E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYatırımcı KöşesiEmlak Konut GMYO ve İndeks Bilgisayar sorusu---

Emlak Konut GMYO ve İndeks Bilgisayar sorusu

Emlak Konut GMYO ve İndeks Bilgisayar sorusu
17 Mayıs 2024 - 10:08 borsagundem.com

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler...


ZAYIF KÂRLILIKTAN ZARARA DÖNDÜ

SORU- Emlak Konut’un fiyatı iyi giderken son iki ayda bozdu. Düşüş devam eder mi yoksa geçici bir durum mu?
Osman Bozkır

CEVAP- Emlak Konut GMYO, 2010 yılında borsaya geldikten sonra uzunca bir süre yükselemedi. Hisse ilk yıllarda yatayda dalgalı bir seyir izlerken sonrasında halka arz fiyatının da altına geriledi. 2020’de pandemi ile başlayan sert düşüş sonrasında borsada gözlenen genel çıkışla uyumlu bir hareket sergiledi. Mart 2020’de en düşük 95 kuruşa kadar inen fiyat, Şubat 2024’te 12,03 TL’ye kadar çıktı. Şimdilerde de 8,85 TL seviyelerinde işlem görüyor. Hisse, geride kalan dört yılı geçkin sürede sergilediği çıkış ivmesi sürecinde de yatay ya da düşen hareketleri gündeme geldi. Ama tüm bunlara rağmen çıkışını sürdürdü. Geçtiğimiz şubat ayından bu yana da yine düşüş eğilimi öne çıkmış görünüyor.

Firmanın son beş yıllık mali yapısı incelendiğinde güçlü bir kârlılık elde etme noktasında zorlandığını gözlemekteyiz. Son açıkladığı 2023 faaliyet döneminde ise zarara döndü. Geçtiğimiz yıl cirosunu yüzde 36 artırmasına rağmen giderlerin çok daha güçlü artış kaydetmesi, firmanın esas faaliyet kârını aşağıya çekmesine yol açtı. Buna ilave olarak 10,3 milyar TL tutarındaki Net Parasal Pozisyon Kaybı, firmanın yıl sonunda 3,8 milyar TL zarar açıklamasına sebep oldu. Geçen sürede güçlü kâr artışı gerçekleştiremediği gibi zarara dönmesi yatırımcı beklentisini de ister istemez olumsuz yönde etkiliyor.

Hissede istikrarlı bir çıkış yaşanabilmesi için firmanın gelir ve kârlılıkta güçlü bir yükseliş sergileyebilmesi önemli.

ÖZVARLIK YAPISI DAHA DA GÜÇLENDİ

SORU- İndeks Bilgisayar’ın borçluluk yapısı ile ilgili bilgi alabilir miyim?
İlhan Aykan

CEVAP- Firmaların ticari hayatlarında borç ve alacaklarının olması olağan durumlardır. Bunun yanı sıra şirketlerin gerek faaliyetlerini yürütebilmeleri gerekse yatırımlarını finanse edebilmeleri için dış kaynak ihtiyacı zaman zaman gündeme gelebilmekte. Bu ihtiyaç banka kredileri ile giderilebildiği gibi tahvil ya da bono gibi borçlanma araçları ile de temin edilebilmekte. Bu itibarla firmaların borçlanmalarını olağan bir gelişme olarak değerlendirmek gerekir. Bu noktada önemli olan firmanın borçluluk yapısını çevirebilecek düzeyde olmasıdır.

İndeks Bilgisayar, henüz yıl sonu mali verilerini paylaşmadı. Son açıkladığı 2023 dokuz aylık faaliyet döneminde net borçluluğunu 958 milyon TL’ye çıkardı. Bir önceki yılın aynı döneminde ise tutar 867 milyon TL seviyesinde bulunuyordu. Döviz pozisyonu ise 214,5 milyon TL ile artıda bulunuyor. Kur riskini üstlenmek istemeyen şirketin kasasında döviz fazlası olması temkinli yaklaşımda bulunduğu anlamına geliyor. Bununla birlikte söz konusu tutarın bir önceli yılın aynı döneminde 1,4 milyar TL olduğu düşünüldüğünde azalma yaşandığı anlaşılıyor. Tüm bunların dışında özkaynaklarının yüzde 50 büyümesi mali yapısının daha da güçlendiği anlamına geliyor.

Şirkete ait hisseler uzun vadede yükselişini koruyor. Arada kâr satışları gözlense de hissedeki istikrarlı çıkışın sürmesi hisseye yönelik talebin uzun vadede devam ettiği şeklinde okunmalı. Son bir ayda gözlenen çıkışın devam etmesi halinde hissenin şubat ayındaki zirvesi 2,25 TL’nin üzerine çıkması mümkün olabilecek.

Borsa güne yükselişle başladı

 

Küresel piyasalar yön arıyor

 

Fiyat hareketi güçlü hisseler (17.05.2024)

 

Yabancıların favori hisse senetleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 9,79
En Yüksek: 9,84
En Düşük: 9,46
Değişim 3,16 %
FK: 0,00
PD / DD: 0,51
İşlem Hacmi 1.502.933.085
Toplam Adet: 156.112.637
Ağırlıklı Ort.: 9,51
Son Değer: 6,20
En Yüksek: 6,18
En Düşük: 6,03
Değişim 2,65 %
FK: 6,65
PD / DD: 1,10
İşlem Hacmi 32.428.771
Toplam Adet: 5.307.061
Ağırlıklı Ort.: 6,08
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)