E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
İkinci Dünya Savaşı ile Soğuk Savaş arası dönemde doğan bireyleri tanımlayan “Baby Boomer” jenerasyonu 60 ila 78 yaş aralığına ulaştı. Bu nesil artık ya emekli ya da emekliliğine çok az bir süre kaldı. Dolayısıyla bu jenerasyondakilerin yatırım tercihlerinin de önemli ölçüde değişmesi beklenir.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, işgücünden bir kez ayrıldıktan sonra çoğu yatırımcı portföylerinde daha fazla büyüme yerine daha fazla gelir arar ve anaparalarını mümkün olduğunca korumak ister. Ancak bu hedeflere ulaşmak için bazı yatırım stratejilerinin kombinasyonları gerekebilir.
Her bir yatırımcının belirlediği hedefler ve risk toleransı farklıdır. Dolayısıyla bir yatırımcı için çözüm olan strateji bir başkası için fayda sağlamayabilir. GoBankingRates’in haberinde tüm bunlar göz önünde bulundurularak boomer’lar için uygulanabilecek 5 yatırım stratejisine yer veriliyor:
Kiralık gayrimenkul
Kiraya verilebilecek gayrimenkul varlıkları satın almak hem gelir hem de değerleme sağlayabileceğinden boomer’lar için harika bir yatırım olabilir. Kiralar genellikle düşüş değil aksine yükseliş eğilimindedir. Bu da enflasyona ayak uyduran hatta aşabilen bir gelir akışı sağlamaya yardımcı olur. Mülkü bir kez satın aldığınızda hem kendinizi meşgul etmek hem de gelirinizi en üst düzeye çıkarmak için emlak işlerine kendiniz bakmayı tercih edebilirsiniz ya da pasif gelirin tadını çıkarmak için bir emlakçı ile anlaşma sağlayabilirsiniz.
Yüksek oranlı temettü hisseleri
Yüksek oranda temettü ödeyen birinci sınıf hisse senetleri hem güvenilir bir nakit akışı hem de sermaye getirisi sağlamanın potansiyel bir yoludur. 25 yıl gibi uzun bir süre boyunca temettü ödeyen yüksek kaliteli temettü hisseleri sundukları oranlarla boomer’lar için oldukça makul bir yatırım stratejisi sağlıyor.
ABD borsalarında S&P 500 Endeksi’nde yer alan Coca-Cola, Pepsi, IBM, Clorox ve Johnson & Johnson gibi tanınmış şirketlerin hisseleri de temettü hissesi konumunda. Zira söz konusu şirketlerin hızlı büyüme dönemleri geride kalmış olsa da bu hisseler artan gelir akışı ve borsaya erişmek için sağladıkları daha risksiz bir yol sunmaları nedeniyle yatırımcıların tercihleri arasında yer alıyor.
Tahvil varlıkları
Tahvil varlıkları devletlerin veya özel şirketlerin bir nevi borç varlıkları olarak düşünülebilir. Tahvil piyasasında özellikle güçlü olan devletlerin tahvil varlıkları en güvenli yatırım araçlarından biri olarak kabul edilir. Dünyanın en büyük tahvil piyasasını da ABD Hazinesi tahvil varlıkları oluşturur. Yatırımcıların tahvil yatırımlarında dikkat etmesi gereken en önemli nokta ise getiri oranı ile enflasyon arasındaki ilişkidir.
Hazine tahvilleri ile ilgili popüler bir strateji, faiz oranlarındaki dalgalanmaları yumuşatmaya yardımcı olabilecek bir merdiven oluşturmaktır. Örneğin, beş yıllık bir merdiven oluşturmak için, o merdivenin her basamağı için bir tahvil satın almanız gerekir. Yatırım yapmak için 50.000 dolarınız varsa, bir yılda vadesi gelen 10.000 dolarlık bir tahvil, iki yıl içinde vadesi gelen 10.000 dolarlık bir tahvil satın alırsınız ve merdivenin beş yılını doldurana kadar bu şekilde devam edersiniz. Ardından, her tahvil her yıl olgunlaştıkça, gelirleri beş yıl içinde vadesi dolacak yeni bir tahvile yeniden yatırırsınız.
Bu merdiven stratejisinin ardındaki temel ilke, kendinizi faiz oranlarındaki değişikliklerden korumaya yardımcı olurken bir dizi getiri elde etmenizdir. Oranlar yükseliyorsa, vadesi gelen tahvillere her yıl daha yüksek oranlarda yatırım yapmış olursunuz. Oranlar düşüyorsa, birkaç yıl boyunca mevcut en yüksek oranlarda paranızı kilitleyebilirsiniz.
Hedef tarihli fonlar
Uygulamalı bir yatırım türü arayan yatırımcılar içinse hedef tarihli fonlar ihtiyaçları karşılayabilir.
Söz konusu fonlar yaşınıza göre otomatik olarak portföy dağılımını değiştirir ve yıllar geçtikçe daha az risk alır. Bu strateji öncelikle hisse senetleri gibi büyüme yatırımlarına ayrılan tahsisatı azaltılmasını ve sabit getirili yatırımlara ve hatta nakit benzerleri varlıklar gibi daha muhafazakar seçeneklere varlıklarınızın eklenmesini sağlar.
Endeks fonları
Emeklilik çağına gelen yatırımcıların portföylerini büyük oranlarda borsada tutmamaları gerekir. Ancak yatırım hedeflerinize ve risk toleransınıza bağlı olarak piyasadan tamamen çekilmek de aynı derecede yanlış bir tercih olabilir.
70 yaşındakiler bile emekliliklerinde 20 yıldan fazla bir ömre sahip olabilir. Düşük getirili yatırımlar, enflasyon ve vergiler hesaba katıldıktan sonra pozitif bir reel getiri bile sağlamayabilir.
S&P 500 gibi borsa endeksleri uzun vadede ortalama %10'luk bir getiriye sahiptir. Bu oran ana paranızı sürdürmek için gereken büyümeyi sağlamaya yardımcı olur. Zira S&P 500 Endeksi’nde 20 yıllık bir süre boyunca tutulan hiçbir yatırım para kaybetmemiştir.
Diğer bazı varlıklardan daha değişken olsa da bir S&P 500 endeks fonunu ne kadar uzun süre tutarsanız, gerçekten para kaybetme olasılığınız o kadar az olur. Bu da S&P 500 endeks fonu yatırımını bir baby boomer portföyünün en azından bir kısmı için iyi bir seçenek haline getiriyor.
Piyasalarda riskler artsa da borsa hâlâ kazandırabilir
New York Borsası yükselişle açıldı
Fed ‘sert iniş’i mi çağırıyor?
Wall Street kaderini FED değil bilançolar çizecek
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
1-vadeli bankada altın hesabı açılabilir. 2- Tc de kayıtlı krıpto cüzdan açarak btc eteryum gibi popüler ilk hacilmli 5/ 10 kripto alınabilir. 3 - harlka arz lara katılıp almak 500 tl mesela, karlıken satıp diğer hisseye kar ile yönelebilirsiniz.yani, hisse senedi ama varlığı 10 yıldan fazla ülkemızde lokomotif olan temettu veren hisse senedi olabilir. bunlar maaşınızın 10 / 1 yada 300 - 500 - 1000 gibi bütçenize göre ayarlanabilir. bu program en az 3 yıl en fazla 5 - 10 yıl gibi düşünülmeli. küçük birikim güzel bir rakama dönüşebilir. yoksa çalış çalış 35 yıllık memurda ev alamıyor. bu ulke ile alakalı
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:01)