E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
UC Berkeley ekonomisti J. Bradford DeLong, Elon Musk'un Tesla'yı viral hisse senetlerine dönüştürdüğünü söylüyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Ekonomist J. Bradford DeLong, Tesla'nın piyasa başarısının CEO Elon Musk'un vaatlerini sürdürme becerisine bağlı olduğunu ve bunun şirketin gerçekte ne sunduğuyla alakası olmadığını düşünüyor. DeLong, “Wall Street spekülatörlerinin bakış açısından Tesla, rulet çarkında seken bir topa benziyor: Bir teknoloji balonu, bir çeşit kumarhane oyunu” diyor.
Başarısız fikirlerin çığırtkanlığı
Insider’dan Filip de Mott’un haberine göre, Project Syndicate için yazdığı köşe yazısında DeLong, Musk’ın Tesla’yı, pil geliştirmeleri veya elektrikli araç buluşları gibi teknolojileri desteklemek için kullandığını belirtiyor. Ancak DeLong, Musk'ın 2018 yılında Tesla ile mutabakata varılan ve şirketin belirli bir piyasa değeri eşiğine ulaşması durumunda kazanılan maaş paketinin tüm gerçek değeri açığa çıkarmasından bu yana, bunun yerine şirketin henüz başaramadığı fikirlerin çığırtkanlığını yapmaya başladığını söylüyor. DeLong buna otonom sürüş, insansı robotlar ve yapay zekalı süper bilgisayarı da dahil ediyor.
DeLong, “Önümüzdeki birkaç yıl içinde varlıklarını elden çıkarmayı planlayan tüm mevcut Tesla hissedarları için her şey, şirketin artık viral hisse senetleri gibi davranan hisselerinin başarılı olmasına bağlı ve Musk bu hedefe doğru özenle çalışıyor. Neredeyse hiç uzun vadeli Tesla hissedarı bulunmadığından, piyasa, şirketin kendisini kalıcı, kâr getiren bir organizasyona dönüştürmeye çalışan bir CEO'nun eksikliğini pek umursamıyor” diye yazıyor.
DeLong, Musk'ın Tesla'yı bir otomobil şirketi olarak görmenin temelde yanlış bir çerçeve olduğunu söylediği son kazanç yorumlarına dikkat çekiyor ve “Bunun yerine CEO, yatırımcılara kendilerini bir yapay zeka veya robotik firması olarak değerlendirmeleri çağrısında bulunuyor” şeklinde yazıyor.
Ancak DeLong'a göre, ‘otomotiv gelirleri’ şirketin satışlarının yüzde 80'inden fazlasını oluşturduğundan, bu durum ilk çeyrek sonuçlarının gerçekte gösterdikleriyle örtüşmüyor. DeLong, “Otomobil üretimi önemli ölçek ekonomilerine sahip olsa da, değer önerisi, sıfır maliyetle 'bir kez yazıp her yerde kullanabileceğiniz' bilgi teknolojisi düzeyine yaklaşmıyor” diye yazıyor.
Viral hisse senedi (meme stock)
Yine de şirketin son dönemdeki kazanç yorumları Wall Street'teki pek çok kişinin güvenini artırmış gözüküyor. Bundan önce, çoğu kişi Tesla'nın büyüme hikayesinin bu yıl idari tartışmalar ve elektrikli araçlara olan talebe ilişkin belirsizlik nedeniyle kötüye gitmesinden endişeliyken beklenenin gerçekleşmediği görülüyor.
Ancak Tesla’yı bir çeşit viral hisse senedine benzeten ilk kişi DeLong değil. Geçen ay yatırımcı Roger McNamee de, hissedarların Musk'ın anlatının merkezinde olmadığına karar vermesi durumunda hisse senedinin bir otomobil şirketi gibi işlem görmeye başlayacağı konusunda uyarmıştı.
Benzer şekilde, açığa satış efsanesi Jim Chanos da, Tesla'yı temel analiz verilerine dayalı hisselerden çok Musk üzerinden işlem gören bir ‘umutlar ve hayaller’ hisse senedi olarak nitelendiriyor.
Tesla'da açığa satış yapanlar 5 milyar dolar kaybetti
Tesla hisseleri piyasa öncesi işlemlerde sert yükseldi
Tesla hisseleri yükselişe hazır mı?
Musk'ın 'daha ucuz model' sözü Tesla hisselerini uçurdu
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Riskli piyasalar demek yani borsalar ve kripto paralar hayalleri satar, gerçekleri satarlar.
hayal yada gerçek ama adam başırıda destan yazıyor .keşke Türkiyede de böyle bir patron çıksada onur duysak malesef borsamızda bir kaç patron var onlarda borsada soygunla gurur duymalı hürriyet patronu tam 40 günden beri satış yapıyor spk görmüyor acaba soygunçulukta nam mı alacak ona soyguncluk kupası verilmeli.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:51)