E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
15 Temmuz darbe girişimi ve bayram nedeniyle sanayi üretiminde Temmuz'da bir önceki aya göre %7 azaldı. İmalat PMI'daki daralma sanayi üretiminin düşeceğinin sinyalini veriyordu ancak düşüş beklentilerin çok üzerinde gerçekleşti. İmalat üretimi %6.5 geriledi. Tüm alt kalemlerde düşüş görülürken, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi %5,3, imalat sanayi sektörü endeksi %7,7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %3,2 azaldı. Dayanıklı tüketim malı üretiminde mevsimsellikten arındırılmış verinin aylık bazda %21 düşüş göstermesi sıkıntılı bir durum.
İmalat PMI Ağustos ayında yedi yılın en düşük seviyesi olan 47'ye geriledi. Endekste 50'nin altında daralma devam ediyor. Üretim, yeni siparişler ve satın alma aktivitesi geriliyor. Sanayi üretimi Ağustos ayında bir miktar toparlanabilir. Ancak 3. çeyrek büyüme açısından zayıf geçecek. Yıl sonu büyümenin %3-%3.5 arası bir rakam olmasını bekliyoruz.
Günün diğer bir önemli gelişmesi ise Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararıydı. Toplantıda faizleri sabit tutan ECB, varlık alım programın süresini değiştirmedi. Mario Draghi, komitelerin parasal genişleme programının yeniden tasarlanması için çalıştığını, varlık alım süresi üzerinde herhangi bir çalışma olmadığını ve şimdilik ek teşviğe ihtiyaç duyulmadığını belirtti.
ABD'de ise işsizlik başvuruları 7 haftanın en düşük seviyesi olan 259 bin açıklandı. İşsizlik oranı yüzde 5'in altında tutunurken, mevcut iş pozisyonları da Temmuz'da rekor yüksek seviyeye ulaştı. ABD'de iş gücü piyasası güçlü olmaya devam ediyor. İş gücü piyasasındaki güçlü görünümün devam etmesi 2016 bitmeden faiz artırmak isteyen Fed üyelerini cesaretlendirebilir.
EURUSD
Eylül ayının ilk para politikası toplantısı ECB gerçekleştirdi ve Banka, piyasa beklentilerine paralel olarak para politikasında herhangi bir değişime gitmedi. Yapılması beklenen tek müdahale varlık alım programının süresinin uzatılmasıydı ancak Draghi, parasal genişleme üzerine çalıştıklarını fakat süüresinin uzatılması yönünde herhangi bir planları olmadığını ve ekonominin şu an için ek teşviğe ihtiyaç duymadığını bildirdi. Yeni günde ise Euro Bölgesi'nde fiyatlama yaratacak veri akışı bulunmazken ABD'de, Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan ve Boston Fed Başkanı Eric Rosengren'in açıklamaları takip edilecek. Bu yıl FOMC'de oy hakkı bulunan Rosengren'in, faiz artırım zamanlamasına dair yapacağı değerlendirmeler piyasalar tarafından dikkatle takip edilecektir. Yeni güne satıcılı bir seyir ile başlanması durumunda 1.1250 desteğini takip edeceğiz. Hareketlilik bu seviyenin altına sarkarsa 1.1230 ve 1.1200 seviyeleri görülebilir. Yukarı yönlü harekette ise 1.1300 ve 1.1380 gündeme gelebilir.
USDTRY
Yurtiçinde dün sanayi üretimi verisini takip ettik. % 7 düşen sanayi üretimi 3. çeyrek büyümesi için negatif sinyaller verdi. 2014 yılından başlayan yükselişin trendinin destek seviyesi 2.90-2.92 bölgesine denk geliyor. Grafikte de görüldüğü gibi bu seviyeler alım için uygun olduğunu söyleyebiliiriz. Kurda kısa vadede 2.9680-2.9700 bölgesi geçilmedikçe 2.92-2.97 bölgesindeki hareket devam edebilir. Bölgenin geçilmesi ise hedefi yeniden 3 TL ve üzerine taşıyacaktır. BIST100 için 79 bin 500- 80 bin bölgesinin altında satış baskısının devam edebileceğini düşünüyoruz. 75 bin ve 72 bin 500 ise çok önemli destek seviyeleri. Günün önemli verileri ise cari açık ve büyüme olacak. Açıklanacak büyüme verisi 2.çeyrek olduğundan iyi bir rakam görebiliriz.
