E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yurtiçinde gündemin en önemli maddelerinden biri Türkiye Varlık Fonu. Kurulacak fonun Türkiye'nin büyümesine önümüzdeki 10 yıl içerisinde yüzde 1.5 katkı yapması bekleniyor. Varlık fonuna sermaye piyasası işlemlerini gerçekleştirmesi için yetki verilirken, ulusal ve uluslararası alanlarda şirketler tarafından yapılacak yatırımlara iştirak hakkı da getirileceği belirtiliyor. Diğer önemli tasarı ise ülkedeki tasarruf ortamını iyileştirme adına yapılması planlanan otomatik katılıma dayalı Bireysel Emeklilik Sistemi (BES). Ulusal tasarrufların yetersizliği yatırımlara kaynak yaratma adına dış finansmana olan ihtiyacımızı artırıyor. BES'te yılda 5 milyar liranın üzerinde para birikmesi öngörülüyor. Devlet de sisteme yeni giren kişiler için yılda toplam 1.3 milyar lira civarında katkı sağlayacak. Bu çalışmalar orta ve uzun vade de dış finansman ihtiyacımızı azaltarak ekonomimizin dış şoklara karşı kırılganlığının da azalmasını sağlayabilir.
Dün açıklanan yabancı işlemleri raporuna göre, yabancı yatırımcı, yılın ilk 4 ayındaki net alış serisinin ardından takip eden 3 ayda satış tarafına geçti. Mayıs ayında 892 milyon dolar olan yabancıların net satışı, haziran ayında 307 milyon dolara, ardından temmuz ayında da 212 milyon dolara geriledi. Günün diğer önemli verisi ise sanayi üretimi rakamlarıydı. Ramazan ayının ve tatillerin etkisi ile sanayi üretiminde beklentilerin altında bir büyüme gördük. İmalat PMI endeksinin Şubat ayından bu yana daralma bölgesi olan 50 değerinin altında olduğunu biliyoruz. 3.çeyrekte ekonomik büyümede ivme kaybı olabileceğini düşünüyoruz.
Petrol tarafında ise gelecek ay yapılacak OPEC toplantısının beklentileri satın alınmaya başlandı. Geçtiğimiz Haziran ayında bir araya gelen üyeleri üretim tavan uygulamasına ilişkin öneriyi reddetmişti.
EURUSD
Paritede Cuma günü beklentilerin üzerinde gelen tarım dışı istihdam verisi sonrası satış baskısı devam ediyor. 255 bin gelen tarım dışı istihdam ile birlikte gözler Ağustos ayına çevrildi. Verilerin FED bekklentilerini desteklemesi durumunda Eylül ayı yeniden konuşulmaya başlanabilir. Şu anda Eylül ayı beklentileri %18 seviyesinde. Paritede 1.1120'nin altında satış baskısı devam edebilir. 1.1070 ve 1.1030 önemli destekler. Yukarıda ise 1.1120'nin üzerinde 1.1165 görülebilir. Ana trende baktığımızda ise 1.1270'in altında satış baskısının devam edebileceğini söyleyebiliriz. Cuma günü tarım dışı istihdam sonrası ABD 10 yıllıklarındaki yükseliş sebebiyle ABD-Alman 2 yıllık spreadi kapanıyor. Opsiyonlar ve Swap rate'lerde ise belirgin bir satış sinyali bulunmuyor. Ekonomik veri tarafında ise gün içinde ABD'de açıklanacak birim emek maliyetlerini takip edeceğiz.
USDTRY
Cuma gecesi Moody's Türkiye'nin not değerlendirmesini pas geçti. Darbe girişiminin ekonomi ve dış finansmana olan etkilerini takip etmeye devam edeceğini açıklayan Moody's, güven ve büyümenin korunması, ekonomik reformların artırılması ve ödemeler dengesindeki bozulmanın önüne geçilmesi durumunda Türkiye'nin notu teyit edilecek. Moody's sonrası ise gözler 19 Ağustos'taki Fitch değerlendirmesinde olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün yapacağı Rusya ziyareti, iki ülkenin ilişkilerinin yanı sıra piyasalar için de önemli olacak. Kurda Cuma gecesi Moody's kararı ile başlayan düşüş bugünde devam ediyor. 2.98-3.00 TL bölgesi önemli. Bu bölgenin altında kapanışlar görmemiz durumunda 2.95'e doğru geri çekilme olabilir. BİST 100 endeksinde ise beklentilerin altında gelen sanayi üretimi rakamlarına rağmen yükselişine devam ediyor. 77 bin- 77 bin 500 üzerinde kapanışlar bizi 80 bin seviyesine götürebilir.
