E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEmtia ve döviz piyasasında neler bekleniyor---

Emtia ve döviz piyasasında neler bekleniyor

Emtia ve döviz piyasasında neler bekleniyor
14 Temmuz 2016 - 08:50 borsaningundemi.com

Işık FX; emtia ve döviz ve küresel piyasaları değerlendiriyor

Piyasalarda Sterlin ve Euro talebi artarken, endekslerde toparlanma 3. güne taşındı. Güne risk iştahının artışıyla birlikte devam ettiğimizi söyleyebiliriz. Orta-uzun vadede küresel ekonomiye yönelik tedirginlikler bir köşede beklese de, hali hazırda kısa vadede görülen bahar havasının fiyatlamalarda etkinliğini artırdığı bir dönemeçte dalgalanmalar devam ediyor. BİST'in de bu rüzgara kendini kaptırdığını ve 80 bin üzerinde 2. günlük kapanışını gerçekleştirdiğini gördük. Bu seviyenin üzerinde kaldığımız sürece, borsa tarafında ılımlı pozitif rüzgarın devam etme potansiyelinin söz konusu olduğunu ifade edebiliriz. DAX 10 bin sınırından dirençle karşılaşırken, S&P 2130 eski zirvesini destek olarak kabul etmişe benziyor. Ancak hafta kapanışını net bir şekilde görmek piyasada kısa vadeli bu bahar havasının devam edip etmeyeceği konusunda daha önemli bir mesaj verebilir.

Çin'de ticaret fazlası 48.11 milyar Dolar olarak açıklandı ve önceki döneme göre dolar bazında geriledi. İhracat beklentilerin hafif üzerinde yüzde 4.8 gerilerken, ithalat yüzde 8.4 gerileme gösterdi. Cuma günü gelecek Çin büyüme datası ise merakla bekleniyor.

Japonya'da mali teşviklere yönelik beklentilerin arttığını görüyoruz. Asya seasında açıklanan verilerde sanayi üretiminde görülen düşüşün etkilerinin büyüme rakamlarında baskı yaratacağı endişesi artıyor. Mali teşvikler ise, Başbakan Abe'nin gündeminde yer almaya devam ediyor. Görüntü itibariyle ay sonunda gerçekleşecek MB toplantısına kadar teşvikler sır gibi saklanacak. Japonya Başbakanı Shnzo Abe'nin danışmanlarından Koichi Hamada ise dün yaptığı açıklamada, mali ve parasal teşvikleri aynı anda faaliyete geçirmenin etkili olacağını bu sebeple mali enjeksiyonun Japonya MB'nın para politikasında atacağı adımla uyumlu olması gerektiğini belirtti.

FED başkanlarından değerlendirmeler gelmeye devam ediyor. Hem ABD hem de küresel ekonomi hakkında görüşlerini bildiren başkanların ortak mesajı piyasalarda faiz artırımı konusunda sabırlı olunması gerekktiği yönünde. Kaplan ise genel değerlendirmede bulunarak, Brexit etkilerini zamanın göstereceğini, Çin'deki yavaş büyümeye adapte olmamız gerektiğini ifade etti. Faiz artırımı konusunda ise, verilerin izlenmesi gerektiğine dair görüşünün yinelendiğini görmekteyiz. Sonuç itibariyle FED üyeleri karamsar ve yönlendirmeden uzak buzlu cam misali tavrını devam ettirmeye niyetli görünüyor.
İngiltere'de politik belirsizlik Theresa May'in Başbakan olacağına yönelik beklentilerle ortadan kalkıyor. Sterlin kanadında görülen pozitif havada bu nedenle bir süre daha devam edebilir.

EURUSD
Paritede piyasadaki olumlu havayla birlikte yeni haftada yükselişin üçüncü güne taşındığını gördük. Avrupa için şu anda görünüm çok iyi olmasa da, İtalya bankalarının sorunlarının çözüleceği beklentileri ve İngiltere'de yeni başbakanın belirlenmesi Euro tarafını güçlü tutuyor. Aynı zamanda dün Euro Bölgesi sanayi üretim rakamlarının beklentilerin altında kalarak Mayıs ayında yüzde 1,2 daralması günün kötü haberiyydi. Bugün ise ABD'den açıklanacak Üretici Fiyat Endeksi verisi paritede hareketliliğin artmasına neden olabilir. Teknik olarak ise son günlerde başlayan yükseliş hareketinin devam etmesi durumunda 1,1160 direncinin üzerinde kalıcılık sağlanması önemli, bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda yükseliş bir sonraki direnç olan 1,1220'ye kadar devam edebilir. Geri çekilmelerde ise 1,1050 ve 1,0970 destekleri takip edilebilir.

