E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Geçen yıl emtia piyasası yükseliş eğilimindeydi. Bu yıl, özellikle jeopolitik risklerin artması, FED'in faiz artışı ve ABD'deki vergi reformu ile büyümenin devamı altın başta olmak üzere emtia ürünlerine rağbeti artırabilir. Özellikle altın ve petrol fiyatlarına dikkat çekiliyor.
Emtia piyasasında geçen yıl yatırımcısına en fazla kazandıran ürün yüzde 56,18 ile paladyum olurken, en çok kaybettiren yüzde 22,3 ile şeker oldu. Emtia piyasasında işlem gören 19 ürünün fiyat hareketlerine baktığımızda, emtia grubu yatırım araçlarından paladyum, bakır, çinko, nikel, kurşun, alüminyum, brent petrol, altın, ham petrol, pamuk, gümüş, doğalgaz ve platinin değer kazandığı görülüyor. Şeker, kakao, kahve, buğday, soya fasulyesi ve mısır ise 2017'de en fazla değer kaybeden emtia ürünleri oldu.
DEĞERLİ METALLER ÖNDE
Emtia piyasası 2017 yılı genelinde yükselirken, tarımsal ürünlerde buğday ve pamuk dışında bir düşüş söz konusuydu. Enerji fiyatlarında ise brent petrol yüzde 17, ham petrol yüzde 12 değer kazandı. Değerli metaller önceki yıla göre yıl boyunca daha istikrarlı seyir izledi. Altın yüzde 13, gümüş yüzde 6, bakır fiyatları ise son dört yılın zirvesine çıkarak yüzde 30 değer kazandı. Uzmanlara göre yurtiçinde ise 2017 yılı içerisinde yapılan referandum ve sınırda yaşanan jeopolitik-siyasi riskler ile küresel risk algısının seyri başta altın olmak üzere emtia ürünlerine talebi destekledi.
Geçen yılın performansı bu şekildeyken, 2018'in de emtialarda hareketli bir yıl olması bekleniyor. Uzmanlara göre, bu yıl da emtia fiyatlarının küresel ticaret ve talepteki toparlanmayla yüksek seyri beklenebilir. Global ekonomilerde yaklaşık 10 yıldır enflasyon temasını öne çıkarmak için yürütülen gevşek para politikası sonucu fiyat endeksleri tatmin edici şekilde yükselmeye başladı. Çin'de üretici fiyatları tüketici fiyatlarının üzerinde artarken, diğer yandan petrolde arz yönlü endişeler emtia ve enerji fiyatlarını öne çıkardı.
PETROLDE NE BEKLENİYOR?
Bu yıl ABD'de üretimin günlük 10 milyon varilin üzerine çıkarak OPEC'in önde gelen üreticilerini geride bırakması bekleniyor. Ancak şimdilik ABD'de stokların ciddi şekilde düştüğü ve bunun petrol fiyatlarını yukarı yönde etkilediği görülüyor. Öyle ki, petrol fiyatları 2014 yılından bu yana en yüksek seviyeye geldi. Brent petrol, 70 doların hemen altında işlem görüyor. ABD Enerji Enformasyon idaresi (EIA), 2018'e yönelik petrol fiyatları tahminlerini 3 dolar yükseltti.
Petrol için ABD tarafındaki petrol arz miktarı ve OPEC üyelerinin arz kısıntısı konusunda 2018 sonuna kadar vardıkları anlaşmaya devam edip etmeyeceği fiyatlamalarda belirleyici olacak.
Global Menkul Değerler Araştırma Birimi Direktörü Sertan Kargın, ekonomide güçlü büyümelerin güçlü talep getireceği için petrol fiyatları açısından olumlu olacağını söylüyor. Kargın, ancak Rusya ve OPEC'in yükselen fiyatları fırsat bilip üretimi tekrar hızlandırması durumunda fiyatlarda bir konsolidasyon görülebileceğine dikkat çekiyor. Sertan Kargın, "Bunun yanı sıra ABD'de kaya gazı üreticilerinin de fiyatlardaki yükselişi fırsat bilip tekrar güçlü bir şekilde devreye girmesi durumunda fiyatlarda bir düşüş görme ihtimalimiz mevcut. Brent petrolde yıl genelinde 71-63 dolar aralığında bir dengelenme beklenebilir" diyor.
ALTIN ÖNE ÇIKABİLİR
Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Beste Naz Koksal, enerji fiyatlarındaki toparlanmayla enflasyonist baskı oluşumunun yatırımcıyı altın ve gümüşe yönlendirebileceğini söylüyor. Koksal, "Nitekim ABD'de 10 yıllık tahvilin faizinin yüzde 2,50 üzerine çıkması sonrası dolarda beklenen değerlenme görülmezken, ons altının 1.320 dolar üzeri atak yaptığı görüldü.
Altın fiyatının hem TL hem de ons bazında 2018 yılında yükseliş seyrini koruyabileceğini düşünüyoruz" diyor. Büyük ekonomilerde şoklar yaşanmadığı sürece ons altının 1.250 dolar altına gerilemesinin düşük olasılık olduğunu ifade eden Koksal, "TL bazında ise gram cinsinden altın fiyatının 170 TL ve üzerini görmesi yüksek olasılık dahilinde" diyor.
TAKİP EDİLECEK 5 GELİŞME
1-Petrol fiyatlarının seyri,
2-Çin ile ABD'nin kur-faiz savaşları,
3-Ortadoğu'daki jeopolitik gelişmeler,
4-ABD'de onaylanan vergi reformu,
5-Çin'in 2018 GSYH ve enflasyon dataları.
(Gözde Yeniova/Ekonomist Dergisi)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:56)