E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İçeride Cuma günü yaşanan olaylar hepimizi derinden yaraladı. Ülkemize çok büyük geçmiş olsun. Bütün umudumuz,beklentimiz ülkemizin bu olup biteni en az hasarla atlatması. Yaşanan darbe girişiminin ilk tepkisi kur tarafında sert oldu. Darbe girişimi sonuçsuz kalsa da yaşanan gelişmelerin yabancı yatırımcının ülkeden çıkışına neden olacağını ve lira ile beraber endekste ciddi değer kayıpları yaşanabileceğini düşünüyoruz. Cuma gecesi 3.05 seviyesine kadar yükselen kur bu hafta faiz kararını açıklayacak Merkez Bankası'nın elini kolunu bağlayacak. Kurdaki yükselişin devam etmesi döviz borcu olan ülkemiz ve şirketler için sıkıntılı bir sürecin başlamasına neden olabilir.
Cuma günü ABD'de ve Euro Bölgesi'nde enflasyon rakamları açıklandı. Euro Bölgesi enflasyon aylık yüzde 0.2 artarken yıllık bazda ise yüzde 0.1 artış gösterdi. Çekirdek enflasyonda ise aylık değişim yaşanmazken yıllık bazda yüzde 0.9'a kaldı. ABD'de ise gıda ve enerji fiyatlarının ayrı tutulduğu çekirdek enflasyon yüzde 0.2 arttı. Yıllık bazında bakıldığında ise çekirdek enflasyon beklentilere paralel olarak yüzde 2.3 artış gösterirken, küresel finans krizinden bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
USDTRY
Cuma gecesi yaşanan darbe girişimi piyasalarda tedirginlik yarattı. Kurda 3.05 seviyesi görüldü. Yapılan girişim sonuçsuz kalması kur tarafında bir gevşemeye neden olabilir ancak yabancı yatırımcının piyasadan çıkması hareketin orta vadede devam etmesine yol açacaktır. Endeks tarafında açılışta sert düşüş görebiliriz. Sonrasında ise bir miktar tepki alımı gelebilir. İlk destek 80 bin seviyesi. Bu seviyenin altında açabileceğini ve 77 bin 500 seviyesinin önemli olduğunu belirtelim. Kur tarafında ise 2,9500 desteği önemli. Desteğin korunması durumunda yukarı yönlü hareketin görülebileceği paritede 2,9700-2,9760-2,9900 seviyeleri test edilebilir. Geri çekilmelerde 2,9500 desteğinin kırılması durumunda ise 2,9400-2,9250 seviyeleri görülebilir.
EURUSD
Hafta boyunca alıcılı bir seyir gösteren paritenin, haftanıın son işlem gününde bu kazançların tamamını geri verdiğini gördük. Cuma günü Avrupa'dan açıklanan enflasyon rakamlarının beklentiler doğrultusunda yıllık yüzde 0,1 aylık olarak ise yüzde 0,2 artış göstermesi çok fazla fiyatlanmazken, bu hafta ise Avrupa Merkez Bankası'nın alacağı faiz kararı paritede hareketliliğin artmasına neden olabilir. Teknik olarak ise son gün yaşanan satış baskısının devam etmesi halinde 1,1000 desteği oldukça kritik olacak. 1,1000 desteğinin kırılması, 1,0900 desteğinin önünün açılmasını sağlayabilir. Toparlanmalarda ise ilk direnç seviyesi 1,1100, bu seviyenin aşılması yükselişin bir sonraki direnç seviyesi olan 1,1160'a kadar devam etmesine neden olabilir.
ALTIN
Hafta genelinde değer kaybeden değerli metal, haftanın son işlem gününde bu kayıpların bir kısmını geri aldı. Özellikle son zamanlarda artan risk iştahı ile birlikte güvenli liman niteliğinde olan altına talebin azalması sarı madenin fiyatının aşağı yönlü hareket etmesine neden oluyor. Teknik olarak bbaktığımızda uzun vadeli yükseliş trendi içerisindeki hareketine devam eden değerli metalde ilk destek seviyemiz 1320 dolar, bu seviyenin aşılması durumunda kritik olan 1305 desteğine geri çekilme görebiliriz. 1305'in aşağı yönlü kırılması halinde altının kaderi de değişebilir ve aşağı yönlü bir trend görebiliriz. Olası toparlanmalarda ise ilk direnç 1345 dolar olurken, bu seviyenin aşılması 1355 dolar seviyesine hareketi beraberinde getirebilir. Gümüş fiyatlarında da altına benzer bir seyir olurken buradaki satış baskısının daha zayıf olduğunu görüyoruz.20,00 desteğinin üzerinde fiyatlanan değerli metalde 20,00 seviyesinin kırılması durumunda satış baskısı 19,20 desteğine kadar devam edebilir. Toparlanmalarda ise 20,60 ve 21,10 dirençleri önemli.
GBPUSD
Hafta boyunca yükselen parite, haftanın son işlem gününde doların değer kazanması ile birlikte 1.31'li seviyelere kadar geriledi. Fakat yeni başbakanın belirlenmesi ile sterlin üzerindeki siyasi belirsizliğin kalktığını ve önümüzdeki güünlerde de paritede yükseliş hareketlerinin tekrardan hızını artırabileceğini söyleyebiliriz. Hafta içerisindeki en önemli gelişme ise İngiltere MB Temmuz ayı toplantısıydı. AB referandumu sonrası Banka Başkanı Mark Carney, ülke ekonomisinde referandum kaynaklı risklerin olduğunu ve yaz aylarında para politikasında genişleyici önlemler alınacağını ifade etmişti. Banka bu toplantıda piyasa beklentilerinin aksine ne faiz oranında ne de parasal genişlemenin miktarında değişime gitmedi. Karar sonrası yapılan açıklamalarda Ağustos ayındaki büyüme ve enflasyon tahminleri sonrası üyelerin parasal genişlemeyi gündemine alacağı belirtildi. Teknik olarak ise paritenin haftaya alıcılı bir görüntü ile başlaması durumunda takip edeceğimiz seviye 1.3300 direnci olacak. Bu seviyenin üzerindeki hareketler pariteyi 1.3340 ve 1.3400 seviyelerine taşıyabilir. Geri çekilmelerde ise 1.3200 desteği kırılırsa 1.3150'ye kadar gevşeme görülebilir.
BRENT PETROL
Petrol fiyatlarının piyasadaki yön arayışı geride bbıraktığımız haftada da devam etti. Brent petrolün 46.00-48.50, ham petrolün ise 44.50-47.00 bandında sıkıştığını görüyoruz. Bu hafta fiyatlamaların yönü açısında son derece kritik olacak. Teknik olarak, yılbaşından bu yana devam eden yükseliş trendi kırılsa da ayıların piyasada ağırlığını koyamadığını görüyoruz. Bu haftaki ABD ham petrol stoklarının seyri, piyasalarda beklenen hareketi tetikleyebilir. Brent petrolde 48 dolar, kısa vadede yönü belirleyecek olan seviye olarak kaşımıza çıkıyor. Bu seviyenin üzerinde alışlar kuvvetlenebilir ve 48.50-49.00 seviyelerine doğru yükselişler gözlemlenebilir. 48 doların altında kalınması ise yeni satıcıları piyasaya dahil edebilir ve düşüşler 47.50-47.30 seviyelerine kadar devam edebilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:16)