E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEmtia ve döviz piyasasında neler bekleniyor---

Emtia ve döviz piyasasında neler bekleniyor

Emtia ve döviz piyasasında neler bekleniyor
25 Temmuz 2016 - 08:42 borsaningundemi.com

Işık FX, emtia ve döviz piyasalarını yorumladı

Geçtiğimiz hafta yurtiçinde yaşananlar piyasaların ilgi odağındaydı. Hafta boyunca yaşanan gerginlikler genel anlamıyla Türk varlıklarından kaçışı hızlandırırken S&P'den gelen not indirimi bu eğilimi güçlendirdi. S&P Türkiye Analisti Culinan istikrarsızlık ortamı gördüklerini ifade ederken dış finansman konusunda sıkıntıların oluşabileceğini sözlerine ekledi. Hükümet kanadından gelen açıklamalar darbe girişiminin ekonomiye olan etkisinin son derece sınırlı olacağı yönünde fakat yabancı yatırımcı benzer görüşe sahip değil. Notlandırmada tek değişime giden S&P değil. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Türkiye'nin uzun vadeli yerel para cinsinden notunu BBB'den BBB-'ye düşürdü. Görünüm ise hala durağan. Ağustos ayı içerisinde kredi derecelendirme kuruluşlarının vereceği kararlar yurt içerisinde önem taşımaya devam edecek. Gün içerisinde ise Türkiye'den kapasite kullanım oranı ve Temmuz ayı imalat güveni verilerini takip edeceğiz.

Yeni hafta içerisinde yurtiçinden gelişmelerin yanı sıra uluslarası piyasalarda gözler yapılacak olan FOMC toplantısında olacak. Küresel piyasalardaki değişkenlik nedeniyle faiz artırım yolunu belirlemekte zorlanan Fed üyelerinin son yaşananlara nasıl bir yorum getireceği merak konusu. Brexit sonuçlarının ekonomide derin yaralar açmasını beklemeyen üyelerin bu düşünce etrafında birleşip birleşmedikleri toplantı detaylarında aranacak. Yıl içerisinde faiz artırım beklentilerinin de önemli olacağı toplantıda Aralık ayı ihtimallerine dair ipuçları yakalamaya çalışacağız.

EURUSD
Geçtiğimiz haftanın başlangıcından itibaren 1.10 seviyesinin etrafındaki mücadele devam etti. Haftalık kapanışını ise 1.10 seviyesinin altından yapan paritede hareketlilik 1.0960 desteğini önemser bir görünüme sahip. Son olarak Brexit'in ardından test edilen seviyeler olan 1.0920 ve 1.0900 seviyeleri ise satış baskısının devam etmesi halinde görülebilecek önemli noktalar. FOMC toplantısı öncesinde sıkışmanın devam edebileceği paritede eğer yeniden 1.10''un üzerinde kalırsak yükseliş bir miktar daha fiyatlamalara etki edebilir. Hedefte ise her zamanki gibi 1.1050 ve 1.1080 seviyeleri yer alıyor. Bu seviyeleri aşamayan cılız yükseliş hareketlerinin dönüş yapacağı kuvvetli seviye ise yeniden 1.1020 olabilir.

ALTIN
Hisse senedi piyasalarındaki olumlu gelişmeler ve dolardaki güçlü duruş altın fiyatlarının üzerindeki satış baskısının artmasında etkili oluyor. Aynı zamanda merkez bankalarından teşvik beklentilerinin artması ve ABD verilerindeki olumlu seyir altını etkilemeye devam ediyor. Haftanın son işlem gününde de bu gelişmeler nedeniyle altın fiyatlarındaki geri çekilmenin devam ettiğini gördük. Teknik olarak ise satış baskısının devam etmesi durumunda ilk desteğimiz 1312 dolar seviyesinde bulunuyor. Bu seviyenin aşılması halinde geri çekilme kritik 1305 dolar seviyesine kadar devam edebilir. Olası toparlanmalarda ise 1335 direnci ilk hedef olarak görünüyor. 1335'in üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda ise yükselişin bir sonraki durrağı 1347 Dolar direnci olabilir. Gümüşte haftanın son işlem gününü satış baskısıyla kapatırken, geri çekilmenin devamında 19,40 ve 19,20 destekleri oldukça önemli olacak. Olası toparlanmalarda ise 20,00 ve 20,50 dirençleri takip edilmeli.

