E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Emeklilik yatırımlarında portföy dağılımına yönelik birçok çözüm var. Hangi dağılım modelinin tercih edileceği ise birçok faktörün yanı sıra yaş, gelir, birikim miktarı ve risk iştahı gibi unsurlara da bağlı. Bir yatırımcının gelir kaynaklarının temel yaşam masraflarını karşıladığı durumlarda %70 hisse ve %30 tahvilden oluşan bir portföy, düşünüldüğü kadar riskli olmayabilir.
Elbette bu oran oldukça agresif bir yatırım stratejisi. Özellikle de 50 yaş ve üzerindeki 2000’lerin borsa çöküşlerine tanıklık etmiş yatırımcılar için. Ancak Wall Street Journal’ın haberine göre bugün birçok finansal planlama uzmanı düşük faiz oranları, hareketsiz tahvil getirileri ve yüksek enflasyon ihtimalinin finansal sağlığa bir tehdit oluşturduğunu düşünüyor. Bu nedenle de emeklilerin birikimlerinin büyük bir bölümünün hisselerde durması tavsiye ediliyor.
Hisseler yatırımcılara tahviller gibi sabit getirili yatırımlardan daha yüksek getiri sağlarken, aynı zamanda daha yüksek risk anlamına da geliyor. Yakın zamanda Finans Planlama Uzmanı Joe Tomlinson tarafından yapılan bir araştırma yüksek hisse dağılımlarının ilerleyen yaşlarda birikimlerden sağlanacak gelirleri nasıl etkilediğini inceliyor.
Emeklilik yaşındaki bir çift, geleneksel portföy modeli olan %60 hisse ve %40 tahvil dağılımıyla, %75 hisse ve %25 tahvil dağılımı arasında karar vermeye çalışıyor. Çift 30 yıllık bir emeklilik planlıyor ve 1 milyon dolar birikimleri var. Tomlinson’ın araştırmasında kişilerin emeklilik birikimlerinden çekmesi gereken para miktarı hesaplanıyor. Her yıl çekilecek miktar mevcut birikimlere göre belirleniyor ve bu nedenle yatırım performansına göre değişiklik gösteriyor.
İyi performans daha fazla para çekebilmek anlamına gelirken, düşük performans çekilen paranın daha az olacağına işaret ediyor. Bu analizin sonucunda Tomlinson daha yüksek bir hisse dağılımının düşünüldüğü kadar korkutucu olmadığını ortaya koyuyor. 30 yıllık bir emeklilik sürecinde %75-%25’lik dağılıma sahip bir portföyde yıllık ortalama çekilebilecek para daha yüksek oluyor. Ancak bu fark geleneksel modele kıyasla 3 bin dolardan daha az getiri sağlıyor. Dahası araştırmaya göre %60-%40’lık geleneksel model ve %75-%25’lik model arasında binlerce piyasa senaryosundaki potansiyel sonuçlar çoğu zaman paralellik taşıyor.
borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre %75-%25’lik model daha yüksek getiri sağlıyor ancak her iki dağılımda da yüksek miktarda hisse yatırımı bulunuyor.
Aradaki en büyük fark ise risklerin daha yüksek olması. Hisseler doğaları itibarıyla kısa vadede tahvillere kıyasla çok daha belirsiz ve yüksek volatiliteli. Hisselerden sağlanacak getirilerin herhangi bir garantisi yokken, tahvil getirileri daha fazla istikrar vaat ediyor.
Altının kilogramı 496 bin liraya geriledi
ABD verisi sonrası piyasalar hareketlendi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Benim önerim yatırım fonlarından yabancı olanlar, aynı anda hem dolar hemde hisse senedi yatırımı yapmış oluyorsunuz. BES fonlarında ise karma ve değişken fonları tercih etmek en mantıklısı.
Hangi hisseyi alsam hep ala vere dala vere ele vere sömürü tahta sahibi ne isterse o oluyor isterse dibe isterse uzaya çıkarıyor doğru düzgün yasa lazım adalet lazım bir hissedar hisse alıyorsa ona ceza veriliyor resmen soygun yok otamatik durdurma yok birleşme yok tahssisli yok bedelli bedelsiz geçmiş yıl zararları yedek akçe sıkıntı büyük
ABD den hisse senedi alarak büyük yatırım yapabilirsin. Ülkemizde emeklılık fonları tamamen tırt. ETeryum al. btc al. bunlarda olsun. Temettü veren hisse senedi ve gr altında olsun. emeklılık fonları dumen.
Halkbankası yerine herhangi bir hisse alsaydım şuan karlı bir yatırım yapmış olabilirdim. Maalesef hayallerim yıkıldı.
Türkiye'nin emeklileri için geçerli olmayan portföy.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:43)