USDJPY
Japonya 2. çeyrek büyüme rakamları yüzde 0.7 ile beklentilerin üstünde geldi. Rakamın detaylarına baktığımızda en yüksek katkıyı sermaye harcamaları, yüksek stoklar ve güçlü kamu yatırımlarının verdiğini görüyoruz. ABD'de ise bu hafta işsizlik haklarından yararlanmak için başvuranların sayısı 259 bin ile beklentilerin altında bir artış gösterdi. Bugün ise veri açısından sakin bir gün olsa da FOMC üyeleri Rosengren ve Kaplan'ın konuşmaları kurda hareketliliğe neden olabilir. Dallas Fed başkanı Kaplan'ın Eylül ayında oy hakkı bulunmaazken Boston Fed Başkanı Rosengren'in FOMC'de oy hakkı bulunuyor. Akşam saatlerinde doların değer kazanımı ile parite kendini tekrardan 102.00'nin üzerine attı. Yen günde hareketlilik 102.50'nin üzerine yerleşirse 102.80 ve 103.00 seviyeleri görülebilir. Geri çekilmelerde ise ilk önemli destek 102.00. Aşağı yönlü geçilmesi halinde 101.70 ve 101.30 seviyeleri takip edilebilir.
GBPUSD
Veri akışı açısından sakin bir gün geçiren paritede değer kaybı ikinci gününde de devam etti. Geçtiğimiz günde tek önemli görebileceğimiz veri ABD tarafından açıklanan işsizlik haklarından yararlanma başvuruları olurken verinin 265 bin olan beklentinin altında 259 bin olarak açıklanması paritenin de aşağı yönlü hareketine destek oldu. Bugün için ise İngiltere'den gelecek ticaret dengesi verisi ve Fed Üyesi Rosengren'in yapacağı konuşma paritede hareketliliğin artmasına neden olabilir. Teknik olarak ise parite 1,34'ün üzerinde kalıcılık sağlamakta zorlanıyor. Bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlanamadığı süreece yön aşağıyı göstermeye devam edecektir. Bu aşağı yönlü hareketlerde ise ilk destek seviyemiz 1,3250 olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviyenin aşılması durumunda ise geri çekilme 1,3170'e kadar devam edebilir. Yükseliş hareketinde ise 1,3360-1,3370 bandı ile 1,3440 dirençleri oldukça önemli.
BRENT PETROL
Tüm piyasa Eylül ayındaki konferansa yönelik yapılan açıklamaları takip ederken ABD ham petrol stoklarında şok bir azalış takip ettik. Piyasa beklentileri 0.22 milyon varil artması yönündeyken stoklar bu hafta 14.5 milyon varil azalış kaydetti. ABD bir haftadır devam eden Hermine kasırgası nedeniyle ham petrol stokları 1985'den bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Ayrıca kasırga sebebiyle ABD'nin Meksika Körfezi'ndeki petrol rafinerileri de olumsuz etkilendi. Teknik olarak ise 50 dolar seviyesi yeni günde Brent petrolün yönü açısından son derece belirleyici olacak. Hareketlilik bu seviyenin üzerine taşınırsa 50.20 ve 50.80 seviyeleri görülebilir. 50 doların altında ise yeni bir satıış hareketi görebiliriz. 49.30-49.00-48.80 aşağıdaki önemli destekler.
ALTIN
Değerli metal geçtiğimiz günde karışık bir seyir izledi. Güne yükseliş hareketi ile başlayan altın da öğleden sonra satış baskısının hacmini artırdığını gördük. Özellikle dün açıklamalarda bulunan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin varlık alım programının genişletilmesi veya uzatılması yönünde bir tartışma gerçekleştirmediklerini belirtmesi altın fiyatlarının aşağı yönlü hareketine destek oldu. Teknik olarak ise altının 1350 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlamakta zorlandığını görüyoruz. 1350'nin üzerinde kalıcılık sağlanamadığı sürece değerli metalde satışların geldiğini görebiliriz. Bu geri çekilmelerde ise 1333-1330 bandı ile 1320 dolar seviyesi önemli destek seviyeleri olarak öne çıkıyor. Özellikle haftalık kapanışın 1350-1352 bandının üzerinde olması durumunda önümüzdeki hafta değerli metalde yükseliş hareketinin güçlendiğini görebiliriz. Bu durumda ise 1357 ve 1368 dirençleri karşımıza çıkann ilk seviyeler. Gümüşte de benzer seyir devam ediyor. 20,00'ın üzerinde kalıcılık sağlamakta zorlanan değerli metalde destek olarak 19,50 ve 19,20 seviyeleri takip edilebilir. Toparlanmalarda ise 20,00'ın aşılması yükselişi 20,40'a kadar taşıyabilir.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Piyasa cari işlem ve büyüme verisine odaklandı
Dolar 2.95 seviyesinin üzerinde fiyatlanıyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:12)