E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakEmlakta komisyonlara yüzde 3 sınırı geliyor---

Emlakta komisyonlara yüzde 3 sınırı geliyor

Emlakta komisyonlara yüzde 3 sınırı geliyor
31 Ekim 2017 - 16:29 borsaningundemi.com

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci,"Alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranının satış bedelinin yüzde 3'ünden fazla olmaması öngörülüyor" dedi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, taşınmaz ticareti kapsamında alınacak hizmet bedeline hak kazanılmasını, taraflar arasında alım-satım ya da kiralama sözleşmesi kurulması şartına bağladıklarını belirterek, "Alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranının alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin yüzde 3'ünden fazla olmaması, kiralama işlemlerinde ise hizmet bedelinin kiralamaya aracılık sözleşmesinde yer alan kira bedelinin bir aylık tutarından fazla olmaması öngörülüyor." ifadesini kullandı.

Bakan Tüfenkci, yaptığı yazılı açıklamada, taşınmaz ticaretine ilişkin aracılık ve danışmanlık hizmetinin çerçevesini çizen Taşınmaz Ticareti Yönetmelik Taslağı'nı bakanlığın internet sitesinde kamu kurum ve kuruluşları, meslek kuruluşları ile dernek ve federasyonların görüşüne açtıklarını bildirdi.

Yönetmelik taslağına son şeklinin gelecek görüşler doğrultusunda verileceğini belirten Tüfenkci, "Taslakla sözleşme şartları ve kuralları düzenleyip, taşınmaz ticareti bilgi sistemi kuruyoruz, herkesin farklı bir komisyonla iş yapmasını önlemek için de komisyon oranlarını belirliyoruz." bilgisini paylaştı.

Emlakçıya mesleki yeterlilik belgesi

Tüfenkci, taşınmaz ticaretiyle uğraşan tacirler ile esnaf ve sanatkarlara, her bir işletmesi için yetki belgesi alma kriteri getirildiğini aktararak, "Bu yetki belgesi taşınmaz ticareti yapılan işletmenin bulunduğu yerdeki ticaret il müdürlükleri tarafından verilecek. Taşınmaz ticareti yapılan işletmelerde çalıştırılan pazarlama ve satış personelinin yanı sıra bu işle uğraşan esnaf ve sanatkarlara, ticaret şirketleri ile diğer tüzel kişi tacirlerin temsile yetkili kişilerinden en az birine, şubelerde ise şube müdürüne mesleki yeterlilik belgesi alma yükümlülüğü getiriliyor." ifadesini kullandı.

Emlakçı devre dışı bırakılamayacak

Taslakla emlakçı ile müşteri arasında düzenlenecek belge ve sözleşme tiplerinin de belirlendiğini bildiren Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Bu yolla hem emlakçıların farklı farklı sözleşmeler hazırlaması önleniyor hem de emlakçıyı aradan çıkarıp mülk sahibi ile anlaşma neticesinde emlakçıların hak kaybına uğramasının önüne geçiliyor. Emlakçıların farklı farklı belgeler hazırlamasının önüne geçmek için hizmet sözleşmesi, alım satıma aracılık sözleşmesi, kiralamaya aracılık sözleşmesi ve hizmet ortaklığı sözleşmesi gibi dört farklı tür sözleşme standardı getiriliyor. Emlakçıların hak kaybına uğramasını engellemek için ise 'taşınmaz gösterme belgesi' getiriyoruz. Taşınmazın satışı ile ilgi bir süre yazılacak. Müşteri o süre içinde emlakçıyı devre dışı bırakamayacak."

Tüfenkci, taşınmaz ticareti kapsamında alınacak hizmet bedelinin de kurala bağlandığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Taslakta, taşınmaz ticareti kapsamında alınacak hizmet bedeline hak kazanılmasını, taraflar arasında alım satıma aracılık sözleşmesi veya kiralamaya aracılık sözleşmesinin kurulması şartına bağlıyoruz. Bu çerçevede, alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranının alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin yüzde 3'ünden fazla olmaması; kiralama işlemlerinde ise hizmet bedelinin kiralamaya aracılık sözleşmesinde yer alan kira bedelinin bir aylık tutarından fazla olmaması öngörülüyor. Ayrıca hizmet bedelinin iş sahibi ile alıcı veya kiracı arasında aksi yazılı olarak kararlaştırılmadıkça eşit olarak paylaştırılması şartı getiriliyor. Öte yandan, hizmet sözleşmesinde alım satıma ilişkin hizmet bedeli oranına yer verilmemesi halinde hizmet bedelinin, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin binde beşi olması; kiralamaya ilişkin hizmet bedeline yer verilmemesi halinde ise herhangi bir bedel talep edilememesi kuralını getiriyoruz."

Yer göstermeye ücret yok

Taraflardan herhangi birinin hukuken haklı bir sebebi olmaksızın alım satım veya kiralamadan cayması durumunda cayan tarafa, alım satım işlemlerinde hizmet bedelinin yüzde 10'unu, kiralama işlemlerinde hizmet bedelinin tamamını ödeme yükümlülüğü getirildiğini bildiren Tüfenkci, taslakta taşınmazı gösterme hizmeti karşılığında herhangi bir ücret talep edilemeyeceğinin yer aldığını ancak ilçe sınırı dışında verilen taşınmaz gösterme hizmeti için ulaşım masrafı talep edebileceğinin öngörüldüğünü aktardı.

