E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Geçen hafta, artan risk algısıyla küresel pay piyasalarının baskılanmasına karşın doların değer kaybetmesi emtia piyasasını olumlu etkiledi.
Çin'de ekonomi yetkilileri ve hükümetin büyüme adımları da emtia piyasasındaki iyimserliği destekledi. Analistler, Çin'de artan vaka sayılarına karşın kapanmaların azalmasının olumlu etkilerinin görüldüğünü ifade etti.
Geçen hafta altın yüzde 0,3, gümüş yüzde 2,3, paladyum yüzde 2,5 ve platin yüzde 3,5 artış kaydetti.
Altın, Japonya Merkez Bankası'nın "sürpriz" şekilde getiri eğrisi politikasını yukarı yönlü revize etmesi sonrası doların zayıflamasıyla değer kazandı.
Analistler, ekonomilerin gelecek yıl resesyona girme ihtimali olduğunu, bu nedenle bankaların faiz atışlarında yavaşlamaya gidebileceğini ve altına olan talebin artabileceğini söyledi.
Metallerde de geçen hafta yukarı yönlü bir seyir izlendi. Kurşun yüzde 6,9 ve nikel yüzde 1,5 artarken, bakırda yatay bir seyir izlendi.
BRENT PETROLDE YÜZDE 6'NIN ÜZERİNDE YÜKSELİŞ
Brent petrolde geçen hafta yüzde 6'nın üzerinde yükseliş kaydedildi. Fiyatlardaki yükselişte zayıf dolar ve ABD'nin petrol rezervlerini yeniden stoklama planı etkili oldu.
ABD'nin açıkladığı Stratejik Petrol Rezervi için şubat ayında 3 milyon varile kadar petrol satın alma planı fiyatları desteklerken, analistler, ABD'de petrol talebinin artacağı beklentisinin petrole ilişkin iyimserliği yükselttiğini belirtti.
ABD'nin ham petrol stoklarındaki düşüş öngörüsü, ülkede talebin güçlendiği algısıyla fiyatlardaki artışı destekledi.
Rusya'nın tavan fiyat uygulamalarına karşılık ham petrol arzını düşürebileceğine yönelik haber akışıyla da Brent petrol fiyatları yükseldi. Yerel basında yer alan haberlere göre, Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rusya'nın, ham petrol ve petrol ürünlerine tavan fiyat uygulanmasına destek olan ülkelere satışları durdurarak karşılık verebileceğini ve 2023'ün başlarında petrol üretimini yüzde 5 ila 7 arasında azaltabileceğini açıklamıştı.
New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gaz geçen hafta yüzde 16,3 değer kaybetti. Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin doğal gaza tavan fiyat uygulanmasında anlaşması ile doğal gaz fiyatları düştü.
TARIM EMTİALARI POZİTİF SEYRETTİ
Tarım emtialarında da geçen hafta pozitif bir seyir izlendi. Özellikle üretim tahminlerindeki düşüş öngörüsüyle tarım emtialarında artışlar görüldü.
New York Ticaret Borsası'nda işlem gören buğday yüzde 3, mısır yüzde 2, soya fasulyesi yüzde 0,1 ve pirinç yüzde 8 artış kaydetti.
0,2118 dolarla Şubat 2017’den bu yana en yüksek seviyeyi gören şeker yüzde 4 değer kazanırken, pamuk yüzde 2,9, kahve yüzde 4,6 ve kakao yüzde 6,2 yükseldi.
Brent petrolde yukarı yönü hareketlilik
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:21)