Elektrik bundan birkaç yıl öncesine kadar kamu tekelinde sağlanan bir hizmetti. Ancak serbestleşme politikaları sonucunda “perakende elektrik” sektörünün iyiden iyiye oluşmaya başladığını görüyoruz. Birisi bunu “elektrik de artık çikolata, şeker gibi basit ve pazarlanabilir bir ürün haline dönüşüyor” sözleriyle tarif etmişti. Gerçekten de elektrik almak yakında bambaşka bir boyut kazanacak. Şöyle ki, bugün aylık elektrik faturası 133 lirayı geçen aboneler, serbest tüketici olabiliyor, yani elektriği istediği şirketten alabiliyor. 2015 yılından itibaren, bu hak tüm abonelere tanınacak. Yani Türkiye’deki 34 milyon elektrik abonesi serbest seçime gidecek. Daha şimdiden, şirketler arasında müşteri kapma yarışı başladı bile… İndirimli elektrikten, sabit fiyat garantisine, “Komşunu abone yap, prim kazan”dan, ücretsiz hayat sigortasına, pek çok kampanya abonelere sunuluyor. Giderek kızışacak bu rekabetin, elektrik sektöründe “müşteri kraldır” yaklaşımını ortaya çıkarması bekleniyor.
929 BİN SERBEST OLACAK 31 Ocak’tan itibaren yürürlüğe giren düzenleme doğrultusunda, elektrik faturaları 133 lirayı aşan, yani 4500 kWh ve üstü elektrik tüketen kullanıcılar, serbest tüketici haline geldi. Önceden bunun için aylık elektrik tüketimi alt sınırının 150 lira olması gerekiyordu. EPDK’dan edinilen bilgilere göre, Türkiye’deki serbest tüketici sayısı 929 bin 367 adete ulaştı. Bu sayı, daha önceden yapılan tahminlerin de yerinde olduğunu ortaya koyuyor. Alt sınırın 150 liradan, 133 liraya düşürülmesinden hemen önce konuştuğumuz Elektrik Dağıtıcıları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Arslan, “Türkiye’de bugün 500 bin serbest tüketici bulunuyor. Limit düşürüldüğünde sisteme 500 bin yeni serbest tüketici girecek” demişti. Şu anda yaklaşık 1 milyon serbest tüketiciye ulaşılmış olması, ocak ayından bu yana, yani yaklaşık yedi aylık dönemde 500 bin abonenin serbest seçime gitme hakkını kullandığını gösteriyor.
MECBURİ ALIMA AVANTAJ TOBB Enerji Sektör Meclis Başkan Yardımcısı Alpay Ünal, elektrikte serbest tüketici limitinin 133 liraya düşmesinin herkesten çok tüketicilerin işine yaradığını dile getirerek, şunları söylüyor: “Çünkü elektrik diğer ürünlerden çok farklı bir ürün. Modern yaşam düzeninde herkes kullanmak zorunda, vazgeçmek mümkün değil. Herkesin zaten bir aboneliği var, diğer sektörler gibi yeni bir ürün almaya dolayısıyla yeni bir masraf kalemi açmaya zorlayan bir alan değil. Müşteriler tarafından bakınca yeni masrafın aksine mecburen almak zorunda olduğunuz bir ürünü indirimli almayı ve hatta yanında hediyeler almayı sağlayan bir sistem. Bu nedenle aslında ekonomiye yeni bir boyut getiriyor ve ürün değil indirim/avantaj satıyoruz. Almak mecburiyetinde olduğumuz ürünü aynı kalite ile daha ucuza alma imkânı sağlıyoruz.”
YENİ BİR PAZAR DOĞUYOR Elektrik sektörünün devlet tekelinden çıkarak, özel sektör için bir rekabet alanına dönüşmesi şimdiye kadar alışılanın çok dışında bir pazarı da ortaya çıkaracak. Ernst & Young Türkiye, Enerji Piyasaları Danışmanlık Hizmetleri Müdürü Anıl Savaş Kılıç, doğacak yeni iş alanları ve bu alanda iş yapacak diğer sektörleri şöyle özetliyor:
Araştırma şirketleri: Halihazırda sektörde yeni yeni kapısı çalınmaya başlanan araştırma şirketleri, müşteriyi daha iyi anlamak zorunda olan elektrik sektörüne hatırı sayılır hacimlerde iş yapacaklar. Müşteriye etkisi: Diğer hizmet sektörlerindeki müşteri ilişkileri kalitesini artık elektrik sektöründe de görmeye başlayacağız.
Telekom / telekom altyapı şirketleri: Özellikle akıllı sayaçlarla birlikte elektrik dağıtım işi telekomdaki gibi akıllı şebeke yönetimi işine dönüşecek. Burada veri yönetimi kritik olacak ve telekom / telekom altyapı şirketleri bu alanda önemli işler yapacaklar. Müşteriye etkisi: Akıllı evler, mobil uygulamalar gibi katma değerli hizmetler hayatımıza girmeye başlayacak ve elektrik tedarikçimizi kolayca değiştirmemiz mümkün olacak.
Dijital yayıncılık, telekom, doğalgaz, gibi yüksek abone sayılarına sahip şirketler: Bu şirketler mevcut müşteri tabanının avantajını kullanabilecekleri elektrik işine girecekler. Müşteriye etkisi: Müşteriler artık bu tip hizmetleri tek bir firmadan paket halinde alabilecekler, bunun sonucunda daha hesaplı fiyatlara erişimleri artacak.
Reklamcılık: Bankacılık ve telekom sektöründe gördüğümüz büyük slotlar kaplayan reklam kampanyalarını elektrikte de görmeye başlayacağız. İlk başlarda kurumsal imaj ve farkındalık amaçlı hazırlanan reklamlar, sektör geliştikçe sürekli değişen kampanyalara özel hale gelecek. Müşteri kayıp oranları artmaya başladığında, Cem Yılmaz’ı elektrik reklamlarında görmeye hazır olun.
Yenilikçi firmalar: Sadece internetten satış yaparak düşürdükleri hizmet maliyetlerini, faturada indirime dönüştüren, farklı hizmetleri tek faturada toplayarak sürekli en uygun tarifeleri sizin yerinize seçen, mobil hizmetler gibi katma değerli hizmetler üreten firmalar da yavaş yavaş hayatımıza girmeye başlayacak. (Merve Erdil / Hürriyet)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.