde ise 1320 ve 1315 destekleri öne çıkıyor. Gümüşte de yön yukarıyı göstermeye devam ediyor. 19,50 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 20,00 test edilebilir. Geri çekilmelerde ise 19,00 ve 18,50 destekleri önemli.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Borsa'nın güne hafif alıcılı açılması bekleniyor
Döviz ve emtia piyasalarında son gelişmeler
Piyaslarda G20 gelişmeleri ve veri akışı etkili olacak
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:21)