Tüfenkci, taşınmaz alım satımı ile kiralama faaliyetleri kapsamında yetki belgesi, mesleki yeterlilik belgesinin takip ve kontrolünün sağlanması için de Bakanlık tarafından Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi'nin kurulmasının planlandığını ifade etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Üniversite mezunları yapsın31 Ekim 2017 23:04

    Boş beleş adamlara yıllardır para kazanıyor haksız yere. Ünisini açsınlar. Burdan mezun olanlar yapsın.

  • Şahin. Kus31 Ekim 2017 21:44

    %3 bı!E fazla.500000 liralık evde 15000.ne güzel.birde devlete verilecek alım vergisi20000 etti 35000 haraç yazık değilmiş millete

  • KIRIMLI31 Ekim 2017 20:40

    Emlakçı ne iş yapıyor ki diyen diğer boş beleş vatandaş.Ev kiralamak lazım olduğunda sen emlakçılara sakın başvurma olurmu ?Emlakçı hiçbir iş yapmıyor ya kazandırma ona bir kuruş.Git sokaklarda dolana dolana bul evini.De ki malın mülkün varsa kiralamak ya da satmak için kendin ilan as koy telefonunu oraya.Bak seni günde kaç tane …. u ……u arayıp deli divane edecek seyret.Bak bakalım kaç tur atacaksın haftada, o evi dükkanı göstermeye gidip gelip elin boş döneceksin.Yap yap antreman olur belki beyne kan filan gider..

  • KIRIMLI31 Ekim 2017 20:34

    Emlakçılık beleş iş diyen boş beleş vatandaşlar,her iş gibi vergisi,bağkuru, kirası, stopajı,dükkanın elektrik,su internet faturaları varsa personel masrafları,bunlara ilaveten benzin ve araç masrafı,sahibinden.com vb sitelere ödenen fahiş ücretleri.Kısacası beleşe kazanılacak bir para varsa buyurun iş kurun da görelim endamınızı.Ben size daha da beleş bir iş söyleyeyim borsacılık.Bak onun masrafıda yok vergiside yok.Bir laptop bir internet oldu bitti.Şahsım 20 senedir yapıyorum oturduğum yerden para kazanıyorum bakın nasıl da boş beleş iş hadi buyurun buyurun…

  • e.göy 31 Ekim 2017 20:04

    Konut kiralama belediyelerle dernekler aracılığı ile yapılmalı konut/işyeri kiralayandan komisyon alınmamalı konut alım satımda emlakçı veya noter komisyonu oranı alan/satan için yüzde biri geçmemeli EMLAKÇILAR/NOTERLER DE SÜRÜMDEN KAZANMALI (noterler de alım satıma aracılık etmeli )

  • beleş kazanç31 Ekim 2017 19:15

    emlakçılık kadar beleş meslek yok...1 masa -sandalye 1 telefon %3 kar.....ohh mis gibi kazanç

  • e.göy31 Ekim 2017 19:06

    Kiralık sosyal konut yapmayan belediye başkanları görevden alınmalıdır BELEDİYELER SANAYİ SİTELERİ YAKINLARINDA SOSYAL/PREFABRİK KONUTLAR YAPIP DÜŞÜK GELİRLİLERE KİRAYA VERMELİDİR KİRACIDAN BİR KİRA TUTARINDA EMLAKÇI PARASI ALINMASI KANUN İLE YASAKLANMALIDIR MÜLK EŞ VE ÇOCUK SAYILARINDAN FAZLA KONUT SATIN ALMALARI KANUN İLE YASAKLANMALIDIR

  • İsmail31 Ekim 2017 18:42

    herseyi varlıklıya cevirin bakalım sizinde sonunuz geliyor

  • DOĞRU31 Ekim 2017 18:38

    yarım saattlik işlem için al 20.000 tl ne kolay kazanç,algı yok vergi yok...

  • e.göy31 Ekim 2017 18:35

    KİRALAMADA BİR KİRA TUTARINDA EMLAKÇI PARASININ TAMAMINI KİRACI ÖDEMEMELİ YA EŞİT ÖDENMELİ YA DA EMLAKÇI KOMİSYONUNU MÜLK SAHİBİ ÖDEMELİ mevcut ADALETSİZ UYGULAMA uygulama şeytanlıktan başka şey değil EMLAKÇILAR TEKRAR TEKRAR KİRACI TAŞINIP DEĞİŞSİN TEKRAR TEKRAR KOMİSYON ALSINLAR DİYE SÖZLEŞMEYİ KİRACI ALEYHİNE DÜZENLİYORLAR kiralık konut arzı yaratmak için toki konutlarının %50 satılmayıp düşük gelirlilere tayin olan memurlara kiraya verilmelidir BELEDİYELER DE KİRAYA VERİLMEK ÜZERE SOSYAL KONUTLAR YAPMALIDIR

  • paraya bak31 Ekim 2017 17:23

    balkonda ilanını gördüğüm bir ilanda emlakçıya 300 binlik evde 9 bin lira ödyeceğim. kolay mı kazanılıyor o paralar.ne hizmeti sundu emlakçı bana sadece levha astı. bunu ev sahibide yapabilir.

  • Gökhan31 Ekim 2017 17:10

    Herşey iyi güzel hoşta alandan satandan yüzde 3 komisyon alınıyor. Emlakçıların çoğu emekli veya ikinci işi olarak bu mesleği yapıyor. Neden bu emlakçılar verği sistemine tabi değil. Bir işcinin kazandığının en az 10 katını kazanıyor ama verğiye gelince neden işcinin ödediği verğiden daha az verği ödüyor. ?????

  • vehdet31 Ekim 2017 16:55

    yüzde 3 bile çok ne yapıyorlarda hak ediyorlar sanki fiyatlarda fazlalıkta cabası.