E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEmeklilik yatırımları nasıl yönetilmeli?---

Emeklilik yatırımları nasıl yönetilmeli?

Emeklilik yatırımları nasıl yönetilmeli?
17 Şubat 2021 - 16:56 borsaningundemi.com

Onlarca yıllık çalışmanın karşılığı olan emekli ikramiyeleri aynı zamanda bir yatırım niteliği taşıyor. Söz konusu yatırımlarınsa değerini kaybetmemesi için doğru yönetilmesi gerekiyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Emeklilik ikramiyelerini yatırıma yönelten birçok yatırımcı kötü tercihler sebebiyle olması gerekenden çok önce ikramiyelerini kaybetme riskiyle beraber yaşıyor. Ancak Financial Times yazarı Faith Glasgow’a göre bazı temel ilkeler ve uygun bir planlama emeklilik yatırımlarında büyük fark yaratabilir. Glasgow yazısında sürdürülebilir bir gelir için yatırım yönetme yöntemlerini inceliyor.

Varıklarınızı toparlayın

Emeklilik yatırım firması L&G’nin Genel Müdürü Emma Byron öncelikle tüm yatırımlarının ve eski emekli aylıklarının bir araya getirilmesini tavsiye ediyor. Byron, “İngiltere’de 19,4 milyar sterlin değerinde 1,6 milyon sahipsiz emeklilik yatırımı bulunuyor. Geçmişteki çalışmalarınızda herhangi bir aksaklık varsa bir emeklilik izleme hizmeti kullanın” ifadelerinde bulundu.

Emeklilik yatırımları için gerçekçi bir hedef belirlemek de ciddi bir önem taşıyor. Danışmanlar arasında uzun zamandır kabul edilmiş olan bir kural, yatırımların yüzde 4'ünün emeklilik yoluyla sürdürülebilir olmasıdır. Ancak daha esnek bir yaklaşım da özellikle piyasada oynaklık görüldüğü zamanlarda tercih edilebilir. Eğer hayati harcamaları karşılayacak bir gelir varsa bu tip yüksek oranlı yatırımlardan kaçmak zorunda kalınmayabilir.

Yatırım danışmanlığı şirketi Octopus Wealth'in ortaklarından Simon Cahill, "Daha iyi durumdaki yatırımcılar, değişen ekonomik ortamımızın emeklilik tasarruflarını nasıl etkilediğini ve esnek olunması gerektiğini anlayabiliyorlar" açıklamasında bulundu.

Piyasa düşüşleri bariz bir değişikliktir, ancak yüksek enflasyonun uzun bir süre devam etmesi de aynı zamanda portföyünüzün gerçek değerini aşındırabilir ve para çekme konusunu yeniden düşünmeyi tetikleyebilir.

Portföy yönetimine dikkat

Bir sonraki aşamada varlık tahsislerinin göz önünde bulundurulması gerekiyor. Bir süre önceki yaygın eğilim emeklilerin güvenlikli ve sabit gelirli tahvilleri tercih etmesi yönündeydi. Ancak eğer 30 yıl sürecek bir emekliliği finanse etmeyi ve uzun vadeli enflasyondan korunurken gelirinizi arttırmayı planlıyorsanız aynı zamanda hisse senetlerine de yatırım yapmanız gerekiyor.

Nakit konusunda ise farklı yöntemler uygulanabilir. AJ Bell’in Baş Yatırım Sorumlusu Kevin Doran anında ulaşılabilen gelirlerde görünürlüğü olmasının stresi azaltma yönünden yardımcı olabileceğini belirtiyor. Bu sayede yatırımcının yatırım planına sadık kalarak borsalar düşüş gerçekleştirdiğinde panik satışları gerçekleştirmeyeceğini belirtiyor.

