E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD ve İngiltere, Türkiye'den bu ülkelere yapılacak uçuşlarda yolcuların kabinde elektronik cihaz taşımasına güvenlik gerekçesiyle sınırlama getirirken; İstanbul'un transit uçuş merkezi olarak cazibesini azaltabilecek bu adım, kalıcı hale gelirse İstanbul'u bölgesel bir merkez olarak konumlandırmayı amaçlayan üçüncü havaalanı projesinin etkinliğini de sınırlayabilir.
Özellikle transfer yolcu kayıplarına neden olabilecek bu karar, THY'nin küresel rakiplerine karşı pazar payı kaptırması riskini beraberinde getirirken; THY'nin yanı sıra karadan etkilenecek Pegasus
İngiltere de, kamu güvenliği gerekçesiyle aralarında Türkiye'nin de bulunduğu altı ülkeden yapılan uçuşlarda kabin içine alınan elektronik cihazlara sınırlama getirdi. İngiltere'nin kararı, THY, Pegasus ve AtlasGlobal'i etkiliyor. Söz konusu gelişmenin Türk havacılık şirketlerinin yanı sıra, makro açıdan bakıldığında İstanbul'un bölgesel bir transit uçuş merkezi olarak konumlandırılması stratejisini olumsuz etkileyebileceğini belirten İş Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Esra Şirinel, uygulamanın üçüncü havalimanının Avrupa'daki diğer havalimanlarına karşı rekabet şansını azaltabileceğine işaret etti. Şirinel, "Üçüncü havalimanının en büyük amacı İstanbul'u bir hub olarak kullanmaktı. Ancak bu ve bunun gibi güvenlik önlemleri kalıcı olursa İstanbul'un transit uçuş merkezi cazibesini azaltabilir. Uygulamanın süresi uzayıp kalıcı hale gelirse üçüncü havalimanına yönelik beklentiler olumsuz etkilenebilir" diye konuştu. İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının yaklaşık 90 milyon yolcu kapasiteli birinci etabının 2018 yılı başlarında faaliyete geçmesinin hedeflendiği açıklanmıştı.
Deniz Yatırım Analisti Selim Kunter de, "ABD ve İngiltere'nin aldığı kararlar, bu bölgeye bakışı da olumsuz etkileyecek. İstanbul'a üçüncü havalimanı projesinde uzun vadeli hedef, buranın bir hub olmasını sağlamaktı. Ancak bu, İstanbul ve Dubai'nin bölgede bir hub olma özelliğini kıracak bir gelişme" dedi. THY KÜRESEL RAKİPLERE KARŞI PAZAR KAYBI YAŞAYABİLİR Kunter, özellikle Ortadoğu'dan İstanbul aktarmalı uçan yolcuların diğer ülke havayollarına kayabileceğine işaret ederek, "Örneğin Tel Aviv gibi şehirlerden ABD'ye uçacak yolcular Türkiye aktarmalı olarak uçmak yerine Lufthansa gibi havayolları ile Frankfurt aktarmalı uçmak isteyebilirler" dedi.
İş Yatırım'dan Şirinel,havacılık şirketlerinin gelirlerinde düşüş yaşanabilirve gelişmelerin Türk havacılık şirketlerinde gelir kaybına yol açabileceğini söyleyen "Karar kalıcı olursa THY'de özellikle transfer yolcular tarafında olumsuz etki bekleniyor.Ayrıca yüksek bir sezon olan yaz dönemine giriyor olmamız da önemli" dedi ve ekledi: "Karar ayrıca yolcularda psikolojik bir etkiye de neden olabilir. İstanbul'da güvenlik sorunu olduğunu düşünüp, bu noktayı kullanmak istemeyebilirler." Yaşanabilecek olası yolcu kaybının maliyetinin ise net olarak hesaplanamadığını belirten Şirinel, "Matematiksel olarak hesaplamak çok zor. Çünkü THY gelir dağılımını ülke bazlı olarak değil kıta bazlı açıklıyor" dedi. THY'nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, şirketin bölgesel gelir dağılımında kıta Amerikası'nın payı yüzde 14 seviyesinde bulunuyor. Söz konusu bölge şirketin satış noktası bazında gelir dağılımında ise yüzde dokuz pay sahibi. Pegasus yetkililerinin Reuters'a verdiği bilgiye göre, İngiltere uçuşlarının Pegasus'un 2016 yolcu sayısındaki payı ise yüzde 2-3 civarında bulunuyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:09)