GBPUSD
Son derece hareketli geçen önceki haftanın ardından paritede hareketlilik yeniden kritik seviyelerde. ABD'den beklentilerden iyimser bir görünümün ön plana çıkması paritedeki baskıyı artırsa da kısa vadede yakalanılan bant kırılmış değil. 1.3000 seviyesini altındaki kapanışlarla birlikte hızlanabilecek satış baskısının ilk hedefi 1.2850 olarak gözüküyor. Eğer 1.3000 seviyesinin üzerinde kalmaya devaam edersek 1.3170 seviyesi yükseliş hareketinin hedefi olarak belirlenebilir. Yeni günde ise gözler İngiltere'den açıklanacak olan sanayi üretimi rakamlarında olacak. Haziran ayında yüzde 0.2 azalması beklenen üretim verilerinin seyri ülke büyümesi için önemli.
BRENT PETROL
Petrol fiyatları adına son derece pozitif geçen bir günü geride bıraktık. Küresel arz fazlasına yönelik endişeler ile düşen petrol fiyatları, üretici ülkelerin Doha görüşmelerine benzer bir toplantı gerçekleştireceği beklentisi ile yükselişe geçti. Dün açıklamalarda bulunan Katar Enerji Bakanı ve OPEC Grup Başkanı Al Sada, gelecek ay Cezayir'de yapılacak bir konferansta gayri resmi görüşmeler gerçekleştirileceğini, petrol fiyatlarında görülen son düşüşün geçici olup olmadığının değerlendirileceğini bildirdi. Şu an için toplantının petrol üretimini sınırlayacak bir karar ile sonuçlanacağı yönünde tahmin yürütmek zor. Körfez ülkelerinin özellikle de Suudi Arabistan'ın açıklamaları, toplantıya dair beklentileri şekilleendirebilir. Teknik olarak ise kısa vadeli düşüş trendini kıran Brent petrolde yükseliş, bugün de devam edebilir. 45.80 direncinin aşılması ile alıcılı seyir 46.50 seviyesine kadar devam edebilir. Geri çekilmelerde ise 44,70 dolar desteği kırılırsa 44.25 ve 44.00 seviyeleri gündeme gelecektir.
ALTIN
Altında yeni haftaya satış baskısı ile başlangıç yaptık. Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde ağırlaşan satış baskısının nedeninin ABD'den açıklanan tarım dışı istihdama bağlayabiliriz. Raporun genel anlamıyla iyimser bir tablo çizmesi doların küresel piyasalardaki değerini yükseltti. Gelişme ile birlikte sert düşen değerli metalde yeni haftanın ilk işlem gününde 1340 doların gücü hissedildi. Yeni günde de senaryo değişmeyecek. 1340 dolar seviyesinin belirleyici olmaya devam edeceğini düşündüğümüz değerli metalde bu seviyenin altındaki kapanışlar bizler için önemli olacak. Sonraki desteklerimiz ise 1330 ve 1325 dolar olarak gözüküyor. Altında orta vadeli görünümün değiştiğini söyleyebilmemiiz içinse 1300 doların kırılması gerekiyor. Gümüşte 20 doların hareketliliğe olan baskısı yadsınamaz. Geri çekilmelerde 19.60 ile 19.40 aralığı tepki alımlarına şahit olabileceğimiz seviyeleri gösteriyor.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Dolar 2.98 seviyesinin hemen altında
Borsa'nın güne yatay başlaması bekleniyor
Borsa'da, Rusya ziyaretinin sonuçları etkili olacak
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:31)