Doran, nakit, tahvil ve hisse senetleri arasında yüzde 10-45-45’lik bir bölünmüş yatırım planını öneriyor. Portföyün tahvil ve özkaynak unsurlarından elde edilen gelirler ilerideki birkaç yıllık gelirin her zaman risksiz bir ortamda güvenli bir şekilde saklanmasını sağlamak için kullanılabilir.

Ancak varlık danışmanlığı şirketi Succession Wealth’in Finansal Planlama Uzmanı Paul Campion herkese uygun tek bir çözümün mümkün olmadığını belirtiyor. İnsanların risk algıları oldukça farklı olduğundan yatırımlar konusunda daha geniş çerçevede planlamalar da yapılabilir. Campion sürekli emekli maaşı olan bir kişinin hayatı boyunca serbest çalışmış ve emeklilik yatırımından başka dayanağı olmayan birine göre emeklilik yatırımlarında çok daha fazla riske tahammül etme kapasitesi olduğunun altını çiziyor.

Yatırımlarınızı çeşitlendirin

Bir yatırım yaparken çeşitlendirmek yani farklı alanlarda, farklı biçimlerde ve aynı zamanda farklı varlık sınıflarına yatırım yapmak her zaman mantıklı bir tercihtir. Bu tip yaklaşımlar üzerine on yıllardır çalışılıyor ve bu yöntem aynı zamanda gelir sağlayan yatırımlarda saplanıp kalma olasılığını azaltıyor.

Campion konuyla alakalı, “Sadece gelir sağlayan hisselere yatırım yapmak borsanın diğer bölümlerindeki önemli fırsatları kaçırmak anlamına geliyor. Teknoloji hisseleri geçmiş yıllarda bunun en önemli örneklerinden oldu” ifadelerine yer verdi. Finans uzmanı mevcut “doğal” verimle birlikte hedef çekilme oranında hisse satışlarının birleştiği “toplam verim” bakış açısını benimsiyor.

Yatırım danışmanlığı firması Killik’in Yönetilen Portföy Hizmetleri Başkanı Mark Gilligan portföydeki hisse senetleriyle baş edebilmek için uzun vadeli özkaynak risk primi kriterinin oluşturulmasını öneriyor. Gilligan, “Yatırımcılar bu ölçütü gelir takviyesinde sermaye kazançları kullanmak için bir kıstas olarak kullanabilir. Eğer portföyleri yüzde 2'lik bir getiri sağlıyorsa, portföyünün gerçek değerini korurken yılda yüzde 3 civarında sermaye kazancı elde etmek makul karşılanabilir” ifadelerine yer verdi.

Portföylerin aktif ya da pasif yönetilmesi konusunda ise AJ Bell’den Kevin Doran ek maliyetler ve sağlanabilecek ek getiriler sebebiyle seçimin tamamen kişisel tercihe kaldığını belirtiyor. Buna karşın Octopus Wealth’ten Simon Cahill pasif yatırımların uzun vadede her zaman aktif portföy yönetiminden daha fazla getiri sağladığına dikkat çekiyor.

Yatırım konusunda yardım almak gerekli mi?

Glasgow emeklilik yatırımlarıyla ilgili en büyük soruyu ise en sona saklıyor: Finansal danışmanlık almak emeklilik için mantıklı mı? Doran konuyla ilgili açıklamasında tüm göstergelerin bu yatırımları kayda değer olduğunu kanıtladığını belirtiyor. Doran, “Bir yatırım danışmanı kullanan yatırımcılar piyasadaki kriz zamanlarında temel planlarına sadık kalmaya daha yatkınlar. Bir sonraki nesillerine miras bırakma olasılığı yüksek yatırımcılar için finansal danışmanlar vergi verimliliği üzerinden nasıl yatırım yapılacağı konusunda tavsiye vermek için iyi bir konuma sahiptir” ifadelerine yer verdi.

40’lı yaşlardakiler için 4 yatırım tavsiyesi

 

Buffett'ın gizlice yatırım yaptığı 3 hisse

 

Borsalarda felaket senaryosunu oluşturacak 3 etken

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)