E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Trakya'daki elektrik dağıtım şirketi, "Bu bedelleri EPDK belirledi" deyip reddini istedi. Tekirdağ 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, emsal bir karar verdi. Konuyla ilgili AYM karar vermediği için elektrik dağıtım şirketinin talebini reddetti. 107 TL'lik yargılama giderinin işletmeye verilmesine hükmetti
Gazete Habertürk'ten Muharrem Sarıkaya'nın konuyla ilgili yazısı şöyle:
Elektrik dağıtımında kayıp-kaçak ve TRT payları yıllardır tartışıldı. Anayasa Mahkemesi’ne gönderilen dosyalar usul yanlışı veya eksik evrak nedeniyle esasa girmeden reddedildi.
İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin usule uygun açtığı davaya 5 ay içinde bakması gereken AYM ise üzerinden 1 yılı aşkın zaman geçmiş olmasına karşın esastan karar vermedi. Bütün bu gelişmeler, Tekirdağ 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin hükmüne gerekçe olmuş.
Mahkeme hâkimi, akademisyen titizliği içinde süreçleri incelemiş. Yargılama hukuku açısından eşine rastlanmayan karara imza atmış. AYM karar vermediği için davayı reddederken, mahkeme harcını da davalı olan elektrik dağıtım şirketinden alıp davayı açan küçük işletmeye vermiş. Üstelik elektrik şirketi için avukatlık bedeline yer olmadığına da hükmetmiş.
AYM’DE BEKLİYOR
Mahkemenin gerekçeli kararı bu açıdan dikkat çekici... Karara göre, bir küçük işletme, “Bin TL’lik elektrik faturasına yansıyan 450 TL kayıp-kaçak, 25 TL TRT, 25 TL sayaç okuma, 25 TL perakende satış hizmet bedelleri ile 25 TL KDV’yi haksız gelir” görüp iadesini talep ederek dava açmış. Trakya’daki davalı elektrik dağıtım şirketi ise bu bedellerin EPDK tarafından tayin edildiğini belirterek davanın reddini istemiş.
Mahkeme, kayıp-kaçakla ilgili tüm süreçleri araştırmış. Geçen yıl çıkan 6717 sayılı yasanın, “elektrik kayıp-kaçak bedellerinin mahkemelerde açılmış veya görülmekte olan davalar için de yürütüleceğine ilişkin” hükmüne karşı Anayasa’ya aykırılık iddiasıyla İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin AYM’ye açtığı davayı incelemiş.
Dosyanın noksansız gelişinden itibaren AYM’nin 5 ayda karar alması gerekirken, 1 yıldır davanın esastan kararını açıklamadığını belirtmiş. AYM 5 ayda karar vermezse mahkemelerin kanun gereği mevcut yasa üzerinden bir karara varması gerekirken, İstanbul mahkemesinin de davayı sonuçlandırmayıp AYM’yi beklemekte olduğunu da anımsatmış.
OLAY ADALETİ
Kayıp-kaçak miktarını EPDK’nın tayin ettiğini, ancak kanunun da “EPDK’ya sınırsız bir fiyat belirleme hak ve yetkisi tanımadığını”; vatandaşın faturasına yansıyan bedelin nereden geldiğini bilmesinin şeffaf hukuk devletinin gereği olduğunu vurgulamış.
Kanun yürürlüğe girdiğinde “kayıp-kaçak bedeline ilişkin bir hükmün bulunmadığına” da atıf yapmış. Kayıp-kaçak ile sayaç okuma gibi ek ücretlerin EPDK’nın tebliğiyle uygulamaya girdiğini, yasaya sonra eklendiğini belirtip uygulamayı eleştirmiş.
AYM karar vermediği için, “hukuka aykırı olsa bile yürürlükte kaldığı müddetçe yasaya uymanın zorunlu olduğuna” vurgu yapmış; bu gerekçeyle davayı reddetmiş.
Bunu yaparken yargılama hukuku açısından dikkat çeken önemli bir karara da imza atmış. Sanki davacı kazanmış gibi davranmış.
Davacının yatırdığı 107.40 TL’lik yargılama giderinin elektrik dağıtım şirketinden alınarak davacı küçük şirkete ödenmesine; ret harcının davalının yatırdığı miktardan düşülüp gerisinin Hazine’ye irat aktarılmasına hükmederken, elektrik dağıtım şirketine resmi avukatlık ücreti ödenmesine de yer olmadığına karar vermiş. AYM’ye mesajı ve yarattığı “olgu; somut olay adaleti” açısından örnek, bir o kadar da önemli bir karar...
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Kayip kacak atik Su kacak Su sayac arizasi ve saire dağıtım yapan şirketin faturayı bize kesmesi adaletli değil sorumluluk onun kaçak kim kullanıyor sa bul iptal et aboneliğini düzenli odeyene erken odeyene ceza değil ödül ver
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:39)