E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEmtia ve döviz piyasalarında seyir---

Emtia ve döviz piyasalarında seyir

Emtia ve döviz piyasalarında seyir
07 Haziran 2016 - 08:43 borsaningundemi.com

Işık FX:Yellen'ın global risklere dair yoğun açıklamalarda bulunması dikkat çekici nitelikteydi

Piyasaların geçtiğimiz haftanın son işlem gününde açıklanan tarım dışı istihdam rakamları ile birlikte hareketlenmeye başladığına şahit olmuştuk. 38 K ile son yılların en düşük performansını gösteren istihdam değişikliği piyasalardaki faiz artışı algısını tamamiyle değiştirdi. Geride kalan günde ise piyasaların gözü Fed Başkanı Yellen'ın yapacağı açıklamalardaydı. Başkan Yellen Philadelphia'da yaptığı konuşmada kademeli artışa dikkat çekerek piyasaların gelen tek bir veriye odaklanmamaları gerektiğine inandığını söyledi. Kurulun genel anlamıyla orta ve uzun vadeli görünüme odaklandığını sözlerine ekleyen Yellen Mayıs ayı istihdam raporundaki görünümü endişe verici olarak nitelendirdi. Konut piyasasındaki iyileşmenin devam etmesini beklediklerini ifade eden Yellen global risklere de ayrı bir parantez açtı. Özellikle Çin ekonomisinden bahseden Yellen ülkenin büyüme ile ilgili oluşan kaygılarına dikkat çekti.
Genel anlamıyla Yellen'ın Mayıs ayı istihdam raporundan kaynaklanan endişeleri yatıştırmaya çalıştığını ifade edebiliriz. Fakat açıklamalarında global risklere dair yoğun açıklamalarda bulunması dikkat çekici nitelikteydi. Bu sebeple hafta içerisinde gelecek Çin verisi önemini bir kat daha artırmış bulunuyor.
St. Lois Fed Başkanı James Bullard ise Temmuz ayında faiz artırımının mümkün olduğunu dile getirdi. Ekonomik göstergelerin önemine değinen Bullard Temmuz ayındaki artışın ekonomik görünüme dair endişelerini yatıştırabileceğini belirtti. Atlanta Fed Başkanı Lockart ise yıl içerisinde iki faiz artışını savunan tarafta olduğunu ifade ederek ekonomik büyüme de yüzde 2'lik hedefe yeniden dikkatleri çekti.
EURUSD
Geride kalan haftanın son işlem gününde paritedeki yükseliş hareketinin hız kazandığını biliyoruz. Tarım dışı istihdam verisi ile birlikte kendini 1.1300 seviyesinin üzerine atan hareketliliğin yeni bir yön arayışı içerisinde olduğunu söyleyebiliriz. Haftaya kararsız bir başlangıç yapan paritede genel olarak hareketliliğin 1.1330 - 1.1320 aralığından desttek bulduğunu görüyoruz. Gün içerisinde bu seviyeler geçilecek olursa düşüşün 1.1280 seviyelerinden destek bulabilebileceğini ifade edebiliriz. Yükseliş hareketinin hedefinin ise 1.1420 seviyesi olduğunu düşünüyoruz. 1.1420 seviyesinin üzerinde kalırsak paritede geçtiğimiz döneme benzer sert bir yükseliş takip edebiliriz. Fakat Fed üyelerinden gelecek açıklamaların piyasalara yeniden yön verebileceği de unutulmamalı geçtiğimiz iki FOMC toplantısının ardından değer kaybeden dolar endeksi komite üyelerinin yaptıkları açıklamalar ile birlikte toparlandığını göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Özellikle son dönemde açıklamalarda bulunan üyelerin bir çoğu eski dönemlere kıyasla şahin tonda açıklamalar yapmaktan çekinmiyorlar.
USDTRY
