E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEmtia ve döviz piyasaları nasıl etkilendi---

Emtia ve döviz piyasaları nasıl etkilendi

Emtia ve döviz piyasaları nasıl etkilendi
16 Haziran 2016 - 08:51 borsaningundemi.com

FED'in açıklamarının emtia ve döviz piyasasında yapacağı etkiler neler

FED piyasanın beklediği gibi faizlerde değişikliğe gitmedi. 2016 yılı için ortalama faiz oranı beklentisi % 0.875 olurken, 2 faiz artışı ihtimali devam etti. Ancak bu yıl 1 faiz artışı bekleyen üye sayısı 2 artırım bekleyen üyelerin sayısını aştı. Bir faiz artışı bekleyen üye sayısı bu toplantıda 6'ya çıktı. Mart ayında 7 üye 3 veya daha fazla faiz artışı öngörüyordu. Faiz beklentisi düşüş olmasa da üyelerin faiz artışı beklentilerinin düşmesi güvercin olarak algılandı ve doların değer kaybetmesine yol açtı.
Metindeki değişikliklere baktığımızda, iş gücüne katılımdaki artışın iş gücü piyasasını ek olarak güçlendirdiği ifade kaldırıldı. İsithdamdaki zayıflamadan bahsedilirken, gelecek yıllarda yeniden güçleneceği ifade edildi.Hane halkı harcamaları için ise güçlü ifadesine yer verildi.
Yellen konuşmasında, ekonomi göstergelerin karışık sinyaller verdiğini söylerken, kademeli faiz artışı beklentilerini yineledi. Ekonominin bazı parçalarında yavaşlama gördüklerini ifade eden FED Başkanı, ikinci çeyrekte göstergelerin kayda değer toparlanmayı işaret ettiğini belirtti. Geçtiğimiz ay 38 bin ile 6 yılın en düşüğünde gelen tarım dışı istihdam için ise bir veya iki aylık hayal kırıklığı yaratan verilere çok fazla önem verilmemesi gerektiği söylemesi ise şahin olarak algılandı. Üyelerin genel beklentisi, kısa vadede ekonomideki zayıflamanın zaman içerisinde azalacağı yönünde.
Sabah saatlerinde gelecek Japonya Merkez Bankası para politikası kararları ve gün ortasında takip edeceğimiz İngiltere'nin faiz kararı piyasayı hareketlendirebilir. BoJ'dan bu dönem bir hamle yapması beklenmiyor. Faizlerin eksi seviyelere geldiği, genişlemeci hamlelerin yüksek seviyelerde olduğu Japonya'da, yen'in hala güçlü seyrini devam ettirmesi önemli bir ekonomik dengesizlik yaratıyor. Ayrıca BoJ'un basın konferansıyla hareketlenebilecek piyasa ek teşviklerin gelip gelmeyeceğine dair beklentileri fiyatlayabilir. İngiltere'nin ise, Brexit öncesinde hiç bir ekonomik müdahalede bulunması beklenmiyorr. Ayrıca gün içerisinde gelecek Avrupa ve ABD büyüme rakamları FED kararları sonrasında önemli hareketler görmemize neden olacaktır. Özellikle ABD'den gelecek çekirdek enflasyon rakamlarında yıllık bazda toparlanma bekleniyor. Eğer veri beklenti üzeri gelirse, Dolar'ın değer kazanımları göstermesine neden olabilir.
EURUSD
Paritede 1.1300'e gelen kur tekrardan satış baskısına maruz kaldı. Görüntü itibariyle FED güvercin tavrını korusa da Brexit stresi öncesinde Avrupa para birimleri baskı altında kalacağa benziyor. Bugün parite açısından oldukça önemli veriler gelecek. Avrupa ve ABD'den gelecek enflasyon rakamları paritenin gidişatı açısından oldukça etkili. ABD enflasyon rakamlarında gelebilecek bir toparlanma paritede satışların destekçisi olabilir. Özellikle çekirdek enflasyon rakamlarında beklenen yıllık bazda yüzde 2.2'lik artışın gelmesi, ABD ekonomisi açısından pozitif bir gelişme olabilir. Diğer yandan teşvikleri artıran ve şirket tahvillerini de alarak riskli varlıkları da almaayı planlayan ECB'nin enflasyon rakamlarında toparlanma görebilmek adına elini taşın altına koymaya devam ettiğini söyleyebiliriz. Teknik olarak 1.1300 üzerinde 1.1350 ve 1.1420 seviyeleri önemli dirençlerimiz. Satış baskısının artması durumunda ise, 1.1180 ve 1.1100 seviyeleri destek olarak takip edilebilir. 1.1060 ise, paritenin dönüm noktası olarak izlenmeye devam ediliyor.
GBPUSD
Piyasalarda Brexit fiyatlaması devam ediyor. Son anket sonuçlarının ortalamasını aldığımızda hala başabaş mücadelenin devam ettiğini ifade edebiliriz. Yüzde 52'ye yükselen Brexit taraftarları sterlindeki baskının ana aktörü olarak gözüküyor. Gün içerisinde faiz oranı kararını açıklayacak olan İngiltere Merkez Bankası'nın yapacağı açıklamalar hayli önemli olacak. Merkez Bankası Başkanı Carney'nin gün içerisinde yapması beklenen açıklamalar da piyasaların ayrıca ilgi odağında olacak. Paritede teknik olarak geride kalan günü toparlanma eğilimi içerisinde kapattık. 1.4250 seviyesinin üzerinde kalmadığımız süre boyunca baskının devam edeceğini düşündüğümüz paritede 1.4050 - 1.4020 aralığı hayli kritik gözüküyor. Yükselişin devam edip 1.4250 seviyelerinin üzerinde kalmayı başarırsak hareketlilik 1.4300 - 1.4350 seviyelerine ulaşmak isteyecektir.
BRENT PETROL
Petrol fiyatlarında satış hareketi geride bıraktığımız günde de devam etti. ABD tarafında ham petrol stoklarındaki azalış bu haftada devam etti. Haftalık ham petrol stokları beklentilerin altında 933 bin varil azalış kaydederek 531.543 milyon varil oldu. Fed'in faiz oranı kararı ve Başkan Yellen'ın açıklamaları sonrasında da petrolde baskının arttığını gördük. Teknik olarak ise yeni günde de satış ağırlıklı bir görünüm izlenmesi durumunda takip edeceğimiz destek 48.40. Bu seviyenin altında ise 48.00 ve 47.50 seviyeleri gündeme gelecektir. Yükselişlerde ise 49.00'un üzerinde kalırsak 49.30, 49.60 seviyeleri hedeflenebilir.

