E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dolar'ın önemli para birimlerine karşı değer kazancı devam ederken, altın fiyatlarında geri çekilme dikkatleri çekiyor. Sterlin son 31 yılın en düşük seviyesini gördü. Altın uzun vadeden beri altına inemediği 1300 seviyenin aşağısına indi. Piyasa aynı zamanda FED'in faiz artırımı ihtimallerinin artmasını fiyatlarken, ISM imalat verisinde görülen toparlanmanın yarattığı iyimser beklentileri fiyatlıyor.
Başbakan Binali Yıldırım dün düzenlenen basın toplantısı ile orta vadeli programı açıkladı. Son zamanlarda hem hükümet kanadından hem de TCMB yetkililerinden büyüme beklentilerinde aşağı yönlü revizyonların gelebileceği ifade edilmişti. Orta vadeli programda ise dikkatler büyüme performansını etkileyecek nasıl bir taslağın ortaya konulacağındaydı. Küresel piyasalardaki yavaşlamasıyla birlikte Türkiye'nin büyüme rakamlarında da göreceli olarak yavaşlamanın olduğuna dikkat çeken Başbakan hala Çin ve Hindistan gibi ülkelerin dışında kaldığı grup ortalamasının üzerinde olduğumuzu ifade etti. Büyümenin kalitesinin de önemli olduğunu vurgulayan Yıldırım, tamamen tüketime bağlı tamamen ürün bazlı büyümenin kalıcı olmayacağını, katma değer üreten fark oluşturan mukayeseli üstünlük sağlayan bir büyüme altyapısı oluşturmanın önemli olduğunu ifade etti.
2016 yılı büyüme hedefi yüzde 4.5'ten 3.2'ye, 2017 yılı büyüme tahmini ise yüzde 5'ten yüzde 4'e revize edildi. Enflasyon beklentileri ise daha iyimser tutuluyor. Son aylarda zor dönemlerden geçtiğimizi ifade eden Yıldırım, yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 7.5 olarak korudu. Orta vadeli programda dikkatleri çeken en büyük gelişme cari açık ve bütçe içindi. Cari açık konusunda iyimser beklentiler var ve kurun yüksek seyri ve yükselen petrol fiyatlarının etkisi cari açıktaki iyimser beklentileri sınırlayabilir. Diğer yandan OHAL'in uzaması ve içeride operasyonların şiddetinin artacağı beklentisi ve düşecek yatırımlar kamu harcamalarıyla destteklenmek isteyebilir. Bu da bütçe açıklarının artmasını destekleyebilir. Ancak reformlara yönelik beklentiler hem finansal anlamda hem de ülke gidişatı için yerinde ve destekleyici olacağını söyleyebiliriz.
Geride kalan günün geç saatlerinde piyasalar Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişlemeyi sonlandırmadan önce tahvil alım miktarında azalışa gidilebileceği şeklinde çıkan haber ile çalkalandı. Gelişme her ne kadar AMB'den gelen e-posta ile yalanlansa da gün içerisinde bu konuya dair yapılacak açıklamalar ve yorumlar, piyasalardaki hareketliliği artırabilir.
EURUSD
Dün açıklamalar yapan AMB Yönetim Kurulu Üyesi ve Baş Ekonomisti Praet, Euro Bölgesinde çok düşük faiz oranları muhtemelen uzun bir süre için geçerli olacağını söyledi. ABD'de ise Richmond Fed Başkanı Lacker'in açıklamaları takip ettik. Fed fonlama oranının şimdiye kadar en az yüzde 1.5 olması gerektiğini belirten Lacker, faiz artışı yapılması gerektiğini ifade etti. Paritede Pazartesi ISM imalat ile başlayan düşüş harekeeti Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişleme haberine kadar devam etti. Gün içerisinde nispeten satıcılı seyreden parite Avrupa Merkez Bankasının parasal genişleme miktarında kademeli azalışa gideceği haberiyle yeniden 1.1200'nin üzerine tırmandı. Yeni günde ise gözler teknik açıdan önemli olan 1.1200 seviyesinin etrafındaki kapanışlarda olacak. Eğer yeni güne satıcılı başlarsak yeniden 1.1160 - 1.1150 aralığına geri dönebiliriz. Yükselişlerde ise gözler 1.1250 direncinde olacak.
