E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEmin Hitay: Yatırımcı nakitte, fırsat bekliyor---

Emin Hitay: Yatırımcı nakitte, fırsat bekliyor

Emin Hitay: Yatırımcı nakitte, fırsat bekliyor
28 Haziran 2017 - 06:35 borsaningundemi.com

Bilyoner’in %50’sine sahip olan ünlü yatırımcı Emin Hitay, 2017'de yeni yatırım beklenmemesi gerektiğini belirterek, “Şimdi nakit kral, önümüzdeki yıl çok sayıda satış ve devir olacak. Herkes fırsatları bekliyor” dedi

Türkiye ekonomisi büyümede gaza bastı ancak yeni yatırım haberlerinde bir artış yok. Türkiye’nin girişim sermayesi alanında önemli yatırımcılarından Emin Hitay’a göre bir süre daha da olmayacak. “Şimdi nakit kral” diyen Hitay’a göre önümüzdeki yıl çok sayıda satış ve devir olabilir ve elinde nakti olan bu satışları bekliyor. “Pek çok fırsat çıkacak, özellikle de önümüzdeki yıl” diyen Hitay, bu yatırım planı olanların yeni yatırımdan ziyade bu konsolidasyonu beklediğini anlattı.

Hitay Holding Başkanı Emin Hitay’ın şu anki portföyünde bulunan şirketler arasında sistem entegrasyon ve saha hizmetleri şirketi Teknoser; online araştırma şirketi DORinsight ve bünyesinde faaliyet gösteren izinli veritabanı Napolyon.com; Türkiye perakende pazarına özel, verimlilik artışına odaklanan stok, kampanya ve ödeme sistemleri çözümleri sunan şirketi 2Nokta; güvenlik teknolojileri çözümleri sunan Exim ile Türkiye’nin ilk yasal online spor ve şans oyunları platformu Bilyoner.com yer alıyor.

Toparlanma uzun sürer

2017 yılının çok iyi başladığını vurgulayan Hitay tüm şirketlerinde ilk çeyrek sonuçlarının hedeflerin üzerinde geldiğini belirtti. “Beklentinin karşılanması bile bu devirde bir başarı. Bilyoner’de Nisan da Mayıs da hedefl erin üzerindeyiz. Çok memnuniyet verici. İkinci çeyrek de iyi gidiyor” diyen Hitay, Katar krizi gibi gelişmelerin piyasada tedirginlik yarattığını söyledi.
Teknoser şirketinde uzun süreli kontratları olduğunu ve yüzde 50 garantili satış sistemi ile çalıştıklarını belirten Hitay şöyle devam etti: “Büyük bir sıkıntı olmazsa toparlanma başladı. Tabii geçen yıl çok kötü olduğu için bu yıl beklentiler düşük tutuldu, bunun etkisi var. Ayrıca geçen yıl piyasada talep çok sıkıldı, bu yıl o talep de harekete geçti. İkinci yarıda da toparlanma devam edecek. Yılı yüzde 4 büyüme ile kapatabiliriz. Ancak önümüzdeki kısa vadeli bir toparlanma süreci değil, 4-5 yıl devam edebilir. Önümüzde birkaç yıl öncesinin o güzel günleri yok tabii, o güzel günler bitti; dünyada yok. Her yer kaynıyor. Burada inşaat sektörünün performansı da dikkatle izlenmeli.”

Endonezya’da kazmayı vurdu

Endonezya’daki jeotermal enerji projelerine başladıkları bilgisini de veren Emin Hitay, önümüzdeki yıl ilk çeyrekte kuyu açma sürecinin başlayacağını söyledi. “Kazmayı vurduk diyebiliriz. Ancak çok maliyetli, çok zaman alan, çok bürokrasi olan işler. Çok hızlı ilerlemez” ifadesini kullanan Hitay halen Endonezya Fahri Konsolosu. Hitay, Endonezya’nın da en büyük derdinin Türkiye gibi bürokrasi olduğunu söyledi. Regülasyonla ilgili netlik olmaması, zorluklara neden oluyor. Kişi başına gelirin 3500 dolar olduğu Endonezya’da büyük bir potansiyel olduğuna inanıyor Hitay. Yatırımlarının tam kapasite ile üretime geçmesi için 5 yıllık bir süreç öngörüyor.

Milli Piyango'da zorlu rekabet

Türkiye’de yeni bir yatırım planlamıyor Hitay. Peki ya Milli Piyango ihalesi? Varlık Fonu’na geçen Milli Piyango’nun bundan sonraki süreçte operatör kimliği olan bir şirkete devredilebileceğini düşünüyor. Burada kurucularından olduğu ve 2006 yılında yüzde 20 payını 80 milyon dolar karşılığında Intralot’a sattığı İntertek firmasını önemli bir aday olarak görüyor. Milli Piyango’nun altyapı yönetimini yapan IGT de önemli bir aday. Burada ciddi bir rekabet yaşanabileceğini öngören Hitay, ilgilenen farklı yabancı firmalar da olduğunu ve Milli Piyango etrafında yoğun bir mücadele olacağını vurguladı.

Yüzde 20 faizi ödeyecek kâr nerede?

Emin Hitay, neden yatırımların artmayacağını şu sözlerle anlattı: “Bankalar yüzde 7 garantiden yararlanmak için KGF’ye yüklenince mevduat yetersiz kaldı. Faizler müzayede gibi artarak yüzde 17’leri bulunca kredi faizi yüzde 20’lere tırmandı. Bu ortamda iş yapıp kredinin faizini çıkaracaksın, üstüne de kâr edeceksin. Çok zor; onun için yatırım yapılmaz bu ortamda.” (Dünya / Özlem Ermiş Beyhan)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)