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 16.06.2016

USDTRY
Kurda satış baskısının hakim olduğu bir günü geride bıraktık. Akşam saatlerinde açıklanan FED'in faiz kararında değişiklik yapmamasıyla birlikte, kurda geri çekilmenin hız kazandığını gördük. Karar sonrasında konuşan FED Başkanı Janet Yellen, ekonomi göstergelerinin karışık sinyaller verdiğini ve istihdamda yaşanan birkaç aylık yavaşlamanın olumlu seyrin sona erdiği anlamına gelmediğinin altını çizdi. Bugün ise veri akışı açısından yoğun bir gün bizi bekliyor. İlk veri öğleden sonra Türkiye'den gelecek yıl sonu TÜFE tahmini olacak. ABD tarafında ise öncelikle gözler açıklanacak TÜFE rakamlarında olacak, ardından gelecek Philadelphia Fed İmalat Endeksi verisi kurda hareketliliği artırabilir. Teknik olarak geri çekilmenin devam etmesi halinde ilk destek 2,9170 seviyesi, bu seviyenin aşılması durumunda hareket 2,9080 desteğine kadar devam edebilir. Toparlanmalarda ise 2,9280 direnci önemli, üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda yükseliş 2,9340'a kadar devam edebilir.
ALTIN
Geçtiğimiz gece FOMC toplantısından çıkan kararlar ve açıklamalar altının yükselişini engelleyebilecek nitelikte değildi. Herr ne kadar açıklamalarda çok büyük bir değişimin olmadığı ifade edilmeye çalışılsa da değerli metal gözünü yükseklere dikti. 1300 - 1307 dolar aralığının son derece önemli olduğu altında yükseliş ivmesi bu aralıkta son bulabilir. Bu seviyenin aşılması halinde de 1314 hedeflenebilir. Geri çekilmelerde ise 1285 ve 1280 seviyeleri hayli kritik gözüküyor. 1280'in altına gelinmesi halinde ise 1260 ve 1280 bandı takip edilebilir konumda olacak. Gün içerisinde ABD'den açıklanacak olan enflasyon rakamları gün içerisinde altını etkileyebilecek öneme sahip veriler arasında yer alıyor. Gümüşte ise 17 doların üzerinde kalmaya devam ediyoruz. Yükseliş hareketinin önündeki en büyük engel 18 dolar seviyesi olarak gözüküyor. Geri çekilmelerde ise 16.70 önemli bir destek konumunda.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.

Günün önemli şirket haberleri - 16.06.2016

 

Fed sonrası BİST-100 nasıl açılacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)