E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yurtiçi piyasalar Moody's şokunu atlatmaya çalışıyor. Cuma günü piyasa kapanışından sonra yatırım yapılabilir not seviyesini indiren Moody's, dış kırılganlıklar ve büyümeye yönelik endişeleri arkasına aldı. Karar sonrası görüntüde TL varlıklarda ciddi anlamda bir değer kaybı görülürken, Dolar 3'e, BİST ise 76000 seviyesine kadar hızlı bir satış yaşadı. Görüntü itibariyle baktığımızda Moody's notu sonrası ilk şok atlatıldı ancak henüz net bir şekilde kara bulutlar dağılmadı.
Bugün TCMB başkanı Murat Çetinkaya'nın not sonrası değerlendirme yapması bekleniyor. Karar sonrası genel değerlendirmelere baktığımızda alınan kararın ''politik'' olduğuna dair ortak bir görüş birliği olduğu söylenebilir. Ancak ne olursa olsun kararın verildiğini ve bundan sonraki süreçte üzerinde bir çok kez durulan yapısal reformların geleceği önemli olacaktır.
Moody's kararının ise özellikle şirketlerin dış borçlanma da maliyetleri artıracağını söyleyebiliriz. Bunun dışında elbette ki CDS'leri incelemekte fayda var. Ülke risk priminde bir yükseliş görmek olası duruyor. Diğer yandan ülke dışı faktörler arasında FED ve faiz politikasının durumu ve küresel ekonomide faizlerin seyri içeride yurtiçi piyasaların gidişatı açısından kritik derecede öneme sahip olacaktır.
Draghi'den yeni açıklamalar var. ECB Başkanı Draghi dün yaptığı açıklamalarda Euro bölgesinin toparlanma kaydettiğine dair sinyaller verdi. Ancak düşük faiz ortamının risk yarattığına dair görüşleri de sürüyor. İngiltere ile müzakerelere de değinen Draghi, çıkacak sonucun ortak bir kurallar bütünene uyması gerektiği yönünde. ABD tarafında ise, yeni konut satışları beklenen de az gerileyerek 609 bin arttı. Konut verilerindeki aşırı oynaklık ise dikkatleri çekiyor. Geçtiğimiz dönemde yüzde 12 artış gösteren verinin bu denli düşüş yaşaması ayrı bir soru işareti oluşturuyor ve büyümeye yönelik beklentileri oldukça karmaşık bir patikaya sokuyor.
Bugün ise gözler ABD'de FED başkan yardımcısı Stanley Fischer'ın konuşmasında olacak. Fischer Jackson Hole toplantısında Dolar'ı ateşlemiş ve Eylül ayında faiz artırımını işaret etmişti. Ancak oy kararında Eylül ayında faiz artırılmamalı yönünde kullanmıştı. Yapacağı açıklamalar önemli olacaktır. Aralık ayı ve 8 Kasım başkanlık seçimlerine dair yapılacak yorumlar Dolar endeksinin gidişatını etkileyebilir.
EURUSD
Paritede geçtiğimiz hafta Fed'in faiz kararıyla başlayan yükseliş hareketi devam ediyor. Dün yaşanan alıcılı seyir ile birlikte yükselişin üst üste dördüncü günde de devam ettiğini gördük. Veri akışı açısından ise ABD'den açıklanan yeni konut satışlarının 600 bin olan beklentileri aşarak 609 bin olarak gerçekleşmesi ABD ekonomisi için olumlu bir gelişme olsa da bu durum doların değer kaybetmesine engel olamadı. Aynı zamanda akşam saatlerinde konuşan Mario Draghi yaptığı açıklamalarda Euro Bölgesi'nde toparlanmanın ılımlı ve istikrarlı olduğunu ve gelen verilere bakıldığında ekonomik görünümün global politik belirsizliğe dirençli olmaya devam ettiğini belirtti. Bugün isee ABD tarafından açıklanacak tüketici güveni ve hizmet PMI verileri paritede hareketliliğin artmasına neden olabilir. Aynı zamanda akşam saatlerinde konuşacak Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'in söylemlerini yakından takip etmekte fayda var. Teknik görünüme baktığımızda paritede 1,1270'in üzerinde kalıcılık sağlanması yükselişin ivme kazanmasına neden olabilir. Bu durumda 1,1320 yeni direnç seviyesi olarak karşımıza çıkabilir. Geri çekilmelerde ise 1,1200-1,1220 bandı ve 1,1150 destekleri önemli.
ALTIN
Merkez Bankaları'nın almış olduğu kararlar ve dolar endeksindeki geri çekilme değerli metale destek olmaya devam ediyor. Haftanın ilk işlem gününde de bu etkinin devam ettiğini ve ABD 10 yıllık tahvilleri gibi güvenli varlıklara olan talebin arttığını gördük. Bugün ise ABD tarafından açıklanacak tüketici güveni ve hizmet PMI verileri altın fiyatlarındaki hareketliliği artırabilir. Aynı zamanda akşam saatlerinde konuşma yapacak olan Fed Başkan Yardımcısı Fischer'ın konuşmasında daha öönce olduğu gibi şahin bir tutum sergilemesi değerli metalde bir miktar satış ile düzeltme hareketini beraberinde getirebilir. Teknik olarak ise fiyatlardaki sıkışma bölgesinin sonuna yaklaşmış durumdayız. Bu sıkışmanın sona ermesi için 1343 doların üzerinde kalıcılık sağlanması gerekiyor. Bu durumda ilk aşamada 1355 dolar denemesi görebiliriz. Aşağı yönde ise aralık biraz daha geniş ilk destek 1332 Dolar seviyesinde bulunurken aşılması 1307 dolar önemli desteğine hareketi beraberinde getirebilir. Diğer değerli metal gümüşte de benzer bir fiyat sıkışması görülüyor. İlk aşamada trend çizgisini aşamayan gümüş iki gündür satıcılı seyrediyor. Yükselişin ivme kazanması durumunda 20,00'ın üzerinde kalıcılık sağlanması önemli, geri çekilmelerde ise 19,20 oldukça güçlü bir direnç seviyesi olarak öne çıkıyor.