GBPUSD
Paritede Brexit sürecine yönelik endişelerin artması ve güçlenen dolar ile birlikte satıcılı bir günü geride bıraktık. İngiltere Başbakanı Therasa May'ın 2017'nin ilk çeyreğinde Brexit görüşmelerinin başlayacağını belirtmesi yatırımcıların endişelerinin artmasında etkili olurken, Parite 1985'ten bu yana en düşük seviyesini görmüş oldu. Aynı zamanda Fed Üyesi Lacker'in faizlerin en az yüzde 1,5 olması gerektiği yönündeki söylemi doların güçlenmesine neden olurken, paritedeki düşüşü destekledi. Bugün isse İngiltere'den açıklanacak hizmet PMI verisi ile ABD'den açıklanacak ADP tarım dışı istihdam verilerini takip edeceğiz. Paritede geri çekilmenin devamında yeni bir dip bulma çabası devam edebilir. İlk aşamada bu seviye 1,2720 olarak karşımıza çıkıyor. Aşılması halinde ise 1,2650-1,2670 bandı bir sonraki destek seviyesi olmaya aday. Toparlanmalarda ise 1,2800 ve 1,2870 seviyeleri takip edilebilir.
USDTRY
Yurtiçinde dün orta vadeli program açıklandı. Programda tahminler düşürüldü. Önemli olan ise tüketime bağlı büyüme yerine katma değer üreten fark oluşturan bir büyüme yapısı oluşturulmak istenmesiydi. "Büyümenin çeşitliliğini, kalitesini artırmak dolayısıyla rekabet gücümüzü geliştirmek." İfadeleri orta ve uzun vadede Türkiye ekonomisi için oldukça önemli olacaktır. Veri bakımından dün sakin geçti. Kurdaki yükseliş ise devam ediyor. Dolar küresel bazda değer kazanırken, bugün açıklanacak ADP tarım dışı istihdam Cuma öncesi yol gösterici olacak. Kurda 3.05-3.06 bölgesi önemli. Buranın üüzerinde kalırsak 3.0750 ve 3.09 seviyelerini görebiliriz. Endekste ise gün içinde yatay hareket izledik. 77 bin 500 önemli direnç. Altında kaldığımız sürece satış baskısı artabilir. Önemli destek ise 76 bin 150. Bu seviyenin altında satışların hızlanabileceğini düşünüyoruz.
BRENT PETROL
Petrol fiyatlarındaki yükseliş hareketi geride bıraktığımız günde de devam etti. Geçen haftaki Cezayir görüşmelerinin son derece pozitif geçmesi ve OPEC'in Kasım ayındaki toplantıda üretim miktarını azaltacağını açıklaması petrol fiyatlarının tekrardan 50 dolar seviyelerine doğru yükselmesini sağladı. Görüşmeler sonrası yapılan açıklamalara baktığımızda ne İran'ın ne de Suudi Arabistan'ın anlaşmadan vazgeçeceğine dair bir sinyal vermediğini görüyoruz. Buna ek olarak Rusya'nın da OPEC'in alacağı kararı destekleyeceğini ilan etmesi petrol fiyatlarının istikrar kazanması adına son derece önemli bir adım olarak ortaya çıkıyor. Bugün ise ABD tarafında ham petrol stokları açıklanacak. Piyasa beklentileri stokkların 2.56 milyon varil artması yönünde. Ham petrolün yanında benzin stokları da fiyatlamalara etki edebilir. Teknik olarak ise 51,30 dolar denemesini yapan Brent petrolde 50.50 desteği önemli. Bu seviyenin aşağı yönlü geçilmesi halinde 50.15-49.90-49.60 seviyeleri görülebilir. Yukarı yönlü fiyatlamalarda ise 51,30 doların üzerinde kalıcılık sağlanırsa 51.60-52.00-52.50 seviyeleri gündeme gelecektir.
ALTIN
CFTC verilerinde long pozisyonların tarihi yüksek seviyelerde olması altındaki yükselişi engelliyordu. Bu pozisyonların önce temizlenmesi gerektiğini belirtiyorduk. Dün gelen satış sonrası Cuma günü açıklanacak CFTC verilerinde ne kadar pozisyon kapatıldığını göreceğiz. Dolardaki değerlenme ve ABD 10 yıllık tahvil faizinin yeniden 1.65 seviyesine gelmesi de altın fiyatlarının baskılan nedenlerden bazıları. 1300 dolar seviyesinin altına geriledikten sonra sert şekilde düşen altında 1270 desteği hayli önemli. Bu seviye geçilecek olursa 1266 dolarda düşüşün yavaşlaması söz konusu olabillir. Tarım dışı istihdam ile yeniden yön bulmaya çalışacak olan değerli metalde 1277 doların altındaki hareketlilik satış baskısını hissetmeye devam edebilir. Eğer hareketlilik yeni günde 1280 doların üzerine kendini atabilirse yeni bir toparlanma süreci başlangıcını yapabilir. 1287 ve 1293 dolar ise toparlanma süreci boyunca takibimizde kalacak önemli dirençler olarak gözüküyor.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Şirket haberleri ve tavsiyeleri 05.10.2016
Günün önemli şirket haberleri - 05.10.2016
FED ve AMB'den gelen açıklamalar piyasaları sarstı
AB, Yunanistan'ı rahatlatmak istiyor
Carrefoursa ve Doğuş Otomotiv sorusu
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:38)