E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEmtia ve döviz piyasasında neler bekleniyor---

Emtia ve döviz piyasasında neler bekleniyor

Emtia ve döviz piyasasında neler bekleniyor
30 Haziran 2016 - 08:47 borsaningundemi.com

Işık FX; emtia,döviz ve piyasaları yorumluyor

Piyasaların son haftalarda İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkışını konu edindiğini biliyoruz. Referandumun ardından çok fazla yol katedemeyen taraflardan sürece ilişkin açıklamalar gelmeye devam ediyor. Merkel çıkış ile birlikte İngiltere'nin ayrıcalıklardan faydalanmasının mümkün olmadığını ifade ederek sürecin fazla uzatılması taraftarı olmadıklarını ifade ediyor. İngiltere cephesinden şuan için açıklanan herhangi bir plan yok. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ise İngiltere'nin mümkün olduğunca çıkışı hızlandırması gerektiğine ayrıca değindi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch geride kalan günde İngiltere büyüme beklentilerinde revizeye gitti. 2016 ve 2017 yılı beklentilerinde gelen aşağı yönlü revizyonlar dikkat çekici boyutlarda. Ayrıca İngiltere Merkez Bankası'ndan 25 baz puanlık faiz indirimi beklediklerini açıklayan Fitch, Fed'in ancak Aralık ayında faiz artırımına gidebileceğini belirtti.
Gün içerisinde ise Avrupa'dan enflasyon rakamlarını ve İngiltere büyüme verilerini takip edeceğiz. Akşam saatlerinde açıklamalarda bulunması beklenen İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney'nin söylemleri son derece önemli olacak. Carney'nin ek teşvik veya faiz indirimi sinyallerini vermesi sterlindeki kan kaybını durdurabilir. St.Louis Fed Başkanı Bullard'ın yakın saatlerde gerçekleştirmesi beklenen konuşmada ise bankanın piyasa volatilitesine olan tepkisini ölçeceğiz.

EURUSD
Paritede Brexit etkileriyle birlikte sert satışlara şahit olmuştuk Son günlerde biraz daha toparlanma evresine giren paritede 1.11'de kalma mücadelesi devam ediyor. 1.11 seviyesinin üzerinde kalıcı olmaya çalışan paritede eğer bu gelişme sağlanırsa bir miktar daha yükseliş hareketi beklenebilir. İlk etapta 1.1180 ve 1.1200 aralığını hedefleyecek olan hareketlilikte ani kar satışlarına da dikkat etmemiz gerekiyor. Eğer yükseliş hareketi 1.11 seviyesinin altında baskıyı hissetmeye devam ederse ilk olarak 1.1050, ardından da 1.1020 seviyesi takip edilebilir. Brexit'in ardından euro üzerindeki baskının biir süredir azaldığına şahit oluyoruz. Merkez bankalarının planlarının belirginleşmesi paritedeki yeni yönün mimarı olacağa benziyor.

Petrol yükselişine ara verdi

BRENT PETROL
Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılması ile değer kayıplarını hızlandıran petrol fiyatlarında yeni hafta alıcılı seyrin hakimiyeti altında geçiyor. Dün ABD tarafından haftalık ham petrol stoklarını takip ettik. ABD tarafında petrol stokları üst üste altıncı hafta da azalmaya devam ediyor. Stoklar bir önceki haftaya göre 4.05 milyon azalarak 526,573 milyon varil seviyesine geriledi. Ülkedeki petrol üretim faaliyetlerine baktığımızda ise son 3 haftadaki artış ile 337'ye yükselen sondaj kuyusu sayısının, geride bıraktığımız haftada tekrardan 330 seviyesine gerilediğini görüyoruz. Yılın ikinci yarısında petrol fiyatlarının 50-60 dolar arasında istikrar kazanması ile ABD'de üreticilerin faaliyet hızlarını tekrardan artırabileceğini söyleyebiliriz. Teknik olarak ise stok verileri ile kendini 50 doların üzerine atan Brent petrolde takip edeeceğimiz ilk direnç 51 dolar seviyesi. Hareketlilik bu seviyenin üzerine devam ederse 51.50 ve 51.80 seviyeleri gündeme gelebilir. Olası satış baskısında ise dikkat edeceğimiz seviyeler 50.00 ve 49.60 destekleri olacak.

