E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakEmlak vergisinde kimlerin ne avantajı var?---

Emlak vergisinde kimlerin ne avantajı var?

Emlak vergisinde kimlerin ne avantajı var?
04 Mayıs 2017 - 05:45 borsaningundemi.com

Dünkü köşesinde emlak vergisiyle ilgili bilinmesi gerekenleri anlatan Hürriyet yazarı Ahmet Karabıyık, bugün de emlak vergisinde ev kadını, engelli ve işsizlerin avantajlarını yazdı. İşte Karabıyık'ın o yazısı:

‘Sorularla Emlak Vergisi’ yazı dizimizin ikinci gününde; genel olarak emlak vergisi ödememe hakkı kimlerde vardı öncelikle onu hatırlayalım…

Ardından ev hanımları, işsizler ve engellilerde ‘emlak vergisi avantajının’ detaylarına göz atalım…

1-) Konutu olup da emlak vergisi ödemeyecekler kimler?

En fazla brüt 200 metrekare ve tek konuta sahip olan;

Hiç geliri olmayan ev hanımları ve işsizler,
SGK’dan (SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı) aldıkları emekli aylığından başka geliri olmayan emekliler (ve bunların dul ve yetimleri)
Engelliler,
Gaziler,
Şehitlerin dul ve yetimleri, indirimli (sıfır oranlı) bina vergisi uygulamasından yararlanabiliyorlar (EVK Md. 8).

2-) Ev hanımları ve işsizler de faiz geliri varsa emlak vergisi avantajı kayboluyor mu?

Ev hanımları ve işsizler için brüt 200 metrekarenin altında tek konutları varsa ve gelirleri de yoksa emlak vergisi (indirimli-sıfır oranlı) ödemeyecekler. 2016 yılı içinde, 30.000 liraya kadar mevduat faizi, repo benzeri (menkul sermaye iradı) elde edilen gelir varsa yine 2017 emlak vergisi için avantaj devam ediyor. Bu kişiler yine emlak vergisi ödemeyecek.

3-) Mülk sahibinin eşi çalışıyorsa vergi avantajı kaybolur mu?

200 m2’nin altı tek konuta sahip ve kendi adına geliri olmayan kişilerin, eşlerinin gelir elde etmesinin önemi bulunmuyor. Yine indirimli bina vergisi oranı (sıfır) avantajından faydalanabilirler.

4-) Tek konutta hisse payım var, avantaj nasıl uygulanıyor?

200 metrekareyi geçmeyen tek meskene hisse ile sahip olunması halinde (ev hanımı ve işsizler) indirimli vergi oranı, meskenin vergi değerinin hisseye isabet eden kısmına uygulanıyor.

5-) Tapuda mesken ancak işyeri olarak kiraya verdim, avantajım kayboluyor mu?

Tek konutunu işyeri olarak kiraya veren ev hanımı ve işsizler sıfır oranlı emlak vergi avantajını kaybederler. İlk başta konut olarak kullanılan gayrimenkul işyeri olarak (bir kısmı da olsa) kullanıldığında, emlak vergisi konut olarak değil, işyerinin tabi olduğu orandan (konuta göre daha yüksek) emlak vergisi ödenir (GİB İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı 29/09/2015 tarih ve 97895701-175.0183330 sayılı özelge).

6-) Engellilerde, gelir olsa da tek konut için vergi avantajı var mı?

Brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konuta sahip engelliler gelire sahip olsa da emlak vergisi avantajından yararlanıyor. Belediyeye form ve sağlık raporunu ibraz ettiğinde sahip olduğu tek konutu için emlak vergisi ödemeyecekler.

Engelliler tek konutunu kiraya verip yakınlarının yanında kalsa da tek konutları için indirimli (sıfır oranlı) emlak vergisi hakkından yararlanabiliyorlar.

Tek konutu olan engellilerin, kira geliri elde ettiği başkaca işyerleri olsa da, tek konut için indirimli (sıfır oranlı) emlak vergisi hakkından yararlanabiliyorlar.

7-) Nafaka dışında gelirim yok, emlak vergisi ödeyecek miyim?

200 metrekareyi geçmeyen tek konutu bulunan ve nafaka geliri dışında başkaca bir geliri bulunmayanlar da indirimli bina vergisi oranı (sıfır) avantajından faydalanabilir (GİB İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı 19/09/2016 tarih ve 175.01 sayılı özelge).

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mesut04 Mayıs 2017 08:52

    Nafaka dışında geliri yokmuş. Olsa şaşardım zaten. Ömür boyu nafaka da maaş sayılır. ev vergisi hatta gelir vergisi vermesi gerekir. Asalaklığa devam. erkeği sömürmeye devam.

  • cingöz04 Mayıs 2017 07:47

    ilk defa işsiz kaldım diye sevindim bak. heyo emlak vergisi ödemeyeceğim bu yıl