E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Sakin geçen gün sonrası piyasalar önemli yurtdışı verilerini bekliyor. Gün itibariyle geçtiğimiz haftanın tarım dışı istihdam rakamlarındaki iyileşen tablonun etkileri özellikle S&P tarafında olumlu fiyatlanmaya devam etti. Tarihinin en yüksek seviyelerini gören endeksin, Brexit sonrası üzerindeki tedirginliği attığını söyleyebiliriz. Ayrıca haftasonu takip edilen Çin enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesi, bu hafta itibariyle iyimser havayı destekleyen bir görüntü ortaya koydu. Önümüzdeki günlerde açıklanacak diğer Çin verilerinin etkileri endekslerin gidişatına yön verecektir. Özellikle bu haftanın gündeminde Çin büyümesinin yüzde 7'lik beklentiye göre hangi düzeyde kalacağı oldukça önemli olacak.
Bir diğer önemli gelişme Yen tarafında yaşandı. Başbakan Abe'nin yeniden zaferle ayrıldığı senato seçimi sonrası, yeni mali teşviklerin piyasaya enjekte edileceği beklentileri Yen kanadında zayıflamanın ana sebepleri arasındaydı. Abe'nin satış vergisini kaldırdıktan sonra yapmış olduğu daha cesur ve geniş çaplı önlemler alınabileceğine dair açıklamaları, yeni gelecek teşvik paketine dair beklentilerin şiddetini de artırıyor. Piyasalarda yaşanan gelişmelere baktığımızda ise, yurtdışında yaşanan Brexit olsun, Yen'in güçlü duruşu olsun, Avrupa ekonomisinin zayıf durumu olsun, Merkez Bankalarının genişleyici hamleleri ve bu doğrultuda beklentilerin arttığı bir dönem geçiriyoruz. Görüntü itibariyle ise, bu yılın gidişatını oluşturacak gelişmeler arasında, İngiltere ve Japonya'nın yeni genişlemeci hamleleri ve FED'in beklentilerin altında kalan faiz artırım politikası akıllarda kalacak gibi duruyor.
Gün itibariyle Başkan Carney'nin konuşması, Almanya'dan enflasyon rakamları ve ABD tarafından FOMC üyelerinin açıklamaları piyasada hareketliliği artıracaktır. Başkan Carney'nin 14 Temmuz toplantısında alacağı kararlar merakla bekleniyor. Genişlemeci hamleler alabileceği düşülen BoE'nin Sterlin'in kaderini çizeceğini söyleyebiliriz. PPK kararları öncesinde ise, Carney'nin piyaasaları yeni teşviklere karşı hazırlayacağı ve yeniden beklenti yaratacağı cümleler görebiliriz.
EURUSD
Parite iki günlük geri çekilmenin ardından haftanın ilk işlem gününde yatay bir seyir izledi. Geçtiğimiz hafta açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin çok üzerinde gelmesiyle güçlenen Dolar bu yükselişte etkili olurken, Brexit sonrasında Euro tarafında artan kırılganlıkta geri çekilmenin diğer nedeni olarak öne çıkıyor. Dün veri akışı açısından sakin geçerken, bugün sabah saatlerinde Almanya'dan gelecek TÜFE ve öğleden sonra konuşacak olan FOMC Üyeleri Tarullo ve Bullard'ın söylemleri paritede hareketliliğin artmasına neden olabilir. Teknik olarak ise satış baskısının devam etmesi durumunda 1,1000 desteğinin altında kalıcılık sağlanması oldukça kritik olacak. 1,10'un altına geçilmesi durumunda satış baskısının 1,0930 desteğine kadar devam ettiğini görebiliriz. Olası toparlanmalarda ise 1,1100 ilk direnç seviyesi, bu seviyenin aşılmasıyla birlikte hareket 1,1180 direncinne taşınabilir.
USDTRY
Rusya ve İsrail ile yapılan anlaşmalardan olumlu etkilenen yurtiçi piyasalarda bayram havası devam ediyor. Endekste 79 bin seviyesinin üzerine yükseliş görüldü. Kurda ise 2.88-2.90 bandındaki hareket devam ediyor. Endekste yükselişin devam etmesi için 80 bin bölgesinin geçilmesi gerektiğini düşünüyoruz. 78 bin 350 ve 77 bin 500 ise önemli destekler. Kurda tarafında ise 2.87-2.89 bölgesi kırılmadıkça yukarı potansiyel devam edebilir. Gün içi önemli direnç seviyesi 2.9070. Bu seviyenin üzerinde kapanışlar bizi 2.93 seviyesine götürebilir. Mevcut küresel belirsizliklerin TL üzerinde baskı yaratmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Bugün içeride hazine nakit dengesi açıklanacak. ABD'de ise JOLTS iş imkanları oranı ve Bullard'ın konuşması takip edilecek.
