E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bu yılın borsa balonlarından biri elektrikli araç hisse senetlerinde yaşanıyor. Bu alanda faaliyet gösteren şirketlerin hisse senetleri, yatırımcılarına toplam 1,5 trilyon dolar kaybettirdi.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, özellikle elektrikli araç start-up’larındaki başarısız deneyimler, borsa yatırımcılarına büyük oranda kaybettiriyor.
100 milyar dolardan 1 milyar dolara
Barron’s’dan Al Root’un haberine göre, ABD merkezli otomotiv şirketi Fisker’in hisseleri geçen hafta The Wall Street Journal'ın olası bir iflas başvurusuna hazırlandığını bildirmesinin ardından yüzde 55 oranında düştü. Startup'ın mevcut zorlukları, neredeyse her elektrikli araç startup'ı için büyüyen zorluklar dizisinin en sonuncusu olarak kayda geçti. Böylelikle, otomobil odaklı bir iş kurmanın çoğu kişinin hayal ettiğinden daha zor olduğu ve yatırımcılara trilyonlarca dolara mal olduğu kanıtlanmış oldu.
Fisker’den yapılan açıklamada şöyle denildi: “Şirket politikası gereği Fisker piyasadaki söylentiler ve spekülasyonlar hakkında yorum yapmıyor. Ancak Fisker, işini yönetmeye ve strateji geliştirme ve yürütmeye yardımcı olmak için sıklıkla dışarıdan danışmanlarla çalışıyor. Fisker ek sermaye toplamaya ve büyük bir otomobil üreticisiyle stratejik bir ortaklığa girmeye odaklanmış durumda.”
Son düşüşler Fisker, Canoo, Lordstown Motors, Arrival ve Faraday Future'un yanı sıra elektrikli kamyon şirketleri Nikola ve Hyliion'un piyasa değerininin 1 milyar doların altında kalmasına neden oldu.
Söz konusu hisse senetleri zirve noktalarındayken, toplam piyasa değeri neredeyse 100 milyar doları buluyordu. Şimdi ise bu değer toplam yaklaşık 1 milyar dolara kadar geriledi.
Farklı yatırım stratejileri
Pek çok strateji bu yedi şirket tarafından temsil ediliyor. Fisker, hafif aktif modeli kullanıyor ve arabalarını üretmek için Magna International'ı kullanıyor. Lordstown, General Motors'dan satın alınan daha ucuz bir kapasiteye sahip. Arrival mikro fabrikalara öncülük etmeye çalışıyor. Canoo, çok amaçlı, son derece yapılandırılabilir ticari araçlara öncülük ediyor ve Faraday ise ultra lüks elektrikli araçlara odaklanıyor. Kamyon taşımacılığında Nikola, hidrojen üretimini dikey olarak entegre etmeye odaklanıyor. Hyliion ise, sistemlerini mevcut kamyon üreticilerine satmayı amaçlıyor.
Araba ve otomobil şirketi inşa etmek zor olduğundan ve milyarlarca dolarlık başlangıç sermayesi ve işletme sermayesi gerektirdiğinden, söz konusu şirketlerin hepsi ciddi engellerle karşılaşmış durumda.
FactSet tarafından toplanan Wall Street tahminlerine göre, yedi şirketten hiçbiri kar elde etmeye yakın değil. XPeng, NIO, Polestar Automotive, Lotus Technology, Lucid, VinFast Auto ve Rivian Automotive de kârlı otomotiv şirketleri arasında yer almıyor. Bu yedi şirketin her birinin piyasa değeri hâlâ 1 milyar doların üzerinde.
Bugün bu grubun piyasa değeri yaklaşık 58 milyar dolar. Sermayelerinin zirve yaptığı dönemde bu rakam kabaca 650 milyar dolardı. Zirveye, hisse senedinin piyasa değerini 200 milyar doların üzerine çıkaran VinFast'taki erken alım satımın yardımcı olduğu biliniyor.
İstikrarlı şekilde kar eden 3 şirket
Bugün yalnızca üç elektrikli araç üreticisi istikrarlı kâr elde ediyor: Tesla, BYD ve Li Auto. Bu üçünün toplam değeri ise yaklaşık 650 milyar dolar; zirve seviyelerindeyken bu üçlünün piyasa değeri ise yaklaşık 1,4 trilyon dolardı.
Genel olarak, elektrikli araç üreticilerinin toplam piyasa değeri yaklaşık 700 milyar dolara karşılık geliyor. Zirveden seviyedeki yüksek sermayeden 1,5 trilyon dolar gibi çok büyük bir düşüş yaşamış olsa bile Tesla, bu toplamın yaklaşık yüzde 75'ini oluşturuyor. En yüksek piyasa değerinin çoğunun 2022'nin ilk yarısında gerçekleştiği görülüyor. Bu dönemin, yatırımcılar için elektrikli araç sektöründe zirve olduğu görülüyor.
Bloomberg'e göre GM ve Ford Motor'un en yüksek piyasa değerleri de 2023'ün ilk yarısında gerçekleşti. Bu iki şirket de o dönemde, elektrikli araç furyasına kapılmıştı.
Detroit-Three otomobil üreticileri GM, Ford ve Chrysler'in ana şirketi Stellantis'in yaklaşık 185 milyar dolarlık toplam piyasa değeri bulunuyor. Bu değer, hisse senetleri zirve seviyedeyken yaklaşık 320 milyar dolardı.
GM, Ford ve Stellantis'in hepsi kârlı şirketler ve elektrikli araçlar üretiyor. Bu iki şirketin gelecekte elektrikli araç işinden pay alabilmesi muhtemel gözüküyor. Ancak yatırımcılar bu şirketlerin hisselerine hiçbir zaman büyüme odaklı start-up hisse senetleri gibi değer vermiyor. Toyota Motor'un ise bugünkü değeri yaklaşık 383 milyar dolar civarında seyrediyor. Şirket hisse senetlerinin piyasa değerinin zirvesi 6 Mart'ta gerçekleşti. Henüz çok fazla akülü elektrikli araç satmıyor ancak hibrit modelleri hala oldukça kazançlı bir satış grafiğine sahip.
Volkswagen'den elektrikli araç açıklaması
Apple, elektrikli otomobil çalışmalarını iptal ediyor
Stellantis CEO’su Carlos Tavares: Elektrikli araç piyasası 'kan gölü'ne dönebilir
Wall Street elektrikli araç şirketlerine yönelik ilgisini kaybetti
Warren Buffett: Elektrikli araç üreticilerine yatırım yapmaktan çekiniyorum
Çok yakında, satılan her iki araçtan biri elektrikli olacak
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Su an eniyisi hibrid otomobiller gözüküyor togg biran önce hibrid otomobiller üretmelidir
zoren yatirimlari bosa mi
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:58)