E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Piyasalar FED beklentileri ile yön bulmaya çalışıyor. Geçtiğimiz günlerde gelen ISM imalat dışı rakamlarında beklentilerin altında kalan performans sonrası Dolar'da değer kayıpları devam ederken, faiz artırımı ihtimalleri Eylül ayına dair git gide azalmaya başladı. Burada Goldman Sachs'ın da Eylül ayı faiz artırımına dair ihtimallerini yeniden son gelen veriler sonrası aşağı yönlü revize ederken, yüzde 55 olan beklentisini yüzde 40'a çekti. Bu durumda en büyük desteği yeniden gelişmekte olan ülke kurları alıyor. TL'nin de bu durumdan nasiplenen bir durumda olduğunu görüyoruz.
ISM imalat dışı kısımda kalan hizmet sektörü endeksinde görülen 6 yılın en düşük rakamı sonrası, MSCI gelişen piyasalar endeksi primlenmeye devam etti. Emtia fiyatları da bu durumdan nasiplenenler arasında yer alıyor. Altın fiyatlarında görülen 1300-1310 aralığı arası yeniden destek görevi görürken, 1350 seviyesi zorlanmaya devam edildi.
Gözler bugün Draghi'de olacak. Draghi'nin Mart ayı toplantısında piyasalara sunduğu teşvikler sonrasında uzun bir süre bekle-gör politikası izlenmiş ve piyasaların Brexit sonrası dengelenmesi beklenmişti. Son alınan kararları tekrar hatırlarsak, bankalara uygulanan mevduat depo faizleri 10 baz puan daha indirilerek yüzde -0.30'dan -0.40'a çekilmişti. Parasal genişlemenin miktarı 60 milyar Euro'dan 80'e çıkarılmış ve politika faizi yüzde 0.05'ten yüzde 0'a çekilmişti. Hatta ''Draghi daha ne yapsın ?'' tartışmaları başlamıştı. Burada önemli detaylar arasında yer alan şirket tahvilleri alımları ve vadesi 5 yıllık 4 TLTRO ihalesi de destekleyici silahlar arasındaydı. Ancak piyasada sınırları zorlanan bu genişleyici hamlelerin bile işe yaramayacağı ve fiyatların bir süre daha düşük kalacağı beklentisi ile talep etmeyen bir Avrupa tüketici eğilimi Draghi'nin elini zorda bırakan unsurlar arasında yer almaya da devam etmişti.
Bugün toplantıda beklentiler arasında, varlık alımlarının mevcut suretle Mart 2017 olan süresinin daha da uzatılması beklentisi daha ağırlıkta. Faizlerin daha da indirilmesi beklenmiyor. Çünkü eksi faizin getiri anlamında hem bankaları hem de hane halkı zorda bıraktığı ortada. Bu nedenle Draghi'nin faizleri daha da negatife çekmesini beklemiyoruz. Ayrıca değinilecek konular arasında, Brexit, helikopter para ve mali teşvikler gelebilir mi? Beklentileri piyasa oyuncularının dikkatinde olacaktır.
Bugün ise gözler, Japonya büyüme rakamları ki çok önemli. Eylül ayı toplantısı adına bazı beklentiler fiyatlanabilir. Zayıf büyüme rakamları ek genişleme beklentilerini ortaya çıkarabilir. Çin'den ticaret dengesi önemli olacak. Piyasanın iyimserliği sorgulanacaktır. Diğer yandan günün en önemli gelişmesi ise, ECB'nin alacağı para politikası kararları piyasaların odak noktası arasında baş sırada olacak.
EURUSD
Paritede veri akışı açısından sakin bir günü geride bıraktık. Bir önceki gün yaşanan yükselişin ivmesini kaybetmesiyle gelen tepki satışları paritede hafif satıcılı bir gün geçirmemize neden oldu. Bugün ise paritede hareketlilik olldukça yüksek olabilir. Günün en önemli verisi ise Avrupa Merkez Bankası'nın vereceği faiz kararı olacak. Faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmesi beklenmeyen AMB parasal genişlemenin süresini uzatabilir. Ayrıca karar sonrasında açıklama yapacak olan AMB Başkanı Mario Draghi'nin söylemleri oldukça önemli olacak. ABD tarafından açıklanacak işsizlik haklarından yararlanma başvuruları da günün diğer önemli verisi olarak öne çıkıyor. Paritede satış baskısının devamında 1,1180 ilk destek seviyesi olurken 1,1180'in aşılmasıyla birlikte satış 1,1100'a kadar devam edebilir. Yükseliş hareketinde ise 1,1270'in üzerinde kalıcılık sağlanamaması durumunda tekrar satış baskısı gelebilir. Aşılması durumunda ise 1,1330-1,1340 bandı önemli direnç seviyesi olarak karşımıza çıkıyor.
USDTRY
Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında borsada satış yapan yabancılar Ağustos ayında 12 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdi. 3 ayda yapılan 1.4 milyar dolarlık satışı düşündüğümüzde alım miktarı çölde kum tannesi gibi kalıyor. Endekste yükselişin devam etmesi için 79 bin 500-80 bin bölgesinin geçilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bugün yurtiçinde sanayi üretimi açıklanacak. Bir önceki dönemde %1.1 açıklanan veride düşüş olması durumunda kurda yükseliş görebilir. İmalat PMI'ın daralma bölgesinde olması büyümenin düşebileceğini gösteriyor. Kur tarafında ise 2.92 bölgesinin üzerinde kapanış yaptığımız sürece trend yukarı olmaya devam edecek. 2.9350 ve 2.9460 önemli dirençler. Yükselişin hızlanması için ise 2.9680-2.97 bölgesinin geçilmesi gerekiyor.