USDTRY
Kurda darbe girişiminin ve kredi derecelendirme kuruluşlarının yapmış olduğu değerlendirmelerin etkileri devam ederken haftanın son işlem gününde dalgalanma olmakla birlikte yatay bir kapanış olduğunu gördük. Yurt içerisinde yaşanacak gelişmeleri takip etmekle birlikte, bugün Türkiye'den açıklanacak kapasite kullanım oranı da kurda hareketliliğin artmasına neden olabilir. Teknik olarak ise son zamanlardaki yükselişin devam etmesi durumunda 3,0800 direnci oldukça önemli. 3,0800'ın aşılmasıyla birlikte 3,0960 direnci test edilebilir. Olası geri çekilmelerde ise ilk destek 3,0500 seviyesinde bulunuyor, bu seviyenin aşılması durumunda hareketin bir sonraki durak noktası 3,0360 destek seviyesi olabilir.

GBPUSD
İngiltere'nin Avrupa Birliği referandummu sonrası paritede volatilitenin yüksek olduğu günler geçirmeye devam ediyoruz. Haftaya 1.3200 seviyesinden başlangıç yapan parite, inişli çıkışlı bir seyrin ardından kapanışını 1.3108 seviyesinden gerçekleştirdi. Haftanın ilk işlem gününde ise fiyatlama yaratacak önemli veri akışı bulunmazken gözler, Temmuz ayı FOMC toplantısına çevrildi. Piyasa beklentilerine baktığımızda, faiz artımına gidilme ihtimalinin sıfıra yakın olduğunu görüyoruz. Fakat bu toplantıda dikkate alacağımız açıklamalar, Fed'in faiz patikasında Brexit çerçevesindeki küresel riskleri ne kadar dikkate aldığı olacak. Zira hemen hemen tüm FOMC üyeleri son açıklamalarında, faiz artırımı konusunda sabırlı olunması gerektiğini çünkü Brexit kaynaklı risklerin uzun vadede kendini gösterebileceği vurgulandı. Teknik olarak ise yeni haftaya alıcılı bir görüntü ile başlanması durumunda takip edeceğimiz ilk seviye 1.3170 direnci olacak. Hareketlilik bu seviyenin üzerine çıkarsa 1.3200 ve 1.3240 görülebilir. Satış baskısının hacmmini artırabilmesi için ise 1.3100 desteğinin aşağı yönlü geçilmesi gerekiyor. Hareketin devamında 1.3060 ve 1.3000 görülebilir.

BRENT PETROL
Petrol fiyatlarının piyasadaki yön arayışı geride bıraktığımız haftada da devam etti. 47.68 seviyesinden haftaya başlangıç yapan Brent petrol, son işlem gününde 45.17 seviyesine kadar gerilese de kapanışını 45.72 seviyesinden gerçekleştirdi. Bu dönemde fiyatlamalara daha çok ABD tarafındaki gelişmelerin sebep olduğunu söyleyebiliriz. Ülkedeki ham petrol stokları 9 haftadır azalış kaydediyor. Stok verileri genel yönde belirleyici olmasa da günlük volatiliteye katkıda bulunuyor. ABD'deki petrol yatırımları ise yükselen fiyatlara yavaş yavaş tepki vermeye başladı. Son açıklanan rakama göre ülkede faaliyette bulunan sondaj kuyusu sayısı 371'e yükseldi. Fakat fiyatlamaların istikrar kazanmaması ABD'deki üreticiler açısından olumsuz bir durum olarak karşımıza çıkıyor. 50-60 dolar arasında istikrarlı bir seyir izlenmesi ABD'li üreticilerin küresel üretimme daha çok katkı yapmasını sağlayabilir. Teknik olarak ise 200 günlük hareketli ortalamayı aşağı yönlü geçen Brent petrole 100 günlük hareketli ortalamanın destek olduğunu görüyoruz. Bu sebeple 45 dolar seviyesi aşağı yönlü hareketin devamı açısından son derece önemli. Bu seviyenin geçilmesi ile 44 Dolar seviyesine doğru geri çekilme takip edilebilir. Yükseliş için ise öncelikle 46 doların aşılması gerekiyor. Bu seviyenin üzerinde 46.50 ve 47.00 seviyeleri önemli olacaktır.

Işık Menkul Değerler A.Ş.

Borsa'nın tepki alımı ile başlaması bekleniyor

 

Piyasalar merkez bankalarının açıklamalarına odaklı

 

Altında gevşeme sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)