E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Hareketli bir günü geride bırakırken yurtiçinden açıklanan enflasyon rakamları piyasalarda önemli gelişmeler yarattı. Aylık bazda yüzde 1.16 artış gösteren TÜFE, piyasa beklentileri olan yüzde 0.74'lük artışın oldukça üzerinde bir performans gerçekleştirdi. Yükselişin ana sebepleri arasında gıda ve tütün fiyatlarında yaşanan artışın olduğunu görüyoruz. Ayrıca giyim sektörü enflasyon sepetinde tek düşen grup olurken, sigara ve alkollü içeceklerdeki fiyat artışı, asgari ücret zammı ve Rusya ile bozulan ilişkiler sonrasında görülen gıda fiyatlarındaki artış, enflasyonu yükselten etkiler arasında yer aldı. Ayrıca son dönemde yükselen kur etkisi de enflasyonu yükselten etmenler de açıklanan veride etkiliydi. Rakamsal bazda, gıda enflasyonu yüzde 2.47'den yüzde 6.63'e yükseldi. Aylık en yüksek artış yüzde 7.05 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda olurken, çekirdek TÜFE yıllık bazda yüzde 8.7 artış gösterdi ve neredeyse manşet ile aynı seviyeye geldi. Açıklanan veri sonrası TL kayıplarını artırırken, Dolar 3.02 seviyelerine kadar yükseldi.
ADP tarım dışı istihdam verisi beklentilerin üzerinde geldi ve Dolar'a yeniden can verdi. Ayrıca Cuma günü gelecek TDİ verisi öncesi de iyi bir rapor geleceği yönündeki beklentilerini artırdı. ABD'den açıklanacak diğer verilerde bileşik PMI ve hizmetler PMI verileri beklentiler aşarken, ISM imalat dışı endeksi beklentilerin hafif altında 55.5 olarak açıklandı.
Bugün ise, İngiltere verileri gündeme damga vurabilir. Hem enflasyon raporu, hem de faiz kararının aynı anda açıklanacağı günde para politikası tutanakları da açıklanacak. ''Süper Perşembe'' olarak nitelendirilen bu günde, faizlerin bu dönem 25 baz puan indirilmesi ve varlık alımlarının sabit bırakılması bekleniyor. Geçtiğimiz toplantıda Brexit etkilerini izlemek istediklerini ifade eden BoE yetkililerinin, bu döneme yönelik beklentiler oluşturduğunu görmüştük. Ayrıca faiz kararında oy dağılımının etkisi oldukça önemli olabilir. Geçtiğimiz toplantıda 1 üye faiz indirim yönünde oy kullanmış. 8 üye ise, bu görüşe karşı çıkmıştı. ABD tarafından gelecek Challenger İşten çıkarmalar ve haftalık işsizlik başvuruları TDİ verisi öncesinde önemli sinyaller verecektir.
EURUSD
Geride bıraktığımız günde uluslararası piyasaların gözü ABD'den açıklanacak olan ADP tarım dışı istihdam verisindeydi. Beklentilerin 170K olarak açıklanması yönünde olduğu veri 179K olarak beklentilerin üzerinde açıklandı. Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam öncesinde istihdam görünümü için iyimser seyrin korunduğu ifade edilebilir. Paritede teknik olarak 1.12 seviyesinin üzerinde kalmaya çalışan bir hareketlilikle karşı karşıyaydık. Geride kalan günde baskının biraz daha arttığı dikkat çekiciydi. 1.12'nin altında baskıyı daha da hisseden parite için 1.1150 kuvvetli bir destek görünümüne sahip. Eğer düşüş bu seviyeye kadar sürerse tepki alımlarıyla karşılaşmamız şaşırtıcı olmayacak. Baskının devam etmesi halinde ise 1.1120 ile 1.1100 aralığına yeniden dönebiliriz. Yükselişlerde ise geçttiğimiz günlerde dönüşün geldiği 1.1230 seviyesi bizler için kısa vadede takip edilebilir. Büyük resimde ise yükselişin devamı için 1.1250 - 1.1260 aralığının üzerinde kalınması gerekiyor.