GBPUSD
İngiltere'de Merkez Bankası Başkanı Carney gün içerisinde önemli açıklamalarda bulundu. Bankanın aldığı tedbirlerin ekonomiye yansıdığını, bazı ekonomik göstergelerdeki toparlanmanın memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Bunun yanında ise imalat ve üretim rakamları açıklandı. İmalat üretimi aylık bazda yüzde 0.9 gerilerken, yıllık bazda yüzde 1.7'lik piyasa beklentisinin üzerinde yüzde 0.8 artış gösterdi. Sanayi üretimi imalat üretimine göre daha olumlu bir tablo ortaya koydu. Veri aylık bazda yüzde 0.1, yıllık bazda ise yüzde 2.1 artış kaydetti. Bugün İngiltere tarafında önemli veri açıklanmazken ABD'de işsizlik hakları başvuruları açıklanacak. Teknik anlamda ise 1.3300 seviyesinin altında satışların hızlanmasını bekleyebiliriz. Geri çekilmelerde 1.3250 seviyesi düşüşe destek olabilir. 1.3400 seviyesinin üstünde ise güçlü bir yükseliş görebiliriz. Alıcılı seyirde 1.3480 - 1.3530 tepki gelebilecek bölgeler.
USDJPY
Fed'in Eylül ayı faiz artırım ihtimallerinin zayıflaması hiç şüphesiz ki en çok Japonya tarafını zora sokmuş durumda. Dolar/yen paritesindeki geri çekilme Japonya MB'nın hem enflasyon hem de büyüme hedefleri adına tehlike oluşturuyor. Hatta hükümet kanadının daha önce yapılan açıklamalara baktığımızda, dolar/yen paritesinin 95-90 aralığına gerilemesi durumunda Banka'nın doğrudan kur odaklı müdahale edeceği belirtilmişti. Şimdilik bu aralıktan uzağız fakat paritenin mevcut seyri de Japon ekonomisinin büyüme ve ennflasyon yaratamamasında en büyük etkenlerden biri. Fed'in bu ay faizlerde değişiklik yapmaması paritenin gerilemesini sağlayabilir. Böyle bir durumda ise Japonya MB'nın ne yapacağı merak konusu. Piyasalar en azından parasal genişlemenin miktarında artış bekliyor. Teknik olarak ise tepki alımlarının yeni günde de devam etmesi durumunda 102.00 seviyesini takip edeceğiz. Buranın üzerindeki hareketler pariteyi 102.30 ve 102.50 seviyelerine taşıyabilir. Satışların hızlanabilmesi için ilk etapta 101.25'nin aşağı yönlü geçilmesi gerekiyor. Hareketin devamında 100.90 ve 100.55 seviyeleri görülebilir.
BRENT PETROL
Petrol piyasalarında son derece hareketli günler geçirmeye devam ediyoruz. Cezayir'de düzenlenecek Uluslararası Enerji Konferansına yönelik beklentiler, fiyatlamaları şekillendirmeye devam ediyor. Dün Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı yaptığı açıklamada, ülke olarak üretim dondurma görüşmelerine katılacaklarını fakat İran'ın da dahil olduğu tüm üreticilerin üretimi dondurması koşulu ille anlaşmada yer alacaklarını belirtti. Şimdi gözler İran'da. Ülke yaptırımlar öncesi OPEC pazar payını almadan herhangi bir kesinti düşünmüyor. Bu sebeple anlaşma için kilit noktanın İran olduğunu ve bu ülkeden gelecek olumlu-olumsuz her açıklamanın petrol fiyatlarını etkileyeceğini düşünüyoruz. Öte yandan gün içerisinde ABD haftalık ham petrol stokları takip edilecek. Beklentiler bu hafta stokların 0.22 milyon varil artması yönünde. Teknik olarak ise yeni güne alıcılı bir seyir ile başlanması durumunda 48.80 direnci takip edeceğiz. Bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlanırsa 49.10-49,50 seviyeleri gündeme gelebilir. Geri çekilmelerde ise 48.00 geçilirse 47.50'ye doğru bir seyir izleyebiliriz.
ALTIN
Geçtiğimiz haftalarda şahinleşen Fed yetkilileri ile değer kaybeden değerli metal geçtiğimiz günlerde yeniden hayat buldu. ABD'den açıklanan ISM imalat dışı verisiyle yeniden yükselişe geçen altında önemli seviyelerde seyrediyoruz. 1355 - 1358 dolar aralığı değerli metalin aşması gereken öneemli direnç seviyeleri olarak gözüküyor. Eğer hareket devam edecek olursa 1360 doların üzerindeki kapanışlar bizler için önemli olacak. Eğer yükseliş hareketi yerini yeni satıcılara bırakırsa 1343 doların aşılması hareketi hızlandıracaktır. 1336 ise bu geri çekilmenin ilk hedefi olarak gözüküyor. Gümüşte ise 20 dolarda kalma mücadelesi devam ediyor. Bu seviyenin üzerinde kalmamız yükselişin devamını getirebilir. 20.50 ve 20.70 ise bu yükselişin karşılaşabileceği önemli engelleri temsil ediyor. Geri çekilmelerde ise 19.50 ilk tepkinin gelebileceği önemli destekler arasında yer alıyor.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Günün önemli şirket haberleri - 08.09.2016
Piyasalarda AMB ve Draghi takip edilecek
Küresel piyasalar “AMB” öncesi endişeli
Altın 3 haftanın zirvesinde tutundu
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:05)