Haftaya yatay bir başlangıç yapan kur günü hafif satıcılı şekilde kapattı. Mayıs ayında da enflasyon verisinin iyi gelmesiyle birlikte hükümet tarafında faiz indirimine yönelik baskının sürdüğünü gördük. Türkiye-Kenya İş Forumu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyyip Erdoğan, yatırımların artması için faizlerin düşmesi gerektiğini düşen faizlerle birlikte istihdam ve büyümenin artacağını belirtti. Aynı zamanda Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek; yüzde 9,4'ten yüzde 8,7'ye gerileyen çekirdek enflasyonda ki düşüşün cesaret verici olduğunu söyledi. Bu söylemler ile birlikte 21 Haziran'daki TCMB toplantısında faiz indirimi yönünde karar çıkma olasılığı oldukça güçleniyor. Teknik olarak ise 2,91'in altındaki hareket devam ediyor. Satış baskısının devam etmesi halinde 2,90 desteği oldukça önemli 2,90'ın altındaki fiyatlamalarda ilk destek seviyesi 2,8950 olarak öne çıkıyor. Toparlanmalarda ise 2,9150 ilk direnç seviyesi aşılması halinde hareket 2,9230'a kadar devam edebilir.
GBPUSD
İngiltere'de Brexit referandumu yaklaştıkça endişelerinde arttığını görüyoruz. Artan endişeler ile birlikte Sterlin tarafında değer kayıpları da devam ediyor. En son yapılan anketlerde de AB'den ayrılma taraftarlarının, kalma yanlılarının önüne geçmiş durumda. YouGov araşttırma şirketinin yaptığı son ankete göre AB'den ayrılma yönünde görüş bildirenlerin oranı yüzde 45'e yükselmiş durumda, AB'de kalma taraftarları ise yüzde 41'de. Paritede satış baskısının devamı halinde 1,4400 desteği oldukça kritik, 1,4400 desteğinin altındaki fiyatlamalarda hareket 1,4350 desteğine kadar devam edebilir. Olası toparlanmalar için ise ilk direnç seviyesi 1,4560, bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda hareket 1,4650'ye kadar devam edebilir.
ALTIN
Altın, haftanın ilk işlem gününe yatay bir başlangıç yaptı. Cuma günü açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisinin beklentilerin çok altında kalarak 38 K gelmesi, altın fiyatlarında sert yükselişe neden olmuştu. Dün ise akşam saatlerinde konuşan FED Başkanı Yellen'ın söylemleri altın fiyatlarında hareketliliğe neden oldu. Konuşmanın içeriğinde enflasyon göstergelerinin yakından izleneceğini ve hedeflenen yüzde 2 seviyesine zamanla yükseleceğini belirten FED Başkanı, ekonomideki pozitif gelişmelerin negatif gelişmelere gööre daha ağır bastığını belirtirken, ekonomik koşulların imkan sağlaması durumunda kademeli faiz artışının uygun olacağının altını çizdi. Açıklamalar ile birlikte değerli metalde bir miktar geri çekilme olsa da, FED'in faiz artırım ihtimalinin düşmesi altına destek oluyor. Altın fiyatlarında toparlanmanın devamında 1245 direnci oldukça önemli. 1245'in üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda hareketin ilk durak noktası 1250 dolar direnci olabilir. Geri çekilmelerde ise 1240 ve 1234 destekleri önemli seviyeler olarak öne çıkıyor.
BRENT PETROL
Petrol ürünleri açısından son derece önemli olan OPEC toplantısı son zamanların en çok öne çıkan gelişmesiydi. Toplantıda herhangi bir kota uygulaması kararı alınmazken toplantının ardından piyasalara verilen ılımlı mesajlar petroldeki tutunmayı destekledi. Brent petrolde teknik açıdan son derece öenmli bir fiyat aralığının içerisinde bulunuyoruz. Önceki dönemlerde 50 - 52 Dolar aralığında uzun süre konsolide olan Brent petrol fiyatlamanın bir süre ddaha belirttiğimiz seviyelerde sakinleşmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Ara seviyeler olarak 51.50 seviyesi ise yükseliş hareketinin duraksayabileceği ilk seviye olarak karşımıza çıkıyor. Geri çekilmelerin 50 doların altına gerilemesi halinde ise 49.00 dolar hayli kuvvetli bir destek konumunda. Yükseliş hareketinin bozulmaya başladığından bahsedebilmemiz içinse 48.50 ve 48.00 dolar seviyelerinin aşılmasını beklememiz gerekiyor.

 Işık FX Araştırma Departmanı

Borsa'da alıcılı açılış beklentisi

 

Asya borsaları Yellen sonrası yükseldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)