USDTRY
Yeni haftaya Moody's'in not indiriminin etkileriyle başlangıç yaptık. Kredi notumuzu yatırım yapılabilir seviyenin de altına çeken Moody's kararda Türkiye'nin dışsal şoklara daha da kırılgan hale geldiğini ve dış finansmanda yaşanabilecek zorlukların etkin rol oynadığını belirtti. Kararın ardından Türk varlıklarında genel anlamda bir satış hareketinin başladığını ifade edebiliriz. Kurda sert yükselişler BİST100'de yüzde 3.80'lik değer kaybı yaşandı. Kararın ardından hükümet kanadı ise kararın aceleci ve siyasi bir değerlendirme olduğunu dile getirdi. Kurda ise 3.00 seviyelerine doğru ilerleyen hareketlilik şimdilik bu seviyenin üzerine geçemedi. 2.9700 seviyesi gün içi fiyatlamalarda önemli bir role sahip. Eğer bu seviyenin üzerinde kalınırsa yükseliş hareketi daha da kuvvetli bir şekilde gündeme gelebilir. 2.9850 seviyesi ise bu toparlanmanın karşılacağı ilk direnç. Hareketin devamında ise gözler 3.00 seviyesinde olacak. Geri çekilmelerde ise 2.9630 ardından da 2.9500 destekleri takip edilebilir.
GBPUSD
Brexit sürecinin nasıl işleyeceği konusunda görüş ayrılıklarının yarattığı endişeler kuru zayıf dolara rağmen aşağı çekiyor. Geçtiğimiz hafta İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'ın Brexit sürecinin iki yıldan kısa sürebileceği ifadeleri İngiltere Başbakanı Theresa May ve kabinesinin 'sert-Brexit' için hazırlık yaptığı söylentilerini güçlendirdi. Sert-Brexit İngiltere'nin yeni serbest ticaret anlaşmaları yapmadan Birlikten , Avrupa tek pazarından ve Avrupa gümrük birliğinden çıkışını öngörüyor. Bu sayede göçmen sorununda yeniden kontrol sağlamak ve birlik bütçesinden hızlı çıkış amaçlanıyor. Ayrıca 100 büyük şirketin CEO'suna sorularak yapılan bir ankette şirketlerinin genel merkezinin başka bir ülkeye taşıyabilecekleri cevabını veren CEO sayısının yüzde 76 çıkması Bexit kaygısının canlı olduğunu gösteriyor. Bugün ise İngiltere tarafında ekonomik takvimde önemli veri akışı bulunmazken ABD'den hizmet PMI anketi ve FOMC üyesi Stanley Fischer'ın konuşması takip edilecek. Teknik olarak ise 1.30 seviyesinin altında satış baskısı devam edebilir. 1.2950 - 1.2900 önemli destek seviyeleri. Kurda 1.30 seviyesinin üstüne çıkılması durumunda 1.30880 - 1.3140 seviyeleri gündeme gelebilir.
BRENT PETROL
Uluslararası Enerji Konferansı'nın başlaması ile birlikte petrol fiyatlarındaki hareketlilik yükseldi. Konferansın son günü olan Çarşamba günü OPEC ve OPEC dışı üreticilerin üretim sabitleme konusunu ele alması bekleniyor. İlk günkü yapılan açıklamalara baktığımızda Irak ve Venezuela petrol bakanları bu görüşmelerin piyasasının dengelenmesine yönelik anlaşma ile sonuçlanmasını umduklarını söylerken, BAE enerji bakanı ise petrol piyasasının dengelenmekte olduğunu, ancak bazı OPEC üyelerinin arzı artırmalarının bu dengelemenin yavaş şekilde gerçekleşmesine yol açtığını belirtti. Fakat İran petrol bakanı bu görüşmelerin sadece danışma amaçlı olduğunu, kimsenin farklı beklentiler içerisinde olmaması gerektiğini belirtti. Yapılan açıklamalar ile yükselen petrol fiyatları konferans boyunca sert fiyat hareketlilikleri gösterebilir. Teknik olarak ise yeni günde satış ağırlıklı bir görüntü geçirmemiz halinde 46.70 desteğini takip edeceğiz. BBu seviyenin aşağı yönlü geçilmesi halinde 46.40 ve 46.00 seviyeleri görülebilir. Yukarı yönlü fiyatlamalarda ise 47.60-48.00-48.25 seviyeleri önemli dirençler.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Şirket haberleri ve tavsiyeleri 27.09.2016
Günün önemli şirket haberleri - 27.09.2016
Piyasalar "Clinton-Trump" münazarasını fiyatlıyor
Asya hisseleri "finans" sektörü öncülüğünde düştü
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:55)