E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Geçtiğimiz hafta emtia piyasasında, özellikle Çin kaynaklı talep kaygıları ile bir düşüş eğilimi gözlemlenirken, değerli metaller, merkez bankalarının faiz indirimleri konusunda süregelen beklentileri ve jeopolitik riskler ışığında olumlu bir şekilde öne çıktı.
Emtia piyasasında, geçtiğimiz hafta baskın olan satış durumu söz konusuydu.
Altının ons fiyatı haftayı %2,4'lük bir artışla 2,721.4 dolardan, gümüşün ons fiyatı ise %8,2’lik bir yükselişle 33,71 dolardan kapattı.
Platin ons bazında %2,9, paladyum ise %1,8 değer kazandı.
Altının ons fiyatı, merkez bankalarının faiz indirimlerine devam edeceği yönündeki beklentilerle ve artan jeopolitik risklerle yükselişine devam etti.
Bu değerli metalin gösterdiği performansta, Orta Doğu’daki artan jeopolitik risklerin yatırımcıları güvenli liman arayışına yönlendirmesi ve merkez bankalarının son iki yıldır sürdürdüğü sıkı para politikasından yavaş yavaş vazgeçme eğilimleri etkili oldu.
Aynı zamanda, altının bu olumlu performansının, dolar endeksi ve tahvil faizlerinin yükseldiği bir dönemde gerçekleşmiş olması da dikkat çekiciydi.
Analistler, doların değer kazanmasının ve tahvil faizlerinin artmasının altının alternatif maliyetini artırmakta olduğu görüşünde olmakla birlikte, özellikle jeopolitik gerilimlerin artırdığı risk algısının güvenli liman arayışını destekleyebileceğini belirtti.
Merkez bankalarının alımlarını sürdürmesi de altın fiyatlarının artmasına katkıda bulundu.
Diğer yandan, Londra Külçe Piyasası Birliği üyeleri, önümüzdeki yıl içerisinde altında yeni rekor seviyelerin görülebileceğini öngördü.
Analistler, ABD seçimlerinde yaşanan belirsizliklerin altın fiyatlarını destekleyebileceğini vurguladı. Çin'deki büyüme verilerinin beklentileri aşmasının da gümüş fiyatları için destekleyici bir faktör olduğunu ifade ettiler.
Baz metallerde ise tezgah üstü piyasada geçtiğimiz hafta fiyatlar libre bazında; bakırda %2,3, alüminyumda %0,8, kurşunda %1,1, nikelde %5,1, çinkoda ise %2 düşüş gösterdi.
Çin’deki talep kaygıları, baz metal fiyatlarını olumsuz yönde etkiledi.
Ülkede emlak sektöründeki devam eden sorunlar üzerine açıklanan teşvik paketinin sektör beklentilerini karşılayamaması nedeniyle fiyat düşüşleri gözlemlendi.
Hükümetin gayrimenkul sektöründe iyileşme sağlamak için attığı teşvik adımlarının etkili olup olmayacağının gelecek dönemden gelecek verilerle netlik kazanacağını belirten analistler, gayrimenkul sektöründeki sorunların, ülkenin temel ekonomik gündem maddelerinden biri olmaya devam ettiğini vurguladı.
KAYIPLAR YÜZDE 7'Yİ AŞTI
Brent petrolün varil fiyatı haftayı yüzde 7,3'lük bir düşüşle kapatırken, New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gazın İngiliz termal birimi (MMBtu) cinsinden fiyatı da yüzde 14,5 azalmış durumda.
Petrol fiyatlarındaki gerilemenin başlıca sebebi, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) global petrol talebine dair tahminini aşağı doğru gözden geçirmesi oldu.
OPEC, yayınladığı aylık petrol piyasası raporunda bu yıl için dünya genelindeki petrol talebine ait öngörüsünü önceki tahminine göre günlük 106 bin varil aşağı çekmiş durumda.
Bu bağlamda, dünya genelindeki petrol talebinin bu yıl, geçen yıla oranla günlük 1 milyon 930 bin varil artarak 104 milyon 140 bin varile, 2025 yılında ise günlük 1 milyon 640 bin varil artışla 105 milyon 780 bin varile yükselebileceği öngörülüyor. Gelecek yıl için talep tahmini, OPEC'in geçen ayki raporundaki öngörülen artışın günlük 100 bin varil altında kaldı.
Küresel petrol talebindeki yavaşlamanın büyük ölçüde Çin kaynaklı olması bekleniyor. Dünyanın en fazla petrol ithal eden ülkesi olan Çin'de, bu yıl için talebin günlük 580 bin varil artması bekleniyor. Çin'e yönelik bu yılki talep tahmini, OPEC'in geçen ayki raporundaki artış öngörüsünden günlük 70 bin varil daha düşük.
Küresel ekonomik büyümenin beklenenden az olacağı öngörüsü, petrol fiyatları üzerinde aşağı yönlü bir baskı oluşturuyor.
Diğer yandan, Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) bu yıl küresel petrol arzının bir önceki yıla kıyasla artacağına dair tahminleri, piyasa katılımcılarının arz yönlü endişelerini hafifleterek petrol fiyatlarındaki düşüşü destekliyor.
Ajansın eylül ayına dair petrol piyasası raporuna göre, bu yıl global petrol arzının geçen yıla kıyasla günlük 660 bin varil artarak 102 milyon 900 bin varile yükselebileceği öngörülüyor.
Sıcaklıkların normalin üzerinde olacağına yönelik tahminlerle doğal gaz fiyatlarında da önemli düşüşler yaşandı.
TARIM GRUBUNDA KAHVE POZİTİF AYRIŞTI
Geçen hafta Chicago Ticaret Borsasında kile başına fiyatlar buğdayda yüzde 4,3, mısırda yüzde 2,7, soya fasulyesinde yüzde 3,5 azalış kaydederken pirinçte yatay seyir izlendi.
ABD'de faaliyet gösteren emtia borsası Intercontinental Exchange'de libre bazında fiyatlar, şekerde yüzde 0,5, pamukta yüzde 2 azalırken kahvede yüzde 1,4 arttı. Kakaonun ton başına fiyatı da haftayı yüzde 4 düşüşle tamamladı.
ABD'de mısır ve soya fasulyesi üretiminde rekor seviyelere ulaşabileceğine yönelik öngörülerden kaynaklı aşırı arz nedeniyle fiyatlar düştü.
Analistler, bu durumun çiftçileri mali sıkıntılara sokabileceğini kaydetti.
Brezilya'da yağışların ortalamanın altında olmasının kahve üretimine dair endişeleri artırması ise fiyatlarında sert yükselişlere neden oldu.
Hindistan'da ortalamanın üzerindeki muson yağmurları dolayısıyla bol şeker hasadı yapılacağı yönündeki iyimserlik, şeker fiyatlarında düşüşe neden olurken Tayland'daki şeker üretiminin artacağına yönelik öngörüler de bu düşüşte etkili oldu.
Fildişi Sahili'nde üretiminin artacağına yönelik öngörülerle kakao fiyatları da geriledi.
Emtiada yükseliş eğilimi sürüyor
Emtia piyasası bu yıl atağa kalktı
Emtia piyasasında zirve tırmanışı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:17)