E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İngiltere Merkez Bankası'ndan Sürpriz Karar
İngiltere ekonomisini desteklemek adına faiz indirimi ve ek teşvik yapabileceğini söyleyen BOE, faizleri ve parasal genişleme miktarını sabit bıraktı. Karar sonrası sterlin 30 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesi olan 1.3475 seviyesini gördü. Faizlerin sabit kalması kısa süreli bir yükselişe neden olsa da ekonomideki muhtemel zayıflamaya paralel olarak sterlin orta ve uzun vade de değer kaybetmeye devam edecek. Üyelerin çoğu önümüzdeki ay faiz indirimi bekliyor. Sterlin'de yükseliş satış fırsatı olmaya devam ediyor. 4 Ağustos'ta çeyrek dönemlik enflasyon raporunda yeni büyüme ve enflasyon tahminlerini açıklayacak.
Yurt İçinde Cari Açık ve Sanayi Üretimi Verileri Açıklandı
Yurt içinde ise sanayi üretimi ve cari açık açıklandı. 12 ayılık rakam petrol ve altın desteği ile 1.4 milyar dolar daralarak 27.2 milyar dolar oldu. Yılın ilk beş ayında portföy girişleri 7,3 milyar Dolar ile geçen yıla göre önemli bir iyileşme kaydederken, doğrudan yatırımlardan 2.3 milyar dolar giriş oldu. Petrol fiyatlarındaki düşüş cari açığın daralmasına yardımcı olsa da turizm gelirlerindeki düşüşün ciddi miktarda olduğunu ve hemen toparlanacağını düşünmüyoruz. Yılın 2 yarısında cari açıkta 30 milyar dolar seviyesine yükseliş olabilir.
Sanayi üretimi ise Mayıs ayında %1.6, yıllık bazda ise %5.6 artarak beklentilerin üstünde kaldı. Tüm üretim gruplarında büyüme görülürken, bütçe harcamaları ve hükümet politikalarının etkili olduğunu düşünüyoruz. Ancak bunun sürdürülebilir olmadığını aktivitenin ilk çeyreğe göre ivme kaybettiğini düşünüyoruz.
ABD'de Veriler İyi Geldi
ABD'de ise üretici fiyat endeksi ve işsizlik başvuruları verileri iyi performans gösterdi. Üfe yıllık bazda %0.3 artış gösterirken, işsizlik başvuruları Nisan ayından bu yana en düşük seviye olan 254 bin açıklandı. İstihdam piyasasındaki iyileşme devam ediyor. son gelen tarım dışı isithdam verisi sonrası Mayıs ayında gelen düşük rakamın geçici olduğunu gösteriyor.
USDTRY
Açıklanan sanayi üretimi ve cari açık verileri kur üzerinde çok fazla hareket yaratmadı. Endeks tarafı ise sanayi üretimi rakamının yanında İngiltere ve Japonya'dan gelebilecek parasal genişleme hamleleri ile küresel hisse senedi piyasasına paralel olarak yükselmeye devam ediyor. 82 bin 500 direnci önemli. Bu seviyenin üzerinde 83 bin 750 görülebilir. 80 bin ise şuanki görüntüde önemli destek olarak karşımıza çıkıyor. Bugün yurt içinde işsizlik ve bütçe dengesi verileri önemli olacak. ABD'de ise enflasyon oranları FED faiz kararı için oldukça önemli olacak. Ayrıca perakende satışlar verisi açıklanacak. Kurda 2.87-2.8750 bölgesinin üzerinde kaldığımız sürece yukarı potansiyelin devam ettiğini düşünüyoruz. 2.90'nın üzerinde kalıcılık bizi. 2.9250 seviyesine götürebilir.
EURUSD
Paritede İngiltere Merkez Bankası'nın sürpriz faiz kararı sonrası değerlenme dikkatleri çekti ancak yeniden kalıcılık sağlanamadı ve paritede yukarı yönlü fiyatlama gün son ABD verileri ile birlikte sınırlandı. Açıklanan veerilerde BoE faiz kararını önceki dönemdeki yüzde 0.5 seviyesinde sabit bırakırken, parasal genişleme konusunda da Temmuz toplantısında herhangi bir müdahalede bulunmadı. Brexit sonrasında ise, Sterlin ve Euro paritelerini ve merkez bankalarının hamlelerini birlikte izlemeye bir süre devam etme taraftarıyız. ABD'den ÜFE verisi piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde gelirken, bugün takip edeceğimiz TÜFE ve perakende satışlar öncesinde Dolar kanadında iyimser beklentiler yarattı. Perakende satışlar ve TÜFE'de görülebilecek iyileşmeler paritede satışları devam ettirebilir. Teknik olarak 1.1100 altında 1.1050 ve 1.1000 seviyelerini takip ediyor olacağız. Yukarı yönlü fiyatlamada ise, 1.1175-1.1180 seviyeleri kritik 1.1200-1.1215 seviyelerinin altında kaldığımız sürece yükselişler frenlenebilir.