USDTRY
Kurda 2.88-2.90 bölgesindeki hareket devam ediyor. FED Başkanlarından ise açıklamalar gelmeye devam ediyor. St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Haziran istihdam verisinin iyi gelmesine rağmen tek faiz artışı olması gerektiğini söyledi. Dallas FED Başkanı Robert Kaplan ise ABD'nin reel GSYİH'nın yüzde 2 civarında büyümesi gerektiğinin ve tüketici harcamalarının bu yıl güçlü olacağını ifade etti. Kurda 2.90'nı geçmekte zorlanıyoruz. Bu seviyenin geçilmesi bizi 2.91 ve 2.93 seviyelerine götürebilir. Aşağıda ise 2.87-2.88 bölgesi önemli destek olmaya devam ediyor. Endeks tarafında ise yükselişin hızı yavaşladı. 80 bine doğru geri çekilme görülebilir. Yukarıda 81 bin 750 ve 82 bin 500 direnç seviyeleri. Yurt içinde cari açık ve sanayi üretimi verileri önemli olacak. ABD'de ise üretici fiyat endeksi açıklanacak.

GBPUSD
Üst üste üç gündür değer kazanan paritenin dün bu kazançların bir kısmını geri verdiğini gördük. Brexit sonrası hızlı şekilde değer kaybeden parite son günlerde Brexit belirsizliği devam etse de en azından yeni başbakanın Theresa May olacağının belirlenmesi sonrasında azalan siyasi belirsizlik ile birlikte bir miktar toparlanmıştı. Bugün ise İngiltere açısından oldukça önemli bir gün olacak. Öğlen saatlerinde açıklanacak faiz oranı kararında 25 baz puanlık indirim bekleniyor. Faizde beklentilerin dışında bir karar çıkması durumunda paritede hareketliliğin arttığını görebiliriz. Teknik olarak ise dün de test edilen 1,3340 direnci önemli, bu seviyenin aşılması durumunda yükselişin 1,3500'a kadar devam ettiğini görebiliriiz. Ancak paritede düşüş trendi içerisindeki hareketin devam ettiğini unutmamakta fayda var. Dün başlayan geri çekilmenin devamında ilk destek seviyemiz 1,3110 bu seviyenin altına geçilmesi durumunda satış baskısı pariteyi tekrar 1,30'un altına taşıyabilir.

BRENT PETROL
Dün açıklanan DOE ham petrol stoklarının beklenti üzerindeki performansı petrol fiyatlarında satışların gelmesine neden oldu. OPEC'in petrol talebinin artacağına yönelik tahminleri sonrası yeniden 48.50 seviyelerine kadar yükselen petrol dün gelen stoklarla birlikte kazançlarını geri verdi. Açıklanan rakam, 2.950 bin varil gerileme beklentisine nazaran 2 milyon 546 bin varil gerileme gösterdi. Ayrıca Suudi Arabistan'ın arz konusunda ciddi anlamda yüksek seviyelere çıkabileceğine yönelik beklentiler ayrıca baskı yaratıyor. Teknik olarak ise tekrardan 100 ve 200 günlük hareketli ortalama seviyelerine gerileyen Brent petrol, 46.25-46.00 aralığını kendine yeniden destek edinebilir. Bu aralığın aşağı yönlü geçilmesi ise satışş baskısının hacmini artırabilir ve yeni günde 45 dolar seviyelerine doğru düşüş görülebilir. Toparlanmalarda ise 47.00 dolar seviyesi ara direnç olarak takip edilebilir. Bu seviyenin üzerindeki hareketlerde Brent petrol kendini yeniden 48 doların üzerine atmak isteyecektir.

ALTIN
Altın fiyatlarında oldukça sakin bir hareket geçirdik. Sabah saatlerinde hafif alıcılı bir seyir izlese de akşam saatlerinde 1340'lı seviyelerde dengelendiğini gördük. Bugün gelecek rakamlarda ABD tarafından üretici fiyat endeksi ve İngiltere Merkez Bankası'nın para politikası kararları takip edilecek. Bunların etkileri Altın tarafında etkili olacaktır. İngiltere'nin Brexit sonrası ilk toplantısında alacağı olası bir genişleyici önlem, altın tarafını da etkileyebilir. Teknik olarak 1335-1326 ve 1315 seviyeleri önemli. Güçü destek 1305. Yukarı fiyatlamada 1350 üzerinde yeniden yükseliş kanalı içerisine girebiliriz. Hareketin devamında 1362-1370-1375 seviyeleri önemli dirençler olarak izlenebilir. Gümüş fiyatllarında da altına nazaran daha güçlü bir görüntü takip edilse de, 4 saatlikte görülen momentum kaybı kısa vadede satışların önünü açabilir. Teknik olarak 19.40 ve 18.30 destekleri izlenmeye devam edilmelidir. 20.70 ve 21.15 dirençler olarak izlenmelidir.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.

Piyasalar veri açısından yoğun olacak

 

ABD Temsilciler Meclisi'nden kritik Türkiye kararı

 

Piyasalarda yükseliş hız kesti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)