E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Küresel piyasaların, geçen hafta enflasyon ve resesyon endişeleriyle negatif seyretmesine karşın emtia piyasasına pozitif bir seyir hakim oldu. Analistler, ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentileri karşılayamamasının ardından resesyon endişelerinin güç kazanmasıyla dolara olan talebin azaldığını ve emtia piyasasında işlem gören ürünlere talebin arttığını, arza yönelik endişelerin de emtia fiyatlarındaki yükselişleri tetiklediğini bildirdi.
Dünya genelinde ekonomik aktiviteye ilişkin kaygılar günden güne güçlenirken, ABD’de açıklanan verilerden alınan karışık sinyaller fiyatlamaları zorlaştırmaya devam ediyor.
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) geçen hafta açıklanan haziran ayı toplantı tutanaklarından alınan sinyaller de fiyatlamaları zorlaştıran başka bir etken oldu. Tutanaklar, bazı Fed yetkililerinin haziran toplantısında faiz oranının 25 baz puan artırılmasından yana olduğunu veya böyle bir teklifi destekleyebileceklerini belirttiklerini ortaya koydu.
Söz konusu gelişmelerin ardından para piyasalarında Fed’in 26 Temmuz’daki toplantıda yüzde 93 ihtimalle 25 baz puan faiz artıracağı yönündeki öngörü güçlü kalmaya devam ediyor.
Geçen hafta gümüş ve paladyum yüzde 1,4, altın yüzde 0,3 ve platin yüzde 0,9 değer kazandı. Altının ons fiyatı ve platin, böylelikle üst üste 3 haftalık düşüş eğilimini sonlandırmış oldu.
Analistler, dünya genelinde açıklanan makroekonomik verilerin resesyon endişelerini artırmasının ardından altına talebin arttığını söyledi.
Dünya Altın Konseyi’nin (WGC) altın fiyatlarının gelecek dönemde destekleyici görünüm sergilemeye devam edeceğinin beklendiğini bildirmesinin altının ons fiyatını yukarı yönlü etkilediğini ifade eden analistler, Çin’de Caixin imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi’nin (PMI) beklentilerden az gerilemesinin gümüş fiyatlarını destekleyen başlıca etkenlerden biri olduğunu belirtti.
Geçen hafta baz metallerde ise karışık bir seyir öne çıktı. Haftayı alüminyum yüzde 0,5, çinko yüzde 0,6 ve kurşun yüzde 3,6 azalışla kapatırken, bakır yüzde 0,3 ve nikel yüzde 2,5 değer kazanarak üst üste 2 haftalık düşüş eğilimlerini sonlandırdı.
Enerji emtiasında da geçen hafta karışık bir seyir izlendi.
Brent petrol yüzde 4 değer kazanarak son bir ayın en yükseğine çıkarken, New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğalgaz yüzde 8,4 azaldı.
Suudi Arabistan 1 milyon varillik arz kesintisini ağustosa uzatacağını belirtti. Rusya günlük petrol arzını 500 bin varil, Cezayir de 200 bin varil azaltacağını duyurdu.
Rusya ve Suudi Arabistan’ın petrol üretimlerinde düşüşe gideceği haberleri petrol fiyatlarının yükselişini desteklerken, dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin’de hükümetin daha fazla ekonomik destek paketi açıklamayabileceğine yönelik haber akışı da fiyatları yukarı yönlü etkileyen başka bir unsur oldu.
Amerikan Petrol Enstitüsü, ülkede ham petrol stoklarının geçen hafta yaklaşık 4,4 milyon varil düştüğünü açıkladı. Beklenti, stokların 1,8 milyon varil düşmesi yönündeydi.
Dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD’de petrol talebinin yükseldiğini gösteren veriler, fiyatların artmasını sağladı.
DOĞALGAZ FİYATLARI DÜŞTÜ
Öte yandan, doğalgaz fiyatları, ABD’de elektrik sağlayıcılarının klimalara güç sağlamak için doğalgaz talebini azaltacak daha ılık bir hava tahmini üzerine sert düştü.
ABD’de elektrik üretimindeki azalış da doğalgaz talebini olumsuz etkilerken, anormal derecede ılıman geçen kış aylarında zayıf ısıtma talebinin neden olduğu yüksek stoklar, doğalgaz fiyatlarını düşürmeye devam etti.
TARIM EMTİALARINDA YÜKSELİŞ EĞİLİMİ
Tarım emtialarında ise geçen hafta yükseliş eğiliminde bir seyir izlendi. Chicago Ticaret Borsası’nda işlem gören buğday yüzde 0,1, mısır yüzde 0,4 ve pirinç yüzde 3,5 değer kazanırken, soya fasulyesi yüzde 1,8 azalış kaydetti.
Intercontinental Exchange’de (ICE) pamuk yüzde 0,8, kahve yüzde 0,5 ve şeker yüzde 3,2 artarken, kakao yüzde 1,5 değer kaybetti.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü, küresel ısınmanın gıda enflasyonunda 2035’e kadar yüzde 0,92 ila yüzde 3,23 arasında, manşet enflasyonda ise yüzde 0,32 ila yüzde 1,18 arasında artışa yol açacağını tespit etti.
Tahıl Koridoru Anlaşması’na ilişkin belirsizliklerle arza yönelik endişeler artarken, Rusya Dışişleri Bakanlığı, internet sitesi üzerinden yayımladığı açıklamada, Rusya’nın Tahıl Anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini sorumlu bir şekilde yerine getirmeye devam ettiğini ancak anlaşmanın daha fazla devam etmesi için bir gerekçe görmediğini belirtti.
Söz konusu gelişme, özellikle buğday, mısır ve pirinç gibi tarım emtialarının fiyatlarında yükselişe sebep oldu.
KAHVEDE FİYAT YÜKSELDİ
Rabobank’ın 2022-2023 sezonu için kahve açığı beklentisini 6,4 milyon torbaya çıkarmasıyla kahve fiyatları yükseldi. El Nino hava olayının devam etmesiyle şeker üretimine ilişkin endişeler emtianın fiyatını yükseltirken, Tayland’daki kurak hava koşullarının ön plana çıkması şeker fiyatlarını destekleyen başka bir etken oldu.
Hafta başında 3.414 dolarla Aralık 2015’ten bu yana en yüksek seviyeyi gören kakao ise bu seviyeden gelen kar satışlarıyla geriledi.
Emtia piyasasında negatif seyir
Emtia piyasasındaki güçlü talep devam ediyor
Emtia piyasalarında 'El nino' endişesi
Emtia piyasasında faiz kararları öncesi yön yukarı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:40)