GBPUSD
Paritede sürpriz faiz kararı sonrası 1.3500 seviyelerine kadar yükseliş görülürken, yeniden bu noktalardan gelen satışlar dikkatleri çekti. Bu noktada Temmuz toplantısında piyasadaki Brexit etkilerinin sözlü yönlendirmeler ile iyimser bir boyut kazanması herhangi bir genişlemeci adımın atılmamasında etkili görünüyor. Ancak 4 ağustos toplantısına vurgu yapıldığını görüyoruz. Piyasalar bu döneme kadar ki iyimser tabloyu izlemeye devam edecektir. Negatif görünümde BoE'den 25 bp. yerine 50 bp.'lık bir indirimi beklentileri arasına alabilir. Varlık alımlarına dair beklentilerin mevcut olması koşulu ile Sterlin'de sert bir toparlanmanın henüz gelemeyeceğini düşünüyoruz. Teknik olarak baktığımızda önemli direncimiz 1.3500. Bu seviyenin kırılması ile birlikte gerçekleşebilecek bir TOBO sonrası 1.3800'lere doğru bir seyir izlenebilir. Ancak yükselişlerin halen satış fırsatı yaratabileceğini düşünürsek kısa vadede 1.3250-1.3220 önemli olacaktır. 1.3100 önemli destek. ABD verilerinin performansı bugünkü paritenin gidişatı adına oldukça önemli.
ALTIN
Altın fiyatlarında gün boyu satıcılı seyir hakim olurken, genişlemeci önlemlerin piyasaya sunulamaması enflasyonist ortama müsaama saağlayamayacağından Altın 1320 seviyesine doğru baskı altında kaldı. Bugün gelecek enflasyon ve perakende satışlar dataları Dolar'ın yönü hakkında belirleyici olacak ve altının son dönemdeki performansını etkileyecektir. İyi gelebilecek veriler altında satışlarla birlikte 1320 altında 1313 ve 1308-1305 seviyelerini gündeme getirebilir. Yukarı fiyatlamalarda 1335 üzeri kalıcılık izlenmeli ve 1340-1350 seviyelerini izlemeye devam etmeliyiz. ABD 10 yıllıklarının performansına baktığımızda ise, gelen olumlu ÜFE verileri sonrası 1.55'e doğru bir primlenme görülüyor. Getiriler bu performansta devam ederse, 1.30'ları dip seviyeler kabul edip, 1.62 potansiyeline ulaşabilir. Bu durumda Altından çıkış kısa vadede görülebilir. Bu tarafı da izlemeye devam ediyoruz. Alternatif senaryoda yükseliş trendinin devam ettiğini ve Dünya ekonomisine yönelik temkinli havanın orta vadede long pozisyon iştahını artırabileceği görüşümüzü de koruyoruz.
BRENT
Petrol piyasalarında son derece hareketli bir hafta geççirdik. Zaman zaman sert yükselişler olsa da genel olarak satış baskısının ağırlıklı olduğunu söyleyebiliriz. Küresel anlamda bir resesyon ihtimali petrol fiyatlarında da kendini gösterdi. Her ne kadar Suudi Arabistan Petrol Bakanı petrol piyasalarının istikrar kazanma yolunda olduğunu ve İngiltere'nin AB referandumunun petrol talebinde bir daralmaya yol açmayacağını söylese de uzun zamandır piyasalarda süren olumlu havanın referandum sonrası biraz olsun dağıldığını görüyoruz. Yaz aylarında artması planlanan petrol talebinin de önceki yıllara göre zayıf seyretmesi, önümüzdeki günlerde petrol fiyatlarında yeni satış hareketlerini beraberinde getirebilir. Teknik olarak ise aşağı yönlü hareketin devam ettiği Brent petrolde 46.50 desteği kırılırsa 100 ve 200 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 46.10-46.00 aralığına kadar düşüş görülebilir. Bu aralık Brent petrolün yönü açısında son derece önemli. Aşağısında satış baskısı 45 dolara kadar gerileyebilir. Yükseliş hareketinde ise 47.40-48..00-48.30 seviyeleri takip edilebilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Borsada yükseliş gücünü koruyor
IŞİD destekçisi hesaplardan kutlama!
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:00)