E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Çin, küresel elektrikli araç pil pazarına hızla hakim oluyor. Küresel elektrikli araç pazarı hızla büyüyor ve bununla birlikte pil talebi de artıyor. ABD ve Avrupa'nın yerel pil üretimini artırma çabalarına rağmen, pazar hala Asyalı tedarikçilerin hakimiyetinde.
Elektrikli otomobil pil pazarının yarısından fazlasını Çinli şirketler oluşturuyor. Çinli şirketleri Koreli şirketler ve Japon üreticiler izliyor. Küresel elektrikli araç pil pazarı büyüklüğünün 2019 ve 2028 yılları arasında 17 milyar dolardan 95 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor.
Taşımacılık sektörünün karbondan arındırılmasına yönelik artan taleple birlikte, elektrikli otomobillere güç sağlayan pilleri üreten şirketler de önemli bir ivme kazanıyor.
Çin hakimiyeti
Oilprice’ın haberine göre, ABD ve Avrupa'nın yerel pil üretimini artırma çabalarına rağmen, pazar hala Asyalı tedarikçilerin hakimiyetinde bulunuyor. Elektrikli araç pil üreticileri arasında ilk 10 şirketin tümünün Asyalı şirketler olduğu görülüyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, şu anda elektrikli otomobil pil pazarının yüzde 56'sını Çinli şirketler oluştururken, onu yüzde 26 ile Koreli şirketler ve yüzde 10 ile Japon üreticiler takip ediyor.
Lider pil tedarikçisi CATL’nin, 2021 yılında yüzde 32 olan pazar payını 2022 yılında yüzde 34'e çıkardığı görülüyor. Dünyadaki elektrikli araç pillerinin üçte biri Çinli şirket CATL’den geliyor. CATL, Tesla, Peugeot, Hyundai, Honda, BMW, Toyota, Volkswagen ve Volvo'ya lityum iyon piller sağlıyor.
CATL, LG Energy Solution ve BYD
ABD’de elektrikli araç pillerinin yangına neden olması nedeniyle geri çağrılmasından sonra sıkı bir incelemeyle karşı karşıya kalmasına rağmen LG Energy Solution, dünyanın ikinci en büyük pil üreticisi konumunu koruyor. 2021 yılında Güney Koreli tedarikçi, hatalı pillerden kaynaklanan yangın riskleri nedeniyle geri çağrılan 143.000 Chevy Bolt marka elektrikli aracı karşılamak için General Motors'a 1,9 milyar dolar geri ödemeyi kabul etmişti.
Çin merkezli otomotiv ve elektronik şirketi BYD ise geçen yıl pazar payını neredeyse ikiye katlayarak Panasonic'ten üçüncü sırayı aldı. Warren Buffett destekli şirket, piyasa değerine göre dünyanın en büyük üçüncü otomobil üreticisi konumunda bulunan BYD, aynı zamanda dünya çapındaki pazarlarda satılan pilleri de üretiyor. Son satış rakamları, BYD'nin önümüzdeki aylarda veya yıllarda pazar payında LG Energy Solution'ı geride bırakacağını gösteriyor.
İçten yanmalı araçların önümüzdeki birkaç on yılda yok olacağı öngörülüyor.
Pil gücü çağı
Elektrikli araçlar daha uzun süre piyasada kalmaya devam edeceğe benziyor ancak içten yanmalı motorlu araçlar için gelecek pek parlak değil. İçten yanmalı araçların önümüzdeki birkaç on yılda yok olacağı öngörülüyor. Son zamanlarda General Motors, 2035 yılına kadar içten yanmalı motorlu araçların satışını durdurmayı hedeflediğini açıklarken Audi de 2033 yılına kadar bu tür modelleri üretmeyi durdurmayı planladığını duyurmuştu. Bu gelişmeler de geleceğin elektrikli araçlarda olduğunu gösteriyor.
Elektrikli araçların yanı sıra, güneş ve rüzgar enerjisi elde etmek için depolama kapasitesi sağlayan zaman ayarlı pil teknolojisi de enerji geçişi için gerekli kabul ediliyor.
Pil üreticileri, elektrikli araçlara geçişte artan talebi karşılamak ve ürünlerindeki enerji yoğunluğunu iyileştirmek için çalışırken sektörün daha başka devrimsel yeniliklere de açık olduğu düşünülüyor.
Satışlar 3'e katladı: Model model elektrikli otomobil fiyatları...
Elektrikli otomobil satışlarında yüzde 174,5 artış
Çözüm elektrikli arabalarda mı?
"Elektrikli araç batarya üreticilerinin fiyatları artırmaları gerekecek"
Elektrikli araç sektöründe büyük fırsat var: Bu hisselere dikkat!
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
aspilsan neredesin ...
Leyla leyla
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:29)