E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEmtia piyasası tünelin ucundaki ışığa fazla odaklandı---

Emtia piyasası tünelin ucundaki ışığa fazla odaklandı

Emtia piyasası tünelin ucundaki ışığa fazla odaklandı
09 Aralık 2020 - 17:05 borsaningundemi.com

Küresel emtia piyasalarında özellikle metal malların fiyatları rekor derecede yükseliyor. Ancak tüm bu yükseliş bahar aylarındaki canlanmayı işaret ediyor. Piyasalar halen soğuk geçecek bir kışı atlatmak zorunda

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Metallere yönelen boğa piyasası uzmanları saldırıya geçmiş gibi gözüküyor. 2000’li yıllara benzer bir boğa piyasası öngören Goldman Sachs 2022 yılına kadar bakır fiyatlarının 10 bin doların üzerindeki rekor seviyeyi test edebileceğini belirtti. Bakır bu yıl halihazırda neredeyse 8 bin dolara kadar yükseldi. Nikel de benzeri bir şekilde yükseliş gösterdi. Çinko bu yıl mart ayından bu yana %50’lik bir artış yakaladı. Demir cevheri ton başına 150 dolardan alıcı buluyor.

Korona virüs sonrasını işaret eden vadeliler toz pembe görünüyor. Tek sorun henüz o noktaya ulaşılmamış olması.

Bloomberg yazarı Clara Ferreira Marques’e göre fiyatlardaki bu taşkınlık bir dereceye kadar doğal. Büyük bir çoğunluğumuzun, karantinaların farklı aşamalarında geçtiğimiz bir yılın sona ermesinden memnun olacağımız. Emtialar açısından, bu kış Kovid-19 dalgalanmaları, ekstra karantinalar, aşı dağıtım gecikmeleri ve diğer potansiyel sorunlarla birlikte, önümüzdeki birkaç ay boyunca hayatın normale döndüğü bir dünyayı bekleyeceğimiz anlamına geliyor.

İyimserlik de benzeri bir şekilde gerçeklikle karşı karşıya kalmış durumda. Özellikle metal mallar açısından bakıldığında emtiaların iyiye gittiğine dair hiçbir şüphe yok. Küresel açıdan bakıldığında önemli miktarda hükümet harcamaları mevcut. ABD Doları zayıf durumda ve para politikası da gevşek bir biçimde bırakılıyor. Sanayi ve tüketici taleplerinin toparlanacağı öngörülüyor. Bu arada arz da 2012 ve 2013'teki savurganlık döneminin ardından uzun bir korumacılık sürecinden geçti ve muhtemelen V şeklindeki bir iyileşmeye yakın bir seyire ayak uydurmak için mücadele edecektir.

Bakır, önümüzdeki sürecin risklerine dair iyi bir örnek niteliği taşıyor. Kırmızı metal, mart ayı dip seviyesinin üçte ikisinden fazla değer kazanarak son on yılın en sert rallisini yaşadı. Bu durum son zamanlarda ithalatı bir miktar ılımlı hale gelse de büyük ölçüde; güçlü talep, altyapı harcamaları ve hükümetin başka alanlardaki zayıflıklarını kapatmak için stokçuluk yapan Çin sayesinde gerçekleşti. Araştırma şirketi Jefferies Group analistlerine göre, Çin Devlet Rezervleri Bürosu 2020 yılında 500.000 ton kadar bakır stoku ekledi.

Talep iştahının diğer ekonomilerin toparlanmasıyla birlikte de hızlı bir şekilde artası bekleniyor. Stokların düştüğü dönemlerde bakır ağırlıklı yeşil teşvik paketi planları devreye girebilir. Talep bakır çıktısını aşabilir. Büyük bir bakır üreticisi şirket olan Glencore Plc, geçen hafta süper döngü düşüşleri öncesinde bakır boru hattı projesini durdurdu. Goldman Sachs da tıpkı diğerleri gibi on yılın en sıkı koşullarının oluşacağını öngörüyor. Daha büyük veya daha sınırlı genişlemeyle birlikte projeler de arz açığı verebilir.

Avustralya merkezli Commonwealth Bank’ın Madencilik ve Enerji Emtia Araştırmaları Birimi Yöneticisi Vivek Dhar, yine de emtia piyasalarının tünelin ucundaki ışığa oraya ulaşmadan önce görülecek karanlıktan daha çok dikkatini verdiğini düşünüyor. Zira şu anda devam etmekte olan yol bakır için dahi uzun ve engebelerle dolu olacaktır.

Bakır fiyatları aşı ve teşvikle yükselişte

 

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, ABD’de ve dünyanın dört bir yanında salgının etkisi genişledikçe yakın vadede zorluklar ve belirsizlikler konusunda uyarıda bulunanlar arasında yer aldı. Avrupa’da uygulanan kısıtlamalar ilk karantina sürecine göre daha hafif gerçekleşse de ekonomiye zarar vermeyi sürdürüyor.

Aşı haberleri inkar edilemeyecek derecede iyi haber olsa da, hastaneye giren vakaları ve ölümleri engelleyecek bir ölçekte aşılama henüz mümkün değil. Aşılar seyahatle ilgili ve diğer tüm kısıtlamaların otomatik olarak kaldırılmasına yol açmaz. Bu aylarca belki de daha fazla zaman alacak bir süreç.

Çin’e bakıldığındaysa küresel emtia talebini tek başına başında bulunan dev ülkede talep iştahı soğuyor. Bu durum düşüş anlamına gelmese de teşvik paketleriyle büyüyecek ekonominin tam olarak nasıl görüneceğine ilişkin belirsizlik devam ediyor. Gerçekten de Çin devlet Başkanı Xi Jinping'in net sıfır emisyon hedefini yakalamaya çalışan bir ekonomideki tüketimin tam şekli belirgin değil. Ayrıca, borç risklerinin boyutunun ve ödemelerin artmamasının dünyanın en büyük emtia tüketicisi için ne anlama gelebileceğine ilişkin soru işaretleri de söz konusu. Bu yıl içlerinde bir çip üreticisi bir de BMW’yle anlaşması bulunan otomotiv şirketlerini de barındıran beş adet Çin devlet ortaklı şirketi temerrüde düştü. Bu 2016’dan bu yana görülen en yüksek rakam.

Piyasa boğaları bu yılın nasıl bir yöne gideceği konusunda şüphesiz bir biçimde haklılar. Goldman yeşil harcamaların 20 yıl önceki yatırım savurganlığına rakip olabileceği konusundaki iddialarında haklı olabilir. Bir tüketici patlaması gerçekleşmesi de mümkün olabilir. Ancak Marques’e göre tüm bunların gerçekleşmesi için öncelikle sözü edilen döneme ulaşılması gerekiyor.

Emtia yatırımcısına kazandıranlar kaybettirenler

 

Altının kilogramı 468 bin liraya geriledi

 

İstanbul'da sahte döviz operasyonu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)