GBPUSD
Paritede İngiltere seçimlerine yönelik beklentiler fiyatlandı. Seçimlerde aday olarak muhazafakar partiden sadece Theresa May'in başbakan olacağına dair beklentiler görmekteyiz. Bu durumun şuan için Sterlin kanadınnda olumlu karşılandığı ifade edebilir. Bugün BoE Başkanı Carney tarafından gelecek açıklamalar önemli olacak. Özellikle ek teşviklere yönelik yeni beklentiler piyasaya sunulursa, 14 Temmuz PPK toplantısı öncesinde Sterlin'de yeniden zayıflama görebiliriz. İngiltere bu durumda hem cari açık tarafından Brexit sonrası oluşacak fon çıkışlarının olumsuz etkilerini azaltmak hem de ihracat gelirlerini artırmaya yönelik beklentileri zayıf Sterlin'le sağlamayı düşünebilir. Teknik olarak bakıldığında ise 1,3000 seviyesini yukarı yönlü kırarak yükselişini kuvvetlendiren parite 1,3090 direncinde hız kesti. Direncin geçilmesi halinde 1,3125-1,3170-1,3200 seviyeleri test edilebilir. Geri çekilmelerde 1,3000 desteğinin kırılması durumunda ise düşüş hacmini artırabilir.
BRENT PETROL
Petrol piyasalarında arz ve talepteki kısır gündeme rağmen hareketli günler geçiriyoruz. İngiltere'nin AB referandumundan sonra piyasadaki olumlu havanın dağıldığını görüyoruz. Avrupa'daki belirsizliğin küresel ölçekte biir ekonomik daralmaya yol açma ihtimali, petrolün önümüzdeki süreçte talebinde de daralma yaşanacağı beklentisi yaratıyor. Tüm bunlara ek olarak ABD tarafında yaz aylarında artan talebin bu dönemde biraz daha zayıf seyrettiğini görüyoruz. Üretim tarafındaki durağanlığa karşın talepteki gerileme beklentisi, yükselen trendini kıran petrol fiyatlarında satış hareketini bir süre daha devam ettirebilir. Brent petrolde 100 ve 200 günlük hareketli ortalamaya denk gelen 45.90-45.65 bölgesinin aşağı yönlü geçilmesi ile 45 dolar seviyesine doğru gevşeme görülebilir. Aşağı yönlü hareketin devamında ise 44.60 destek olarak takip edilebilir. Yükseliş hareketinin tekrar başlayabilmesi için ise 47 doların üzerinde kapanışlar görmemiz gerekiyor.
ALTIN
Altın fiyatlarında dün itibariyle satıcılı bir seyir takip ettik. 1375 seviyelerini geçemeyen altın fiyatlarında küresel risklerin yanı sıra, piyasada yatırımcıların getiri arayışının etkili olduğu görülüyor. ABD 10 yıllıklarının görüntüsüne baktığımızdaa oldukça zayıf kaldığını hatta getirilerin yüzde 1'lere düşebileceğine yönelik spekülatif haberler olduğunu görmekteyiz. Bu koşullar altında altında fiyatlarının güçlü duruşunu, iyi gelen ABD datalarına rağmen devam ettireceğini söyleyebiliriz. Ancak ABD endekslerinde görülen pozitif havaya rağmen, tahvil getirilerinin bu düzeyde olması kafa karışıklığı yaratan bir durum olarak piyasalara yansıyor. Gün itibariyle ABD tarafından önemli bir veri akışı bulunmazken, FOMC üyelerinin açıklamalarının altın fiyatlarında hareketliliği artırabileceğini söyleyebiliriz. Teknik olarak, 1350 önemli seviyemiz. Kırılmalar halinde 1335 desteğine doğru hareket gözlemleyebiliriz. Yukarı yönlü fiyatlamada 1362-1370 ve 1375 dirençleri önemini korumaya devam edecektir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Bilanço beklentisi kuvvetli 39 hisse
Endeksin üzerinde getiri ve karlılığını artıracak hisseler
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:04)