E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Veri akışının zayıf olduğu Cuma günü içerideki gelişmelere odaklandık. Yabancı sermayeyi çekme konusunda yeni adımlar atılacağını belirten Başbakan Yardımcısı Şimşek, Türkiye'nin yurtdışındaki algısının iyileşmekte olduğunu ve Türkiye'nin batıdan kopmayacağını belirtti. Önümüzdeki dönemde tasarruf fazlalığı olan Asya pasifik ülkelerine de odaklanacaklarını ifade eden Şimşek, buradaki sermayenin Türkiye'ye gelmesi konusunda görüşmeler gerçekleştirileceğini söyledi. Ayrıca değişen koşullar ile birlikte Türkiye'nin hedeflenen 2016 büyüme rakamı olan yüzde 4,5'i yakalayamayacağının altını çizdi.
Haftanın son gününün diğer önemli gelişmesi ise Fitch'in not kararıydı. Notumuzu sabit tutan derecelendirme kuruluşu, görünümü düşürdü. Darbe girişimi dışında güvenlik koşullarının kötüleştiğine, İstanbul ve Ankara'daki terör saldırılarının riskleri artırdığı belirten Fitch, politik belirsizliğin ekonomik performansa etkisinin olmasını beklediğini ve ekonomi politikasına risk teşkil ettiğini söyledi. Büyüme tarafında da bir düşüş olmasını bekleyen Fitch'in görünümü düşürmesini bir uyarı olarak algılamamız gerekiyor.
EURUSD
Geçtiğimiz hafta paritedeki hareketliliğe dolardaki değer kaybının büyük etkisi oldu. Açıklanan FOMC toplantısı tutanaklarının da desteklediği bu değer kaybı ile birlikte paritede 1.1350 seviyesi test edilirken hareketlilik şimdilik bu direncin altında kalmayı seçti. Yeni haftada ABD büyüme verisinin yanı sıra konut sektörüne dair veriler son derece önemli olacak. Teknik olaraksa 1.1300 seviyesi belirleyici görevini yerine getirmeye devam ediyor. Bu seviyenin üzerindeki hareketliliğin kısa vadeli hedefi yeniden 1.1350'yi aşmak olacaktır. Eğer hareket devam ederse 1.1380 ile 1.1400 aralığında yavaşlayan bir yükseliş ile karşılaşabiliriz. Geri çekilmelerde ise düşüşün ilk durağı 1.1250 - 1.1200 aralığı olacağa benziyor.
USDTRY
Bu hafta gözler Merkez Bankası faiz kararında olacak. Hükümetin faizleri düşürmek için yaptığı çalışmalara Merkez Bankası 'da desteğini ssürdürecektir. Bu hafta toplantıda üst batta 25 baz puan indirim bekliyoruz. Türkiye'de yatırımcı ve işletmelerin, 12 Ağustos'a kadarki beş günlük sürede, yabancı para cinsinden 1.9 milyar dolarlık mevduat artırdığını görüyoruz. Bu TL'nin güçlenmesini engelliyor. Ayrıca 2.90 bölgesi uzun vadeli trend desteği olduğundan bu bölgenin altında fiyat görme ihtimalimizin az olduğunu düşünüyoruz. Bu hafta 2.90-2.92 bölgesinin üzerinde kaldığımız sürece 2.95-2.96 bölgesini görebiliriz. Endeks tarafında ise 79-80 bin bölgesinin geçilmesini beklemiyoruz. Endekste 76 bin 500 seviyesinin altında kapanışlar görmemiz durumunda 75 bin seviyesi görülebilir.
GBPUSD
Geçtiğimiz hafta dolardaki zayıf görünümden yükseliş fırsatı bulan bir diğer parite de Sterlin/Dolar'dı. Ada ülkesinden gelen ve beklentileri aşan perakende satışlar verisiyle birlikte kuvvetlenen yükseliş hareketi hala 1.30'ların üzerinde kalmaya çalışıyor. Geride kalan haftaya kıyasla sakin bir başlangıç yapabileceğimiz paritede hikaye deyyim yerindeyse kaldığı yerden devam edecek. 1.30'un üzerinde kapanışlar görmemiz yükseliş hareketinin devamlılığını bize kanıtlar nitelikte olacak. Hareketin devamının gelmesi de bizi 1.3100 ve 1.3160 dirençlerine taşıyabilir. Geri çekilmelerde ise 1.3000 desteği hayli kritik gözüküyor. Eğer baskı artar ve bu destek aşılırsa gün içerisinde 1.2950 takip edilebilir.
BRENT PETROL
Petrol piyasasında boğaların hakim olduğu bir haftayı geride bıraktık. 6 gün üst üste yükselen varil fiyatı Cuma günü ise yatay bir seyir izledi. Bu hafta içerisinde üretici ülkelerden, özellikle Suudi Arabistan, Rusya ve İran tarafından yapılacak açıklamalar dikkatle takip edilecek. Suudi Arabistan ve Rusya Enerji Bakanlarının yaptığı açıklamalar piyasada yeni bir üretim sabitleme beklentisi yaratırken, İran'dan henüz Eylül ayındaki konferansa katılıp katılmayacağı yönünde bir açıklama gelmedi. İran'ın yanıtının olumsuz olması konferansa yönelik tüm beklentileri boşa düşürebilir ve sert düşüşler takip edebiliriz.. Teknik olarak ise 50.00-49,60 aralığı geçilmediği sürece gün içerisinde 51.00 ve 51.40 seviyelerine doğru yükselişler görülebilir. Hareketlilik bu seviyenin üzerinde devam ederse 52 dolar seviyeleri test edilebilir. Geri çekilmelerde ise 49,60 desteği kırılırsa 49.20'ye kadar düşüş görülebilir. Buranın altında ise 49.00 destek olarak takip edilebilir.
ALTIN
Hafta boyunca Fed'in faiz artırım ihtimalinin azalmasıyla yükselişini sürdüren değerli metal, haftanın son işlem gününde kazançlarının bir kısmını geri vererek satış baskısı altında haftayı kapatmıştı. Dün akşam saatlerinde konuşan Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fisher'in, Fed'in hedeflerine ulaşmaya yakın olduğunu ve büyümenin hız kazanacağını belirtmesi ve Fed Üyelerinden bu yönde açıklamalar gelmeye devam etmesi durumunda altın fiyatlarında geri çekilmenin devam ettiğini görebiliriz. Teknik olarak kritik bir seviyede bulunan değerli metalde satış baskısının devam etmesi durumunda ilk destek 1332 dolar seviyesinde bulunuyor. Bu sseviyenin aşılması durumunda geri çekilme 1328 dolara kadar devam edebilir. Toparlanmalarda ise 1340 ve 1348 dirençleri önemli olacaktır. Gümüşte ise satış baskısının devamında 19,00'ın altında kalıcılık sağlanırsa 18,50 seviyesi görülebilir. Gelebilecek toparlanmalarda ise 19,60 ve 20,00 dirençleri takip edilmeli.
Işık FX Araştırma Departmanı
Borsa İstanbul yeni haftaya nasıl başlayacak
Borsa'nın açılışında doların seyri etkili olacak
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:05)