E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Emtia piyasasında son zamanlarda görülen yükselişler geçen hafta yerini düşüş eğilimine bıraktı.
Emtia piyasasına geçen hafta satış baskısı hakim oldu.
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ılımlı söylemleri ve Çin'de Kovid-19'a ilişkin olumlu gelişmelerle önceki haftalarda emtia piyasasında görülen yükselişler geçen hafta yerini düşüş eğilimine bıraktı. ABD'de güçlü gelen istihdam verisinin sıkılaşan para politikası ve yükselen enflasyona ilişkin endişeleri körüklemesiyle pay piyasalarında düşüşler görülürken, emtia piyasası da bu durumdan olumsuz etkilendi.
ABD'de tarım dışı istihdam, mayısta 390 bin kişi artarak piyasa beklentilerinin üzerine çıkarken, işsizlik oranı değişim göstermeyerek yüzde 3,6'da kaldı.
Analistler, son verilerin iş gücü piyasasının sıkı kalmaya devam ettiğini gösterdiğini, bunun Fed'in, haziran ve temmuz aylarının ardından faiz artırımlarına ara vermeyi düşünebileceğine dair umutları tersine çevirebileceğini belirtti.
Fed'in para politikası sıkılaşmasına ilişkin endişelerle tahvil faizleri yükselişe geçerken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, istihdam verisi sonrası yüzde 2,9860 seviyesini gördü. Para politikası sıkılaşmasının ekonomik büyümeyi yavaşlatacağına dair endişelerle emtia piyasası geçen hafta toparlanma eğilimine ara verdi.
Çin'in talebinin azalabileceğine yönelik endişeler metal fiyatlarını etkiledi
Geçen hafta altın yüzde 0,2, gümüş yüzde 0,9 ve paladyum yüzde 4,4 değer kaybederken, platin yüzde 7,5 değer kazandı.
Analistler, dünya genelinde enflasyon ve büyüme konusunda devam eden belirsizliklere karşın küresel merkez bankalarının "şahin" duruşunu sürdürmesiyle altının ons fiyatının baskılandığını belirtti.
Değerli metallerdeki düşüş eğilimine karşın platindeki yükselişe dikkati çeken analistler, Rusya-Ukrayna savaşındaki risklerden dolayı özellikle otomobil üreticilerinin paladyumdan platine döndüğünü ifade etti.
Tezgah üstü piyasada bakır yüzde 0,2, alüminyum yüzde 2,8 ve nikel yüzde 3 azalırken, kurşun ve çinko yüzde 2,2 arttı.
Analistler, ekonomik aktiviteye ilişkin endişelerle Çin'in talebinin azalabileceğine yönelik endişelerin metal fiyatlarını etkilediğini aktardı.
Enerji emtialarında karışık bir seyir izlendi
Enerji emtialarında geçen hafta karışık bir seyir izlendi.
Brent petrol yüzde 4,6 değer kazanırken, New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gaz yüzde 2,2 azalış kaydetti.
Brent petrol fiyatlarındaki yükselişte, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin liderlerinin yıl sonuna kadar Rusya'dan petrol ithalatının yüzde 90'ına yasak getirecek 6'ncı yaptırım paketi konusunda anlaşma sağlaması etkili oldu.
Rusya'ya yönelik ambargoyla arzda daralma yaşanması ihtimaline karşı Suudi Arabistan'ın üretimini artırabileceğine yönelik haber akışı Brent petrolde geçen hafta ara ara aşağı yönlü hareketlere neden olsa da bu durum Brent petrolün yükselişinin önüne geçemedi.
Öte yandan, İran'ın, Basra Körfezi'nde Yunanistan'a ait iki petrol tankerinde yaklaşık 1,8 milyon varil petrole el koyduğuna yönelik haberler de fiyatların yukarı yönlü hareketini destekledi.
Fiyatlardaki hareketlilikte, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun, üretimini, Rusya'ya yönelik petrol yaptırımı nedeniyle yaşanabilecek arz kesintisini telafi edecek kadar artıramayacağına ilişkin endişeler de etkili oldu.
OPEC+ grubu, daha önce belirlendiği gibi günlük petrol üretimini her ay kademeli olarak 432 bin varil artırmak yerine, Kovid-19 tedbirlerinin kaldırılması ve rafineri alımlarında beklenen yükselişe işaret ederek temmuz ve ağustosta 648 bin varillik üretim artışına gitme kararı aldı.
Doğal gaz fiyatları ise ABD'de havaların biraz yumuşaması sonucu doğal gazla çalışan klimalara olan talebin azalabileceğine yönelik beklentilerle geriledi.
Tarım emtialarında düşüş
Tarım emtialarına da geçen hafta düşüş eğilimi hakim oldu.
İhracatçılardan gelen zayıf talep ve Ukrayna'daki yabancı gemilerin Karadeniz'e güvenli çıkışı için koridorun uzadığına dair haber akışı tarım emtialarının değer kaybetmesine neden oldu.
Chicago Ticaret Borsası'nda işlem gören buğday yüzde 10,2, mısır yüzde 6,4, pirinç yüzde 3,9 ve soya fasulyesi yüzde 2 azalırken, pamuk yüzde 3,9 ve şeker yüzde 1,3 değer kaybetti.
Geçen hafta kahve yüzde 1,3 ve kakao yüzde 0,3 değer kazandı.
Buğday fiyatları; Avustralya'da hasadın verimli olması ve ABD'de ekim için hava koşullarının iyi gitmesi gibi faktörlerle 10 dolar seviyelerine geriledi.
Gübre maliyetlerindeki artışın Batı Afrika'da kakao yetiştiricilerini daha az üretime sevk edeceğine yönelik beklentilerle kakao fiyatları yükseldi.
Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, Rusya'nın, limanlarından yapılacak tahıl yüklemelerine izin vereceğini açıkladığını, bunun da buğday fiyatlarında sert düşüşü beraberinde getirdiğini söyledi.
Ergezen, "Dünyanın en büyük ikinci buğday üreticisi Hindistan'da hükümet, artan iç fiyatları kontrol etmek için buğday ihracatını kısmen yasaklamış durumda. Rusya-Ukrayna savaşına yönelik belirsizlik de etkili olmaya devam ediyor." dedi.
Pirincin haftayı düşüşle tamamladığını ifade eden Ergezen, ekonomik yavaşlama endişelerinin pirinçte talep endişelerini artırdığını aktardı. Ergezen, pirinçte özellikle Uzak Doğu kaynaklı talep endişelerinin etkili olduğunu söyledi.
Gram altın yeni haftada yükselişte
Dolar yeni haftada 16,50 TL'nin üzerinde seyrediyor
Bakır fiyatları 1 ayın, demir 10 ayın zirvesinde
Petrol haftaya yükselişle başladı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:49)