GBPUSD
Avrupa Birliği referandumu sonrası paritede kararsız seyir devam ediyor. Ayrılık süreci hakkında ise belirsizlik halen ortadan kalkmış değil. İngiltere Başbakanı David Cameron'ın Ekim ayındaki kongrede görevi bırakması bekleniyor. İngiltere adına süreç, yeni başbakan ile başlayacak. Fakat Avrupalı liderler İngiltere'nin AB'den çıkış mekanizmasını resmi olarak harekete geçirme sürecini ertelemenin, gelecekte kurulacak ilişkiye dair düzenlemelerin başlamasını engelleyeceği konusunda Başbakan Cameron'ı uyardı. Önümüzdeki dönemde yapılacak görüşmeler, iki tarafın da önünü biraz olsun görmesini sağlayacaktır. Öte yandan bugün İngiltere tarafında birinci çeyrek nihai büyüme rakamları takip edilecek. Piyasa beklentileri İngiltere ekonomisinin yüzde 2.0 büyümesi yönünde. Akşam saatlerinde ise İngiltere MB Başkanı Mark Carney'nin konuşma yapması bekleniyor. Teknik olarak ise yeni güne satış ağırlıklı bir görünüm ile başlanması durumunda 1.3360 desteğini takip edeceğiz. Aşağı yönlü geçilmesi durumunda ise 1.3280 gündeme gelebilir. Toparlanmalarda ise 1.3500'in üzerinde kalıcılık sağlanırsa 1.3600'ya doğru bir seyir izleyebiliriz.

USDTRY
Ülke içerisindeki olumlu hava, kur üzerinde de etkisini gösteriyor. İsrail ile varılan anlaşma sonrasında dün gerçekleşen Erdoğan-Putin görüşmesinin ardından yapılan açıklamalar piyasada oldukça pozitif etki yarattı. Putin'in görüşmenin ardından yapmış olduğu açıklamalarda; Türkiye'ye yönelik turizm kısıtlamalarını kaldırılmasını planladığını belirtmesi ve ilişkilerin normalleşmeye başlaması TL'nin değer kazanmasında etkili oluyor. Günün diğer önemli gelişmesi ise kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye değerlendirmesi oldu. Raporda Brexit kararınından dolayı ticaret ve yatırımların etkilenebileceği belirtilirken, Türkiye'nin mali durumunda bir baskı olmadığının altı çizildi. Yurt içinde bu gelişmeler yaşanırken ABD'den açıklanan Askıdaki Konut Satışları verisi beklentilerin altında kalarak yüzde 3,7 daraldı. Kişisel gelirler ise yüzde 0,3'lük artış beklentisini karşılayamayarak yüzde 0,2 artış gösterdi. Teknik olarak baktığımızda kurdaki satış baskısının devam etmesi halinde 2,8900 desteği oldukça önemli, 2,89'un kırılması durumunda hareket 2,8800'a kadar devam edebilir. Toparlanmalarda ise 2,9000'ın üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 2,9100 direnci takip edilmeli.

Altın gevşeme eğilimini sürdürüyor

 

ALTIN
Altın fiyatları üzerindeki Brexit etkisinin devam ettiğini görüyoruz. Yaşanan şok sonrası 1350 dolar seviyesine kadar yükselen altında bir miktar geri çekilme yaşansa da dün tekrar yükseliş hareketinin devam ettiğini gördük. Brexit sonrasında artan belirsizlik ve AB'de yaşanabilecek domino etkisi endişeleri altının alıcılı seyrinin devam etmesinde etkili oluyor. Öte yandan FED'in 2016 yılında faiz artırımına gitmeyeceği beeklentilerinin güç kazanması altına destek olan diğer önemli gelişme. Bugün için ise akşam saatlerinde konuşacak FOMC Üyesi Bullard ve gün içerisinde ABD'den gelecek olan İşsizlik haklarından yararlanma başvuruları altın fiyatlarında hareketliliğe neden olabilecek gelişmeler. Teknik olarak ise yükseliş trendi içerisindeki hareketine devam eden altında 1320 direnci oldukça önemli, bu seviyenin aşılması halinde hareket ilk etapta 1328 ardından 1336 dolar seviyesine doğru devam edebilir. Olası geri çekilmelerde ise 1310 ve 1304 destekleri önemli seviyeler. Gümüşte ise 18 doların üzerinde kalmamız hareketliliği 19 dolara taşıyabilecek güce sahip olacağa benziyor.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 30.06.2016

 

Günün önemli şirket haberleri - 30.06.2016

 

Borsa'da hafif alıcılı açılış bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)