E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıElmas endüstrisinin başı dertte---

Elmas endüstrisinin başı dertte

Elmas endüstrisinin başı dertte
06 Haziran 2024 - 16:05 borsagundem.com

Elması sektöründe fiyatlar düşüş eğilimini sürdürüyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bu yıl fiyatların yüzde 6 oranında düşmesinin ardından elmas sektörünün başı dertte. Uzmanlar, bunun sorumlusu olarak laboratuvarda üretilen elmaslardaki hızlı büyümeyi gösteriyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, elmaslar tüketicinin gözündeki ışıltısını yitirdi; sektör profesyonelleri ise alarm veriyor. E-ticaret mücevher şirketi Angara'nın kurucusu ve CEO'su Ankur Daga, “Elmas endüstrisinin başı dertte” diyor.

Gelecek yıl yüzde 20 oranında düşüş endişesi

Fortune’dan Sasha Rogelberg’in haberine göre, Zimnisky Küresel İşlenmemiş Elmas Fiyat Endeksi'ne göre değerli mücevherin fiyatları yalnızca bu yıl yüzde 5,9 oranında düştü. Ankur Daga, sektörün geleceğinin kasvetli olduğuna inanıyor ve doğal elmas fiyatlarının gelecek yıl ilave yüzde 15 ila yüzde 20 oranında düşmesini bekliyor.

Değer bakımından dünyanın en büyük elmas üreticisi olan De Beers, yirmi yıl içindeki en kötü yılını geçiriyor. Ana şirketi Anglo American’ın ayrılma kararı vermesinin ardından işler De Beers için daha da kötü gidiyor. Anglo American, bu kararın kendisi ve De Beers için nasıl bir stratejik fayda sağlayacağına dair bilgi vermezken, CEO Duncan Wanblad şirketin yaşadığı zorlukları kabul ediyor.

Wanblad, yeniden yapılanmayla ilgili olarak Mayıs ayı medya görüşmesinde “De Beers harika bir varlık grubu ve harika bir iş. Bir döngünün en altında yer alıyor. Bu döngü temel olmaktan çok makroekonomik” şeklinde konuşmuştu.

Pandemi milat oldu

Elmas endüstrisi, pandeminin başlangıcından bu yana, alışveriş yapanların çevrimiçi alışveriş sepetlerini lüks ürünlerle doldurmasıyla hızlı bir servet değişimi yaşadı. Ancak pandeminin etkisi azaldıkça mücevhere olan talep de azaldı.

Elmas perakendecilerinin sıkıntıları, Z kuşağının evlilikten hoşlanmaması ile daha da arttı; bu da nişan yüzüğü ihtiyacını azaltmanın yanı sıra daha geniş bir lüks durgunluğuna da yol açtı. Büyük harcama yapmak isteyenler pahalı ürünler yerine deneyimlere yöneliyor. Ancak Daga, sektördeki krizin ardındaki en büyük suçlunun kendi yaratımından kaynaklandığını söylüyor. Daga, “Asıl sorun, laboratuvarda üretilen elmasların hızlı büyümesi” diyor.

Sentetik elmaslar, gerçek sorunlar

Yapay ve sıkı bir şekilde kontrol edilen yüksek basınçlı laboratuvarda üretilen elmaslar, çıkarılan eşdeğerlerinden yüzde 60 ila yüzde 85 daha ucuz. Bu durum, daha uygun fiyatlı mücevherler arayan Z kuşağının ve Y kuşağının dikkatini çekiyor. Grup aynı zamanda madencilik sektörünün çevre ve çalışma koşullarıyla olan tartışmalı ilişkisine de uyum sağlıyor. Laboratuarda yetiştirilen elmasları üretme teknolojisi 1950'lerden beri mevcut olmasına rağmen, artık o kadar optimize hale geldi ki, mücevher birkaç saat içinde üretilebiliyor.

Endüstri analisti Edahn Golan'a göre, ürüne duyulan istek, çıkarılmış elmaslardan hızla pazar payı almış durumda. Elmas takı ürünlerinin yüzde 13,5'i, laboratuvarda üretilen mücevherler içeren en büyük elmas tüketicisi olan ABD'de satılıyor. Daga, ABD'de satılan nişan yüzüklerinin yarısının bu yıl laboratuvarda üretileceğini söylüyor.

De Beers gibi şirketler için laboratuvarda üretilen elmaslara duyulan özlem, sektördeki yavaşlamayla birleşince işlerin aksamasına neden oluyor. Lightbox markası aracılığıyla sentetik taşlar satmasına rağmen, mücevherlere olan talebin genel olarak düşmesi, şirketin geçen Eylül ayında fiyatları yüzde 40'tan fazla ve yılın başında da yüzde 10 oranında daha düşürmesine neden oldu.

De Beers’da strateji değişikliği

Anglo American'dan ayrılmasının ve sektör genelinde elmas fiyatlarındaki büyük düşüşün ardından De Beers, yenilenme yoluna gitti. Sentetik elmasların toptan satış fiyatı Lightbox'ın üretebileceğinden daha düşük olduğundan şirket, laboratuvarda üretilen elmas girişiminden vazgeçerek çabalarını çıkarılmış elmaslara odaklama kararı aldı.

CEO Al Cook bir röportajda, “Bunu nasıl yapacağımızı biliyoruz ve başarılı günlerimize geri döneceğiz. Bütün bunlar, doğal elmasları laboratuarda üretilenlerden ayırmaya yönelik büyük bir tema altında bir araya geliyor” diyor.

De Beers, ilk kez altı yıl önce üretmeye başladığı Lightbox taşlarını, yaklaşık bir yıl içinde stoklar bitene kadar satmaya devam edecek. Cook bunun yerine laboratuvarda üretilen elmasların sürekli düşen maliyetlerine güvenerek, sonuçta ürünün ucuzlukla ilişkilendirilen itici bir özelliği haline gelmesine neden olduğunu ifade ediyor. Bu arada De Beers, ayrıcalık arayan bir kitleyi ve onun parlaklığını yeniden yakalayabileceğine inanıyor. Cook, “Elmaslarımız kadar parlak değer yaratacağız” şeklinde konuşuyor.

Elmas piyasasında laboratuvar devrimi

 

G7 ülkelerinden Rus elmaslarına sınırlama

 

Elmas piyasası yeniden parlıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • baran06 Haziran 2024 16:55

    Çünkü bu elmaslar kanlı; Afrika ülkelerini en çok ta Güney Afrika nın fakir teneke barakalarda yaşamaya mahküm edilip içç savaşla çökertilip  bütün varlıklarının vampir gibi emen vakumlayan İngilizller ve yancılarının her birinin elinde kan vardır.