USDTRY
Temmuz ayı enflasyonu aylık bazda yüzde 1.16, yıllık bazda ise yüzde 8.79'la 6 ayın zirvesine yükseldi. Yükselişte geçtiğimiz ay tütün ürünlerine yapılan zam ve gıda fiyatlarında artış etkili oldu. Aylık en yüksek artış yüzde 7.05 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda olurken, çekirdek TÜFE yıllık bazda yüzde 8.7 artış gösterdi ve neredeyse manşet ile aynı seviyeye geldi. Veri sonrası kurda yükseliş gördük. Kur tarafında 3 TL seviyesinin üzerinde kaldığımız sürece yükseliş devam edebilir. 3.0250 ve 3.0430 önemli dirençler. Endekste ise 75 bin desteği önemli. 75 binin altında 73 bin 500 ve 70 bin bölgesi önemli destekler. Gün içinde ABD'den işsizlik başvuruları takip edilecek. Gözler ise yarın açıklanacak tarım dışı istihdamda olacak.
GBPUSD
Hafta başından bu yana paritedeki istikrarsız seyiir devam ediyor. Salı günü yakaladığı yükseliş hareketini devam ettiremeyen parite dün satıcılı bir seyir izledi. Dün açıklanan hizmet satın alma müdürleri endeksi (PMI) verisi beklentiler doğrultusunda 47,4 gelirken, bir önceki ay 52,3 olan veride gerileme dikkat çekiciydi. Bugün ise gözler İngiltere Merkez Bankası (BoE)'nın alacağı faiz kararına çevrilmiş durumda. Geçtiğimiz toplantıda herhangi bir müdahalede bulunmayan İngiltere Merkezi'nin bu toplantıda faizleri indirmesi bekleniyor. Faizlerde herhangi bir değişikliğe gidilmemesi durumunda paritede yukarı yönlü hareket hız kazanabilir. Teknik olarak ise dün yaşanan satış baskısının devam etmesi durumunda 1,3240 ilk destek seviyesi olurken, bu seviyenin aşılması hareketin 1,3170 desteğine taşınmasına neden olabilir. Toparlanmalarda ise 1,3370 ve 1,3450 dirençleri önemli seviyeler.
BRENT PETROL
Petrol fiyatlarında hareketliliğin yüksek olduğu günler geçirmeye devam ediyoruz. Günlerdir süren satış hareketi, dün açıklanan ham petrol stooklarının ardından yerini tepki alımlarına bıraktı. Geçen hafta artış yaşanan stoklarda bu hafta da artış kaydedildi. Piyasa beklentilerinin 1.363 milyon varil azalması yönünde olan stoklarda 1.413 milyon varil artış yaşandı. Fakat fiyatlamalarda piyasasının dikkate aldığı veri benzin stoklarıydı. 6 hafta boyunca artış görülen benzin stoklarının bu hafta 3.262 milyon azalması, ABD tarafında zayıf seyreden petrol talebinin bir miktar toparlandığı şeklinde yorumlanabilir. Teknik olarak ise 43 dolar seviyesi Brent petrolün yönü açısından belirleyici olacaktır. Bu seviyenin aşağı yönlü geçilememesi petrol piyasasında boğaları tekrardan oyuna dahil edebilir. 43.60 ve 44.00 seviyeleri yukarı yönlü hareketteki önemli seviyeler. 43 doların altında ise satış baskısı hacmini artırabilir ve 42.00-41.50 seviyeleri tekrardan görülebilir.
ALTIN
Değerli metalde kritik seviyeler seyir devam ediyor. Haftanın başlangıcından itibaren yükselişine devam eden altında yorulma belirtileri görülüyor. Beklentileeri aşan ADP tarım dışının ardından PMI verilerinde de iyimser bir görünümün çizilmesi dolardaki değer kayıplarını sarılmasını sağladı. Dolar endeksindeki görülen toparlamayla gerileyen altın fiyatlarında 1360 dolar belirleyici olmaya devam edeceğe benziyor. Bu seviyenin altındaki hareketlilik baskıyı hissetmeye devam edebilir. 1350 dolar ise bu düşüşün duraksayabileceği önemli bir seviye. Eğer yeniden yükseliş hareketi ön plana çıkacak olursa 1365 Dolar seviyesinde sınırlı kalabilecek bir hareketi izleyebiliriz. Gümüşte de baskının arttığı geçtiğimiz günde kısa vadeli yükseliş trendinin üzerinde fiyatlama sürüyor. 20 dolar desteğinin önemli olduğu gümüşte yükselişin devamı için yeniden 20.50'nin üzerinde kalmamız gerekli.
Işık FX Araştırma Departmanı
Şirket haberleri ve tavsiyeleri 04.08.2016
Günün önemli şirket haberleri 04.08.2016
BİST-100'ün alımla başlaması bekleniyor
Borsa'da verilerin ve doların seyri etkili olacak
Moody's öncesi Borsa İstanbul'da temkinli görünüm
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:34)