E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Emtia fiyatları son 1 yıldır yükselişte…
Gelişmekte olan ülkeler adına dolardaki yükseliş ve emtia fiyatlarında görülen düşüş en kötü senaryoların başında geliyor. 2011 yılından bu yana düşüş eğiliminde olan emtia endeksi 2016 yılından bu yana toparlanma eğiliminde.
Emtia fiyatlarındaki değişikliklerin etkilerini; emtia ithalatçısı ve emtia ihracatçısı ülkeler olarak ayrı değerlendirmek gerekmekte. Örnek olarak; emtia fiyatlarındaki düşüş ithalatçı konumunda olan Türkiye için en başta gerileyen ithalat nedeniyle olumlu gibi görünse de uzun vadede daralan küresel ticaret hacmi ve dünya genelinde gelişmekte olan ülkelere yönelik oluşabilecek negatif algı nedeniyle olumsuz etkilenecektir.
Emtia fiyatlarında görülen düşüş emtia ihracatçı ülkeler için ise gelir kaybını beraberinde getiriyor. 2011-2015 yılları arasında emtia fiyatlarındaki düşüşü arz fazlasından çok talep tarafında görülen daralma ile ilişkilendirmek mümkün. Özellikle iligli dönemde Çin ekonomisinde büyümenin yavaşlaması, emtia talebindeki yavaşlamanın en önemli nedenlerinden biri olarak karşımıza çıkmakta. Emtia fiyatlarında artışın kaydedildiği yıllarda Çin ekonomisinde çift haneli büyüme rakamları ile karşılaşılırken, Çin ekonomisinde 2011 yılı sonrasında görülen zayıflama, emtia fiyatlarında da yansıma bulmuştu.
Grafik 1: Emtia Endeksi ve Çin Yıllık Büyüme Oranı (2000-2016)
Kaynak: Bloomberg
2015 yılında Çin kaynaklı büyüme endişeleri, dünya genelinde doların güçlenme eğilimi ve paralelinde emtia fiyatlarında görülen gelişmekte olan ülkelerde de zayıf seyri beraberinde getirmişti. Özellikle 2008 yılı sonrasında Çin hükümetinin teşvikleri sonrası emtia fiyatlarındaki yükseliş ile öne çıkan ve kapitalizmin yeni dayanakları olarak nitelendirilen Brezilya, Rusya ve Güney Afrika gibi ülkelerin para birimleri de önemli ölçüde değer kaybetmişti.
2016 yılından bu yana toparlanma eğiliminin görüldüğü ilgili para birimlerinin seyri için ülkelerinde ihracat kalemleri için önemli rol oynayan emtia fiyatlarının yakından takip edilmesinde fayda var.
Örneğin Rusya’nın en büyük ihracat kalemi olan petrolde 2014 yılında görülen keskin düşüş; ilgili dönemde Ruble’nin değer kaybına yol açarken ülkenin büyüme performansında da etkin rol oynamıştır. Petrol fiyatlarındaki düşüşün yansımaları 2015 yılında da devam ederken, 2014 yılında yıllık bazda %0,70 oranında büyüyen Rusya, 2015 yılında %2,80 oranında daralma kaydetmiştir.
Bir diğer örnek ise; Güney Afrika’nın ihracatında önemli bir yer tutan kıymetli madenler ile demir çelik fiyatlarında 2011 yılı sonrasında görülen düşüşün ilgili dönemde ilgili dönemde yansıması Güney Afrika Randı’nda değer kaybı ve ülke ekonomisinde daralma şeklinde karşımıza çıkmıştır.
Yükselen emtia fiyatları ile birlikte gelişen ülke para birimleri değer kazandı
2011-2015 yılları arasında emtia endeksinde görülen düşüş emtia ihracatçısı olan ülke para birimlerinde değer kaybına yol açmıştır. 2016 yılında emtia fiyatlarında görülen toparlanma eğilimi ile birlikte ilgili ülkelerin para birimlerinde de benzer bir toparlanma görülmektedir. Sözkonusu para birimlerinin performansını değerlendirirken ilgili ülkelerin ihracatında önemli rol oynayan emtialara ilişkin gelişmeleri yakından takip etmenin yanı sıra, emtia ihracatçısı ülkelerin ticaret ortakları ile ilişkisi de izlenmeli. Her ne kadar 2016 yılında emtia fiyatlarında toparlanma eğilimi görülse de, emtia fiyatlarında 2017 yılına ilişkin en önemli risk unsuru emtia ihracatçısı ülkelerin ticaret ortakları cephesinden gelebilir. Söz konusu emtia ihracatçısı ülkelerin en önemli ticaret ortaklarının Çin ve ABD olduğu göz önünde bulundurulduğunda, ABD’de yeni dönemde dış ticarette korumacı politikaların yürütüleceği ve söz konusu korumacı politikalar nedeniyle Çin’in talebinde azalma görülmesi 2017 yılında emtia fiyatlarına ilişkin önemli risk unsurunun başında gelmektedir.
Grafik 2: Emtia Endeksi, USDRUB, USDZAR ve USDBRL performansı (2005-2017)
Eda Önder Öztürk - Alan Yatırım
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:26)