E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiElektrik şirketlerinin kasasında kalan servet---

Elektrik şirketlerinin kasasında kalan servet

Elektrik şirketlerinin kasasında kalan servet
23 Mart 2014 - 14:09 borsaningundemi.com

Sayıştay raporunda şok tespit: 10 elektrik şirketi özelleştirilirken hesaplarında, devletin 171 milyon lirası unutulmuş

Sayıştay’ın hazırladığı 2012 yılı TEDAŞ raporunda; son beş yıl içinde özelleştirmesi tamamlanan 10 elektrik dağıtım şirketinin kasasındaki 171.3 milyon liralık kaynağın şirketlerin yeni sahibine bırakıldığı vurgulandığı ortaya çıktı. Taraf'ta yer alan Hüseyin Özay imzalı haberde, "Başkent , Sakarya, Osmangazi, Çamlıbel, Uludağ, Çoruh, Yeşilırmak, Trakya, Fırat ve Meram Elektrik şirketlerinin özelleştirilmesiyle ilgili rapora göre devlet; elektrik dağıtım özelleştirmelerinde holdinglere adeta 'üste para vermiş' oldu" denildi.

Raporda yer alan iddiaya göre; 171.3 milyon liranın 126 milyon lirası, Başkent, Sakarya, Osmangazi, Çamlıbel, Uludağ, Çoruh, Yeşilırmak ve Trakya şirketlerine ait bulunuyor. Meram Dağıtım Şirketi’nin kasasında ise 30.2 milyon lira kalırken, Fırat Elektrik Dağıtım şirketinin kasasında 15.1 milyon lira kaldı.
 
BAKANLIK: YAPACAK BİR ŞEY YOK

Sayıştay raporunda, kasada kalan paralarla ilgili olarak TEDAŞ’ın yanısıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın da soruşturma başlattığı hatırlatıldı. Bu soruşturma sonuçları hakkında bilgi veren Sayıştay denetçileri; gerek TEDAŞ’ın gerek Bakanlık Teftiş Kurulu’nun yaptığı incelemeler sonucunda “paraların iadesinin mümkün olmadığı” yönünde görüş bildirildiğine dikkat çekti. Böylece, dosyalar kapatılmış oldu.
 
PARALAR KASADA NASIL KALDI

Elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesinde yaşanan üste para verme uygulaması, dağıtım şirketlerinin elektrik tahsilatlarının repo hesaplarında değerlendirilmesinden kaynaklandı. Örneğin, Mart ayında yapılan tahsilatlar bir sonraki ayda şirketlere aktarılıyor. Bu para bankalarla yapılan anlaşmaya göre repoda tutuluyor. Devir teslim sırasında ise cari aydaki tahsilatlar dikkate alınmadı. Böylece şirketlerin, bankalardaki hesaplarında bulunan mevduatları yeni sahiplere kalmış oldu. Sayıştay denetçileri ise, söz konusu mevduatların devlete kalması gerektiği görüşünü savunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mrt olk23 Mart 2014 18:57

    Eger kanunsuz bir is varsa alir devlet parasini soke haşhasiler ve cumhurlyet hain partililer rahat olsun.

  • yaşar23 Mart 2014 17:04

    köprüler özelleştirmesi iptal eden zat yetimi düşünmüşte burada nasıl düşünmemiş ..insan ard niyet arıyor bu olaylarda nedense ..

  • Deve de kulak23 Mart 2014 16:56

    Unutulmuş tabii tabii. Devede kulak... Zannımca insanımız devedeki kulağı değil de amudu bilse umutsuzluğa kapılır ama eninde sonunda bilinçlenir...Sorulacak hesap çok ve hesap gününde(din günü/ahiret günü) Allah kesin hesap soracak olandır...

  • hırsız akp23 Mart 2014 14:55

    işte akp nin yeni bir yolsuzluğu, unutmak yok peşkeş çekmek var....