E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye’de elektrik fiyatları, altın ve dövizde olduğu gibi vatandaşın düştü-yükseldi ya da düşecek-yükselecek diye yakından izlediği bir gösterge değil. Eh bu da normal tabii. Çünkü vatandaşı ilgilendirecek ölçüde tabana inmiş bir elektrik piyasası yok. Peki bu elektrik piyasası yok anlamına mı gelir?
Bu soruya doğrudan evet ya da hayır demek zor. İyi de niye soruyu ortaya atıp da hemen kenara çekiliyorsun diyebilirsiniz. Yok çekilmiyoruz. En iyisi bu konuda birlikte düşünüp ilerlemeye çalışalım diyoruz. Şimdi, Türkiye’de elektrik sektörünün en kapsayıcı ve en üst yapılanmalarından birinin adı Enerji Piyasaları İşletme AŞ, kısaca EPİAŞ. Böyle bir şirket faaliyet gösterdiğine göre, enerji piyasasının olduğunu varsaymaktan başka yapabileceğimiz bir şey yok. Peki bu şirketin işlettiği kaç piyasa var? Ve burada nelerin fiyatı belirleniyor?
Hemen söyleyelim. EPİAŞ’ın fiilen işlettiği piyasa, elektrik piyasasından başka bir şey değil, yani orada elektrik fiyatları oluşuyor. Şimdi en başa dönelim ve tekrar soralım: Peki, Borsa İstanbul’da oluşan tahvil bono faizleri, hisse senedi fiyatları ile Kapalıçarşı’da ve Bankalararası Döviz Piyasası’nda oluşan euro ve dolar fiyatları vatandaşın yakın takibindeyken elektrik fiyatları neden yaygın şekilde ilgi çekmiyor?
Burada cevap net. Demek ki orada oluşan rakamlar, vatandaşı doğrudan ilgilendiren fiyatları temsil etmiyor. Yani vatandaş altın ve döviz fiyatlarındaki hareketlerin cebindeki paraya, kredi borcuna ya da alacağına etkisini hesaplayabiliyor. Ama aynı vatandaş evine gelen elektrik faturasında yazan rakamlarla borsada oluşan elektrik fiyatları arasındaki bağı kuramıyor.
Nasıl kursun ki? Daha elektrik sektöründeki oyuncular ile “benim” diyen sektör uzmanları bile bu ilişkiyi tam anlamıyla çözmüş ve anlamış değil ki... Bu durumda, böyle bir piyasanın varlığından bile haberdar olmayan vatandaşı kınayacak halimiz yok. Vatandaş şunu biliyor. Evine gelen aylık elektrik faturası üç aşağı beş yukarı bellidir. Şaşsa şaşsa bir ay şaşar, ona da kendince çeşitli açıklamalar getirebilir. Mesela ütüyü fazla çalıştırmıştır. Ya da kim bilir Şubat tatilinde ailecek gündüzleri de evde kaldıklarından tütekim artmıştır. Veya yaz sıcağında klimalara fazla yüklenmiştir falan filan. Her neyse, yılın ilk çeyreğinde (ocak, şubat, mart) enerji borsasındaki elektrik fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre ciddi şekilde (140 TL/ MWh’den 166 TL/MWh’a) yükselmesine rağmen serbest olmayan tüketicilere uygulanan tarifeler neden yerinde sayıyor? Ya borsadaki fiyatlar gerçek maliyetleri yansıtmıyor ya da 2400 kWh altında elektrik tüketen vatandaşlara uygulanan tarifeler gerçekçi olmaktan uzak. Evet şimdilik burada noktalayalım. Çünkü yerimiz dar. Ama bu konu çok su kaldırır ve tartışılmaya değer. Bu tartışmalara sektörün ihtiyacı var. Bu ihtiyaç, kanun koyucu ve düzenleyici kuruluşlar için de söz konusu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:56)