E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Emtia piyasası, düşüşlerin yoğun olduğu bir haftayı geride bıraktı. Para politikalarına ve Çin ekonomisine ilişkin belirsizlikler bu düşüşlerdeki en önemli nedenler olarak öne çıktı.
ABD'de enflasyonla mücadele kapsamında atılan ultra şahin adımlara karşın istenilen sonuçlara ulaşılamaması daha fazla faiz artışını gündeme getirdi.
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ABD Senatosu'nun Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesi'nde yaptığı konuşmada, son ekonomik verilerin beklenenden daha güçlü geldiğini, bunun da faiz oranlarının nihai seviyesinin tahmin edilenden daha yüksek olabileceğini gösterdiğini belirtti.
Fiyat istikrarını yeniden sağlamanın, muhtemelen bir süre daha kısıtlayıcı bir para politikası duruşunu gerektireceğini vurgulayan Powell, verilerin toplamı daha hızlı sıkılaşmanın gerekli olduğunu gösterirse, faiz artışlarının hızını artırmaya hazır olduklarını dile getirdi.
Powell'ın konuşmasının ardından açıklanan iş gücü piyasası verilerle de nihai faiz oranına ilişkin fiyatlamalar yüzde 5,75-6,00 seviyesinde güçlenmeyi sürdürdü.
Öte yandan, cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam 311 bin, çarşamba günü açıklanan ADP özel sektör istihdamı da 242 bin kişiyle beklentilerin üzerinde gerçekleşti.
Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in 22 Mart'taki toplantıda 50 baz puan faiz artıracağına yönelik beklentiler yüzde 70 seviyesinde dengelenirken, gelecek hafta açıklanacak enflasyon verilerinin fiyatlamalarda oynaklığı artırması bekleniyor.
Analistler, mayıs ve haziran toplantılarında bankanın 25 baz puan faiz artırmasına kesin gözüyle bakıldığını aktararak, temmuz toplantısında da benzer bir adım atılacağına yönelik öngörülerin yüzde 30 seviyesinde bulunduğunu ifade etti.
Diğer taraftan Çin'in 2023 için yüzde 5'lik mütevazi bir ekonomik büyüme hedefi belirleme kararı, emtia piyasalarındaki iyimserliği azalttı. Çin'de üretici fiyatlarındaki gerileme de ülkedeki ekonomik aktiviteye ilişkin endişeleri tekrar gündeme getirdi.
Ortalama saatlik kazançların beklentilerin altında artması sonrasında altın yüzde 0,7 değer kazanırken, gümüş yüzde 3,4, paladyum yüzde 4,7, platin yüzde 1,9 azalış kaydetti.
Fed'in dikkatle izlediği ortalama saatlik kazanç verisinin yüzde 0,2 ile beklentilerin altında artması sonrasında hafta boyunca düşüş eğiliminde hareket eden altın yükseldi. Piyasa beklentileri, ortalama saatlik kazancın söz konusu dönemde ocak ayında olduğu gibi yüzde 0,3 artması yönündeydi.
Çin Merkez Bankası, altın rezervlerini artırmaya devam ettiğine yönelik haberler de altın fiyatlarını olumlu etkiledi.
Baz metallerde ise sert düşüşler görüldü. Bakır yüzde 0,6, kurşun yüzde 2,1, alüminyum yüzde 4,1, nikel yüzde 7, çinko yüzde 4,3 değer kaybetti.
Kanadalı First Quantum, Panama’da işlettiği bakır madeniyle alakalı olarak Panama hükümetiyle anlaşmaya vardı. Panama, şirketin bakır konsantresi ihraç etmesine izin verdi.
Çin’de ocak ve şubat aylarında bakır ve alüminyum üretimi yükseldi. Bakır ve alüminyum üretiminin artması fiyatları aşağı yönlü etkilerken, First Quantum'la Panama hükümetinin anlaşması da bakıra yönelik arz endişelerini azalttı.
Enerji emtiaları
Haftayı Brent petrol yüzde 4, New York Ticaret Borsasında işlem gören doğal gaz ise yüzde 19 kayıpla tamamladı.
Brent petroldeki düşüşte, dünyanın en büyük petrol tüketicileri ABD ve Çin'deki petrol talebi görünümüne ilişkin belirsizlikler etkili oldu.
ABD’de hava sıcaklıklarının artması doğal gaz fiyatlarının düşmesine neden oldu LNG talebinin azalması ve LNG ihracatının düşmesi doğal gaz fiyatlarını olumsuz etkiledi.
Buğday Temmuz 2021'den bu yana en düşük seviyeyi gördü
Geçen hafta düşüş eğiliminin hakim olduğu tarım emtiası tarafında ise Chicago Ticaret Borsası'nda işlem gören buğday yüzde 1,7, mısır yüzde 2,9, pirinç yüzde 5,6, soya fasulyesi yüzde 1,4 azalış kaydetti.
Buğday, 6,61 dolarla Temmuz 2021'den bu yana en düşük seviyeyi gördü.
Intercontinental Exchange'de (ICE), pamuk yüzde 7,7, kahve ve kakao yüzde 0,3, değer kaybederken, şeker yüzde 1,1 arttı.
Brezilya’da hava koşullarının düzelmesiyle arza yönelik endişelerin azalmasıyla kahve fiyatları düştü.
ABD'de tarım dışı istihdam verileri düşüşü etkiledi
Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, ABD'de tarım dışı istihdamın beklentilerin üzerinde gelmesinin emtia fiyatlarında düşüşleri beraberinde getirdiğini belirtti.
Dolar endeksindeki yükselişin de emtia piyasalarında satışların artmasına yol açtığını ifade eden Ergezen, resesyon endişelerinin etkili olmaya devam ettiğini aktardı.
Ergezen, buğday üretim tahminlerinde artışın sürdüğünü de dile getirdi.
Mısırda stok beklentilerinin yükseldiğini söyleyen Ergezen, pirinçte de üretim tahminlerinin artmasının satış baskısını artırdığını vurguladı.
Ergezen, Fransa'da şeker pancarı üretimini düşeceğine ve Hindistan'da şeker üretimini azalacağına yönelik beklentilerin şeker fiyatlarını desteklediğini kaydetti.
Banka krizi yatırımcıları altına yöneltti
Petrol fiyatları yeni haftada yükselişte
Bakır fiyatlarına 'zayıf dolar' desteği
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:58)